Γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια (για το Ντυνάν) λέει;

Του ξέφυγε πάνω στη ροή του λόγου; Άλλο ήθελε να πει, άλλο είπε και τελικά τα μπέρδεψε; Ή μήπως είπε την αλήθεια, που στην ουσία καταρρίπτει άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την φερόμενη εμπλοκή άλλων κυβερνήσεων σε σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας; Ό,τι από όλα κι εάν έγινε, ο Ανδρέας Ξανθός μάλλον ακύρωσε το συνολικό αφήγημα της κυβέρνησης σχετικά με το «Ερρίκος Ντυνάν».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαΐας και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκου Νικολόπουλου, ομολόγησε ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» δεν ήταν δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα και άρα δεν τεκμαίρεται ζημιά του δημοσίου, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο και μάλιστα έχει στήσει ένα σώου στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία, έχοντας καλέσει τρεις φορές τον προφυλακισμένο πρώην πρόεδρό του, Ανδρέα Μαρτίνη.

Το εντυπωσιακό με την ομολογία Ξανθού είναι ότι προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση, προσέθεσε ότι «το υπουργείο Υγείας ούτε επιχορηγεί, ούτε επιχορηγούσε, το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα». Εν πολλοίς, ο υπουργός Υγείας συντάχθηκε πλήρως με την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ίδια ερώτηση, ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Δεν τεκμαίρεται ζημιά του δημοσίου από την μη καταβολή νοσηλίων. Σαφώς, όμως, δημιούργησε (η μη καταβολή νοσηλίων) “μαύρη” τρύπα που οδήγησε σε χρεοκοπία και απώλεια του νοσοκομείου που ήταν με την ευρύτερη έννοια στο δημόσιο».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ξανθός, αφού ξεκαθάρισε ότι το νοσοκομείο πλέον είναι ιδιωτικό και άρα το υπουργείο δεν έχει καμία δικαιοδοσία, ο υπουργός απευθύνθηκε στη διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το «χαμένα νοσήλια». Ποια ήταν η απάντηση; «Μας είπε ότι έχει κάνει δύο ενέργειες. Η μία να αναθέσει στη δικηγορική εταιρεία “Σιούφας και συνεργάτες” την ανάκτηση των απαιτήσεων από νοσήλια. Η δεύτερη να καταθέσει ενώπιον του ειδικού ανακριτή πολιτική αγωγή σε βάρος του Ανδρέα Μαρτίνη για την ζημιά που έπαθε το ίδρυμα», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Αποκαλύψεις Λιαρόπουλου
Ανεξαρτήτως αν η λανθάνουσα υπουργική γλώσσα είπε την αλήθεια ή όχι, στα (παρα)πολιτικά πηγαδάκια η διαπίστωση είναι πλέον «ομόφωνη»: ο έγκλειστος πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος» επιχείρησε δίχως αποδείξεις να ενοχοποιήσει στις κατά καιρούς κυβερνήσεις –πλην ΣΥΡΙΖΑ– για τα όσα σκανδαλώδη συνέβαιναν επί προεδρίας του στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ξεχνώντας να μιλήσει για τις δικές του ευθύνες.

Αυτές, δηλαδή, που θυμήθηκε ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος (σ.σ. είναι οι άνθρωπος που το 2011 συνέταξε το πόρισμα για την οικονομική κατάσταση του Ντυνάν) ο οποίος στην προ ημερών κατάθεσή του στην ίδια εξεταστική επιτροπή για τη Υγεία ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία του νοσοκομείου ήταν «ενός ανδρός αρχή», αφού ο Ανδ. Μαρτίνης ήταν εκείνος που ουσιαστικά διέταζε και αποφάσιζε.

Τι άλλο αποκάλυψε ο Λυκ. Λιαρόπουλος; Ότι στο μισθολόγιο του γραφείο του Ανδρέα Μαρτίνη ανήκαν 18 άτομα, τα οποία αν και δεν προσέρχονταν για εργασία εντούτοις μισθοδοτούνταν κανονικά, ενώ επιπρόσθετα ακόμη 6 άτομα αποτελούσαν την ομάδα προσωπικής ασφάλειας του προφυλακισμένου σήμερα πρώην διοικητή του νοσοκομείου.

«Ο Ανδρέας Μαρτίνης δεν είχε κανένα σχέδιο και για τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λιαρόπουλος και υπολόγισε στα 23 εκατ. ευρώ τα διαφυγόντα έσοδα του νοσοκομείου από τα δωρεάν νοσήλια. Επικαλέστηκε, δε, την περίπτωση της κουμπάρας του, που νοσηλεύθηκε δωρεάν, γιατί ήταν παιδική φίλη του Ανδρ. Μαρτίνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα