H Eυρώπη μοιράζει λεφτά, η κυβέρνηση αδιαφορεί!

Ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στον πολιτικό προεκλογικό διάλογο αναμένεται να αποτελέσει το μεταναστευτικό: οι αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Ήδη τα νησιά του Αιγαίου νιώθουν στην καθημερινότητα αυτό το πρόβλημα, με τη Λέσβο και την Κω να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς χιλιάδες άνθρωποι «τσουβαλιάζονται» σε διάφορα σημεία πλησίον των λιμανιών της Μυτιλήνης και της πόλης της Κω, προκειμένου να βρουν τρόπο να φύγουν από τα νησιά. Και φυσικά για μία ακόμη φορά το ελληνικό κράτος συνελήφθη κοιμώμενο, κάτι που παραδέχθηκε και η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση με το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας επί της ουσίας άνοιξε τα σύνορα, καθώς ο φόβος για εγκλεισμό σε στρατόπεδα σταμάτησε να υπάρχει και χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν το ταξίδι προς την Ελλάδα, με κάθε μέσο. Με βάρκες, με καρυδότσουφλα, με φουσκωτά, μέχρι και με τζετ σκι, όπως κατήγγειλαν οι νησιώτες. Τα νησιά μας όχι μόνο δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το βάρος, αφού δεν υπάρχει ικανή δύναμη αστυνομικών και λιμενικών, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα, προκειμένου να ανακουφίσει τους κατοίκους και να δώσει λύσεις. Αντίθετα, φτάσαμε σε σημείο να καθυστερούν οι διαδικασίες και να μην υπάρχουν τα μέσα να φύγουν προς την ενδοχώρα οι παράτυποι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Κι όμως, όλα αυτά συμβαίνουν και ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες, την ώρα που υπάρχει στην Κομισιόν Έλληνας αρμόδιος Επίτροπος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και η διάθεση να βοηθήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ σε ήδη εγκεκριμένα κοινοτικά κονδύλια παραμένουν αναξιοποίητα στα ευρωπαϊκά ταμεία, λόγω της πλήρους αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το μεταναστευτικό. Η ανεπάρκεια που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών έχει οδηγήσει το Μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά στο να παρακάμψει την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και πάλι δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Για την ολιγωρία της Αθήνας προεκλήθη πολιτικό ζήτημα, όταν είδε το φως της δημοσιότητας από καταγγελίες του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη. Μάλιστα, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος ουκ ολίγες φορές είχε θέσει το θέμα στους υπουργούς που ασχολούνταν με το μεταναστευτικό ζήτημα. Όχι μόνο την Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και τον Νίκο Βούτση, που θεωρητικά είναι ο επικεφαλής, όπως και τους συναρμόδιους Θοδωρή Δρίτσα, Γιάννη Πανούση, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Κι όμως, επί τόσους μήνες η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ούτε την αίτηση να αποστείλει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκταμιευτεί μέρος των 500 εκατ. ευρώ. Χρήματα που είναι απαραίτητα για την περίθαλψη, τη σίτιση και τη στέγαση των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων. Αντ’ αυτού, οι εταιρείες που είχαν αναλάβει τη σίτιση αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων στα νησιά, είτε φυτοζωούν, είτε έχουν σταματήσει (μη αντέχοντας να τους οφείλονται σημαντικά ποσά), καθώς το κράτος αδυνατεί να κάνει τα αυτονόητα. Κάτι που έχουν κάνει ήδη οι γείτονές μας Ιταλοί, οι οποίοι έχουν αναπτύξει εταιρείες με νέες θέσεις εργασίας με το πρότζεκτ των μεταναστών και με χρήματα της Κομισιόν.

Δεν υπάρχει αρχή

Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας και τα συνεργαζόμενα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι πρέπει να βιαστούν για να ξεκινήσει η εκταμίευση των χρημάτων που ήδη είχαν εγκριθεί από την Κομισιόν. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκε και αυτό επισήμανε ο Έλληνας Επίτροπος στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, όπου τον ενημέρωσε πως είναι κατεπείγουσα ανάγκη η συγκρότηση μίας Αρχής, που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη και την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στήριξης.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι ενώ η δημιουργία αυτής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ασύλου, Υποδοχής και Ένταξης έχει προβλεφθεί νομοθετικά, ακόμα δεν έχει καν συγκροτηθεί.

Την Τρίτη η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος της Κομισιόν, ανέδειξε για μία ακόμη φορά το ζήτημα και την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει τα αυτονόητα, δηλαδή να συστήσει μία Αρχή, η οποία θα μπορεί να εισπράξει το ζεστό κοινοτικό χρήμα. Όπως ανέφερε η κα Μπερτό, η Επιτροπή τελεί εν αναμονή της απάντησης των ελληνικών Αρχών, σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής Αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα. Αμέσως μετά θα αποδεσμευθεί το πρώτο κομμάτι βοήθειας, ύψους 30 εκατομμυρίων.

Εξάλλου, η κα Μπερτό υπενθύμισε ότι για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κυμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει δύο «κομβικά σημεία», ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά. Σε αυτά τα σημεία πρόκειται να μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ), προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών. Οι αιτούντες άσυλο θα διοχετεύονται αμέσως σε μία διαδικασία χορήγησης ασύλου, όπου οι ομάδες στήριξης της ΕΥΥΑ θα συμβάλουν στη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου το συντομότερο δυνατόν.
Για εκείνους, οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας, η Frontex θα βοηθά τα κράτη μέλη, συντονίζοντας την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Η Europol θα βοηθά στις έρευνες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας και παράτυπης διακίνησης ανθρώπων.

Συνεχίζοντας, η Ευρωπαία επίτροπος παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των 40.000 μεταναστών που η Επιτροπή πρότεινε να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσα σε έναν χρόνο, είναι πολύ μικρός σε σχέση με το αυξανόμενο κύμα μεταναστών που δέχονται καθημερινά αυτές οι χώρες.

Και βέβαια, η ανυπαρξία σχεδίου της κυβέρνησης Τσίπρα αποδεικνύεται και με το γεγονός ότι με βάση των συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα δεν πρέπει να οδηγούνται με την κρατική αρωγή στα σύνορα άλλων χωρών, όπως έγινε με την μεταφορά μεταναστών στην Ειδομένη του Κιλκίς, κοντά εληνοσκοπιανά σύνορα. Εάν επιληφθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τότε η χώρας μας κινδυνεύει με αποπομπή από τη συνθήκη Σέγκεν.

Τι έχει εγκριθεί και δεν εισπράττουμε

Για τη Μετανάστευση, το Άσυλο, τα Εξωτερικά Σύνορα, την Εσωτερική Ασφάλεια και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, θα δοθούν συνολικά 9,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.
Η Ελλάδα θα λάβει από τα ανωτέρω Ταμεία ποσό 460,7 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το τρίτο σε ύψος μέγεθος, ύστερα από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ειδικότερα:
* Για τη Μετανάστευση, Άσυλο και Ένταξη θα λάβει 259,2 εκατ.
* Για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας Συνόρων 166,8 εκατ.
* Για τον εξοπλισμό της FRONTEX 14 εκατ. € (1 πλοίο ακτοπλοΐας, και 1 μηχάνημα φωτοανίχνευσης), λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στην ειδική δράση της FRONTEX.
* Για την Εσωτερική Ασφάλεια, θα λάβει 20,5 εκατ. €.

Βέβαια, πέραν αυτών των κονδυλίων η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα, αρκεί να κατατεθούν και νέες προτάσεις, όπου το πιθανότερο είναι να γίνουν δεκτές από την Κομισιόν, ειδικά μετά την απόφαση των Γερμανών να αδρανοποιήσουν τη συνθήκη του Δουβλίνου και να δεχθούν περί των 800.000 προσφύγων από τη Συρία.

Τα προηγούμενα κονδύλια

Ο στόχος των ελληνικών αρχών πρέπει να είναι η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων.

Ειδικότερα:
* Απορρόφηση των ποσών της προηγούμενης δημοσιονομικής περιόδου 2007-2014, προκειμένου να απορροφηθεί το ποσό των 90 εκατ. ευρώ, κατ’ εκτίμηση.
* Επίσπευση έγκρισης των δύο εθνικών προγραμμάτων, ποσού 13 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε προγράμματα και δράσεις, που διαχειρίζεται απευθείας η Επιτροπή, υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και άλλων φορέων (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, κ.λπ.), παρέχοντας έτσι δυνατότητα επιπλέον εισροής κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα μας.

ΟΗΕ: Επικρίσεις για τη χώρα, επιδοκιμασία για τον Δ. Αβραμόπουλο

Επικριτικός προς την Ελλάδα για τους χειρισμούς της στον τρόπο που αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό, ήταν ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Βανσάν Κοστέλ.
Σε δηλώσεις του άσκησε έντονη κριτική στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει έως τώρα η χώρα μας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, επισημαίνοντας την απουσία συντονισμού και κεντρικής διαχείρισης της κρίσης.
Κι ενώ για τη χώρα μας η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ήταν επικριτική, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επιδοκιμάζει το έργο του Έλληνα Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, για να βρει την ιδανικότερη λύση στο μεταναστευτικό.

Αναλυτικά η επιστολή που εστάλη στον Επίτροπο στις 16 Ιουλίου είναι η ακόλουθη:
«Επιθυμώ να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συνάντησή μας στις 28 Μαΐου 2015 κατά την επίσκεψή μου στο Βέλγιο.
Χαιρετίζω ανεπιφύλακτα την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση σαν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και υποστηρίζω τις προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή και υλοποίηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν την προσπάθεια αυτή για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πρόκλησης, προς όφελος των μεταναστών και της Ευρώπης.
Όπως αναφέρθηκα κατά τη συνάντησή μας, εκτιμώ την άμεση και ολοκληρωμένη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να παρεμποδίσει περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες στη Μεσόγειο.

Προσβλέπω στην ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών στο ζήτημα της κρίσιμης αυτής ατζέντας».

Σοκάρουν τα στοιχεία
Κι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δίνει πολιτική στήριξη στην υπουργό, τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σοκάρουν.
Περίπου 20.843 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Αυγούστου) διά θαλάσσης. Η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από τη Συρία (82%). Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 14% του συνόλου και οι Ιρακινοί το 3%.
Μόνο τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ’ ό,τι σε ολόκληρο το 2014.

Τι πρότεινε (και υιοθετήθηκε) ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στο συμβούλιο Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ε.Ε., αλλά η Ελλάδα δεν «άκουσε» ποτέ

Δέκα δράσεις που ξέχασαν οι υπουργοί

Από τις 20 Απριλίου οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ε.Ε. έχουν υιοθετήσει τα δέκα σημεία του σχεδίου δράσης που κατέθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους παράτυπους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
«Όπως είναι γνωστό, είμαστε αντιμέτωποι με μια τρομερή πραγματικότητα στη Μεσόγειο. Δυστυχώς, αυτή η πραγματικότητα δεν είναι ούτε ένα νέο φαινόμενο, ούτε θα εξαφανιστεί σύντομα. Είναι η νέα πραγματικότητα για τη Μεσόγειο», είχε τονίσει τότε ο Έλληνας Επίτροπος.
Τα δέκα σημεία είναι:
1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: «Τρίτων» και «Ποσειδών», με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα» θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο.

3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων. Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.

4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.

5. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.

6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

7. Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε.. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.

8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.

9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.

10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

Ανέκδοτο οι ατάκες της Τασίας

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου αναμφίβολα θα περάσει στην ιστορία ως η αρμόδια υπουργός για το μεταναστευτικό που οι ατάκες της θα μείνουν στην ιστορία ως… ανέκδοτα.

Έτσι ξεκινήσαμε από το «οι μετανάστες δεν στοιβάζονται στις πλατείες. Απλά βγήκαν για να λιαστούν». Μετά περάσαμε στο «ότι δεν γνωρίζω που πάνε όταν φεύγουν από την Ελλάδα… εξαφανίζονται».
Η συνέχεια είναι ακόμη καλύτερη μετά την τηλεοπτική της εμφάνιση στην ΕΡΤ την Τετάρτη το πρωί: «Αυτοί που λένε ότι κλείνω το μάτι στους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα είναι ρατσιστές». Για να ολοκληρώσει το παζλ: «Δεν μπορείς να πεις ότι δεν χωράνε, ότι βλάπτουν τον τουρισμό ή ότι δεν έχω υποδομές ή ότι οι νησιώτες υποφέρουν. Αυτά δεν αποτελούν επιχειρήματα».
Φυσικά είπε και αλήθειες, ανεξάρτητα αν προσπάθησε να αποσειστεί τις ευθύνες τις δικές της και της κυβέρνησης: «Το ελληνικό κράτος ήταν ανέτοιμο να δεχθεί ένα τέτοιο κύμα προσφύγων, φάνηκε κατώτερο των περιστάσεων και η κυβέρνηση είναι η πρώτη που λυπάται για αυτό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα