Η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα για «φυγή προς τα εμπρός»

Μετά και το τυπικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να στείλει μηνύματα αισιοδοξίας, μέσω μία σειράς πρωτοβουλιών που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του, σχεδιάζουν μία σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες (συνταγματική αναθεώρηση και νέος εκλογικός νόμος), κινήσεις ενίσχυσης του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης και αναπτυξιακές δράσεις. Σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, βρέθηκε στο επίκεντρο ο άξονας που αφορά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη», όπως την έχει προσδιορίσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Την προσεχή Πέμπτη, σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, θα παρουσιάσει τη λογική που θα διατρέχει το σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη και που θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

α) την παραγωγική ανασυγκρότηση
β) το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα
γ) τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιουνκέρ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξήνια τράπεζα κτλ), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται, ότι ο αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ήδη σε φάση συζήτησης στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες. Στον ίδιο «καμβά», για τη στροφή στην ανάπτυξη και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εντάσσεται και η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου και η συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό.

Ως προς το σκέλος των θεσμικών πρωτοβουλιών, η κυβέρνηση κινείται με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα (παρουσίαση της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 24 Ιουλίου), προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα.

Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η συγκρότηση και η σύνθεση της επιτροπής που θα επιφορτιστεί με το έργο της διαμόρφωσης της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση και επίσης η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα