Η μεγάλη εβδομάδα της Attica Bank

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται το διοικητικό επιτελείο της Attica Bank, καθώς όλα είναι έτοιμα για την κατάθεση του επιχειρηματικού πλάνου, βάσει του οποίου η τράπεζα θα αναζητήσει –και ελπίζει βάσιμα ότι θα αντλήσει– τα απαραίτητα κεφάλαια ύψους 397 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες τις όπως αυτές προέκυψαν από τα τεστ αντοχής που διενήργησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Έχοντας στο μετοχολόγιό της τον «μεγάλο παίκτη» που λέγεται ΤΣΜΕΔΕ, η διοίκηση Γαμβρίλη – Μάναλη επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην αναζήτηση εκείνου του στρατηγικού επενδυτή που θα γίνει ο μετοχικός team mate του Ταμείου Μηχανικών. Ατού για τη διοίκηση της Attica Bank θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι η τράπεζα δεν συμμετέχει στα stress tests που θα υποβληθούν οι υπόλοιπες τράπεζες των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Γιατί αυτό αποτελεί «προνόμιο»; Μα, γιατί έτσι είναι πιθανόν να δίνεται –στο πλαίσιο πάντα των κανόνων της ΤτΕ- μία άνεση χρόνου στην Attica Bank προκειμένου να κάνει πράξη το capital plan που θα έχει προκριθεί.

Μείωση ρίσκου
Μία άλλη είδηση, εξάλλου, αποδεικνύει την προσήλωση της Attica Bank στην υγεία του δανειακού χαρτοφυλακίου της. Ο λόγος για ένα λογισμικό που εγκαθιστά η τράπεζα και μέσω του οποίου θα γίνεται αξιολόγηση επιχειρήσεων και πρόβλεψη μελλοντικών κινδύνων. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το οικονομικό πόρταλ sofokleousin.gr, η Attica Bank συνεργάστηκε με την εταιρεία Specisoft προκειμένου να εγκαταστήσει το νέο λογισμικό πρόγραμμα «Face», με το οποίο η τράπεζα θα αποκτήσει ολοκληρωμένη και κεντροποιημένη διαχείριση της διαδικασίας δανειοδοτήσεων επιχειρήσεων. Αυτό μεταφράζεται στην ύπαρξη μιας φάσης προελέγχου προσφέροντας τη δυνατότητα στην τράπεζα να πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα και αποτελέσματα των πράξεων έγκρισης ή απόρριψης δανειακών αιτημάτων. Μέσω του «Face» η Attica Bank θα μπορεί να διαχωρίζει κατά κλάδους τις εταιρeίες και να παίρνει διαφορετικά δεδομένα για όλους τους οικονομικούς δείκτες συγκριτικά και μεμονωμένα, επιτυγχάνοντας αξιολόγηση αιτημάτων και βάσει της μεγαλύτερης εικόνας. Με τον τρόπο αυτό, η επιτροπή αξιολόγησης κινδύνων της τράπεζας θα μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες και σε συνεχή βάση να αντλεί δεδομένα ανά κλάδο, εκπονώντας πλέον στρατηγικές και θέτοντας στόχους σε πραγματικό χρόνο.
Τα εγκριτικά κλιμάκια θα έχουν τη δυνατότητα πρόβλεψης του κινδύνου του πελάτη μέσα από το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αξιολόγησης της τάσης του παρελθόντος. Έτσι, τα στελέχη των αρμόδιων επιτροπών ρίσκου και πιστωτικής πολιτικής θα μπορούν να αναθέτουν το φάκελο όποιας επιχείρησης βρίσκεται σε τροχιά εμπλοκής στα αρμόδια κλιμάκια ώστε να προλαμβάνονται αρνητικά σενάρια.
Όπως εκτιμάται, με τη χρήση αυτών των διαδικασιών η Attica Bank θα είναι σε θέση μεσοπρόθεσμα να μειώσει δραστικά τις νέες προβλέψεις, καθώς θα μπορεί να προβλέψει τον μελλοντικό κίνδυνο του πελάτη, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η μείωση του λειτουργικού κόστους της τράπεζας και η προστίθενται δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα διεκπεραίωσης εργασιών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα