Η απουσία Τσίπρα όπλισε τον Κυριάκο

«Θα πιέσουμε στην κυβέρνηση μέχρις εσχάτων». Αυτό είναι το σλόγκαν όλων στη Νέα Δημοκρατία, μετά την άτακτη φυγή Τσίπρα –όπως τη χαρακτηρίζουν– στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης της Ν. Δ. για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνούσε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε στα capital controls και στο 3ο μνημόνιο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Η απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή ήταν πιο ηχηρή από την οποιαδήποτε παρουσία του», σημείωνε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε στη συζήτηση διότι δεν τόλμησε να στηρίξει την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του και να εξηγήσει πώς ο Γιάνης Βαρουφάκης έφτασε να έχει τις τύχες της χώρας στα χέρια του, καθώς γνωρίζει ότι είναι ο ίδιος ένοχος. Στη Λεωφόρο Συγγρού είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, καθώς είχαν μάθει από νωρίς την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη συζήτηση δεν θα ελάμβανε τον λόγο, αφήνοντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αλλά πίστευαν ότι τουλάχιστον θα εμφανιζόταν για να ψηφίσει. Μάλιστα, λόγω του ότι μέχρι και αργά το απόγευμα οι διαρροές του Μαξίμου σχετικά με την παρουσία του κ. Τσίπρα ήταν συγκεχυμένες, πίστευαν ότι υπήρχε μια πιθανότητα να μιλήσει, προκειμένου να απαντήσει αν προκαλείτο από τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Τελικά η απουσία τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του συγκυβερνήτη του Πάνου Καμμένου, έδειξε ότι και οι δύο δεν ήθελαν να βρεθούν προ των ευθυνών τους και απολογούμενοι να εξηγήσουν μια σειρά από ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, για τα «γαλάζια» στελέχη, το γεγονός αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι της κατάρρευσης της σημερινής κυβέρνησης. «Ο κ. Τσίπρας, που ζητά να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, έπρεπε να έρθει και να υποστηρίξει την άποψή του», τόνιζαν δηκτικά από τη Ν.Δ. Επίσης όπως λένε στη συζήτηση και με βάση τα λεγόμενα του αντιπροέδρου «για πρώτη φορά η κυβέρνηση Τσίπρα παραδέχθηκε ότι απέτυχε στην περήφανη διαπραγμάτευση».

Υπό προστασία…
Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα κινείται πλέον μόνο σε περιβάλλον όπου θα αισθάνεται προστατευμένος και δεν θα έχει αντιδράσεις, όπως έκανε με την εκδήλωση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο προαύλιο της Βουλής. «Αν είχε το σθένος, έπρεπε να βγει και να απαντήσει σε αυτούς, που όπως λέει το Μαξίμου τον κατηγορούν άδικα», σημείωνε κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, που την Τρίτη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σημειώνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι τι έκανε ο Βαρουφάκης αλλά τι έπραξε ο Τσίπρας, έκανε ήδη πολλές φορές λόγο για απόντα πρωθυπουργό, ενώ σχολίασε δηκτικά ότι ο κ. Τσίπρας τα πάει καλά στο προαύλιο της Βουλής αλλά όχι και στην Ολομέλεια. Την ίδια τακτική υιοθετούν και όλα τα στελέχη του κόμματος, οι οποίοι επισημαίνουν με ένταση την απουσία Τσίπρα ως παραδοχή ενοχής. Η Ν.Δ. θα επιδιώξει να οικοδομήσει ένα επικοινωνιακό αφήγημα πάνω στους χειρισμούς αυτούς, την ίδια ώρα που το Μαξίμου επενδύει ότι η σχετική συζήτηση θα λήξει γρήγορα και θα επανέλθει στη συνταγματική αναθεώρηση.

Βάσει, πάντως, και της επίσημης ανακοίνωσης της Ν.Δ., η υπόθεση της εξεταστικής επιτροπής δεν έχει κλείσει. Και όπως επισημαίνεται: «Το σίγουρο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση θα συστήσει την Εξεταστική Επιτροπή. Θα το κάνει –όχι ρεβανσιστικά, όχι τιμωρητικά– αλλά ως θεμελιώδη υποχρέωσή της προς τους πολίτες, που ζητούν και δικαιούνται να μάθουν για εκείνη την γκρίζα και σκοτεινή περίοδο…»

Σε υψηλούς τόνους
Ο κ. Μητσοτάκης, που καλείται να διαχειριστεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, θα επιμείνει στους υψηλούς τόνους για κάποιες ημέρες ακόμα, όσο δηλαδή υπάρχει ακροατήριο και δεν βρίσκονται όλοι στις παραλίες. Η «γαλάζια» αντεπίθεση θα ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου με ορόσημα την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τον ανασχηματισμό των κομματικών οργάνων και το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ.

Την ίδια στιγμή, στη Συγγρού θεωρούν ως λίαν πιθανές τις πολιτικές εξελίξεις από τον Σεπτέμβριο, καθώς κρίνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει την πίεση των οικονομικών μέτρων και κυρίως τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ταμεία. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, «όταν ο κ. Τσίπρας στο επόμενο διάστημα βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο και δει ότι δεν έχει περιθώριο άλλων επικοινωνιακών κινήσεων, προκειμένου να διασωθεί θα προσφύγει σε εκλογές».

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στη Συγγρού, με αφορμή τη μετακόμιση στη νέα έδρα, όπου απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη ζήτησε να είναι πανέτοιμοι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η συνταγματική αναθεώρηση
Όλοι στη Ν.Δ. είναι πεπεισμένοι ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να στηριχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα πάνω στη δήθεν –όπως τη χαρακτηρίζουν– συνταγματική αναθεώρηση. Ακόμη και για τα μέτρα που ανακοίνωσε για όσους τους έκοψαν το ΕΚΑΣ, είναι βέβαιοι στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποτελούν άλλη μία επικοινωνιακή φούσκα.

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτές απορρίφθηκαν σχεδόν αμέσως. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ρηχή παρουσίαση των προτάσεων και τόνισε: «Δεν κάνατε μία αναφορά στην ανάπτυξη, μία αναφορά στην Παιδεία, το Περιβάλλον, τη δημόσια διοίκηση. Το χειρότερο απ’ όλα ήταν ο απόλυτα απαξιωτικός ρόλος στους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Όχι μόνο επειδή ντύσατε το Κοινοβούλιο με τα κοινοβουλευτικά σας λάβαρα, πράγμα πρωτοφανές, αλλά μας επικαλεστήκατε τον Ρουσώ, και τη ρήση του πως η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι σκλαβιά», είπε και συνέχισε: «Ακόμα πιο θλιβερό είναι ότι χάνονται επί τη πρωθυπουργία σας, κ. Τσίπρα, η μία ευκαιρία μετά την άλλη για τη μεταρρύθμιση των Θεσμών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα