Καθημερινή ενημέρωση

Handelsblatt: Οι επιτυχίες της Ελλάδας εντυπωσίασαν την Μέρκελ

«Οι επιτυχίες της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθεροποίηση εντυπωσίασαν και την ίδια την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ», επισημαίνεται σε ανταπόκριση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt».

Επικαλούμενο δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το δημοσίευμα αναφέρει πως το 2014 θα είναι η χρονιά της αλλαγής στην Ελλάδα, έπειτα «από την πιο μακροχρόνια και δύσκολη ύφεση την οποία έζησε ευρωπαϊκή χώρα από το τέλος του πολέμου».

Στο δημοσίευμα αναδεικνύεται, ωστόσο, ο κίνδυνος ενίσχυσης των λαϊκιστών εξτρεμιστών, αλλά και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης εάν η αντιπολίτευση επιτύχει ξεκάθαρη νίκη στις εκλογές του Μαΐου.

«Οι διεθνείς πιστωτές, στο μεταξύ, παραμένουν επιφυλακτικοί. Υπενθυμίζουν, ότι χρειάζεται ταχύτερος ρυθμός στις διαρθρωτικές αλλαγές», αναφέρει ο ανταποκριτής, αλλά αναγνωρίζει και ότι εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών προχωρά με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν.

«Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι φέτος σε ποσοστό κατά πάσα πιθανότητα 2,2% του ΑΕΠ, μόνο το ήμισυ απ’ ό,τι υπολογίζεται στον προϋπολογισμό, ο οποίος ανέμενε πρωτογενές πλεόνασμα μόλις για το 2014 -τα έσοδα ξεπερνούν τις δαπάνες χωρίς τα τοκοχρεολύσια- ενώ ήδη αυτό επιτεύχθηκε φέτος. Ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, έκανε λόγο αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για μια θεαματική αλλαγή», γράφει η Handelsblatt.

«Αυτό βέβαια δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν οι περισσότεροι Έλληνες», συνεχίζει το δημοσίευμα και τονίζει τη μείωση του ΑΕΠ και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurostat, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες ζει στα όρια της φτώχειας. Οι άνθρωποι είναι κατάκοποι, ορισμένοι μέχρι και σε απόγνωση.»

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται, όμως, και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για την επόμενη δόση του δανείου. Όπως σημειώνει, αν και τα χρήματα ήταν ήδη τον Ιούλιο αναγκαία, «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τα διακράτησαν, επειδή η Αθήνα βρίσκεται πίσω όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και αυτό ισχύει για την κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο όπως και τις ιδιωτικοποιήσεις». Ειδική μνεία γίνεται και στα ΕΑΣ, με έμφαση στη διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα αποτελέσει δοκιμασία για την Ελλάδα, η οποία θα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα αναμένει και την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat.

Διαβάστε επίσης