Η διεύρυνση προς το κέντρο και η άρνηση για οικουμενική

Η μετακόμιση της Νέας Δημοκρατίας επί της Πειραιώς στο ύψους του Μοσχάτου είναι το πρώτο βήμα του Κ. Μητσοτάκη για να την εξυγίανση στα οικονομικά του κόμματος. Κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος της Ν.Δ., ανακοινώνοντας ο ίδιος την υπογραφή των συμβολαίων για τη μίσθωση του νέου κτιρίου.

Το νέο ενοίκιο που θα πληρώνει η Ν.Δ. θα είναι 9.800 ευρώ, σε σχέση με τα 95.000 ευρώ μηνιαίως που έδινε για το κτίριο της λεωφόρου Συγγρού. Τα νέα γραφεία της Ν.Δ. θα είναι στην οδό Πειραιώς 62 και η μετακόμιση υπολογίζεται να γίνει μετά το Πάσχα, αφού προηγηθούν απαραίτητες εργασίες. Το κτίριο ανεγέρθηκε το 1989 και εκεί στεγαζόταν η αντιπροσωπεία αλλά και το service των ηλεκτρονικών JVC. Ωστόσο, στο τέλος του 2009 η γιαπωνέζικη πολυεθνική αποφάσισε να αποχωρήσει και λίγο αργότερα έδωσε την εισαγωγή σε άλλη εταιρεία.

Στο ισόγειο θα δημιουργηθούν ένας μεγάλος χώρος υποδοχής, ο χώρος που θα πραγματοποιεί το briefing ο εκπρόσωπος του κόμματος, ξεχωριστός χώρος για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και η αίθουσα συνεδριάσεων της Πολιτικής Επιτροπής. Η επιφάνεια του κτιρίου αγγίζει τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για την τρίτη έδρα στην ιστορία της Ν.Δ., μετά τη Ρηγίλλης και τη Συγγρού.

Όμως, για ένα κόμμα που τα χρέη του είναι στα 190 εκατομμύρια ευρώ, δεν αρκεί μόνο αυτό. Ήδη η εντολή του Μητσοτάκη είναι να γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του κόμματος. Τι σημαίνει αυτό:

– Ριζική μείωση στον αριθμό των μισθοδοτούμενων από το κόμμα, που φθάνουν τους 200, έστω και αν αρκετοί εξ αυτών δεν πατούσαν καν στη Συγγρού. Ο αριθμός των μισθοδοτούμενων αναμένεται να περιοριστεί στα 50 έως 80 άτομα, κάτι που προοιωνίζεται πολλές απολύσεις.

– Αντικατάσταση των αποσπασμένων, περίπου 80, που απασχολούνται στο κόμμα. Ήδη οι αποσπάσεις όσων υπηρετούσαν, αρκετοί εκ των οποίων σε διευθυντικές θέσεις, έληξαν και πλέον ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει ο ίδιος ποια στελέχη από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα έρθουν, καθώς σε αυτούς, επί της ουσίας, θα βασιστεί για τη λειτουργία του κόμματος.

Και τέλος, να αποφασιστεί από το συνέδριο και τα άλλα όργανα από πού θα αντλήσει επιπλέον έσοδα η Νέα Δημοκρατία πέραν της κρατικής επιχορήγησης (μέρος της οποίας παρακρατείται από τις τράπεζες για τα δάνεια), αλλά και της συνεισφοράς των μελών.

Διεύρυνση προς το κέντρο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κωστής Χατζηδάκης σε όλες τις παρεμβάσεις τους επισημαίνουν την ανάγκη για διεύρυνση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το κέντρο.

Το σενάριο να καταστεί η Ν.Δ. ηγεμονική δύναμη στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, προσελκύοντας στελέχη της Κεντροαριστεράς και του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, διευκολύνεται από την προσωπική ατζέντα του προέδρου της Ν.Δ., πλην όμως συνιστά εμφανή απειλή για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Τα οποία, έχοντας ήδη στις τάξεις τους στελέχη που κοιτάζουν προς την πλευρά της Ν.Δ., έχουν ανοίξει το δικό τους μέτωπο για την επιχείρηση ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να καταστεί υπολογίσιμος εκλογικός πόλος όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Στον βαθμό, πάντως, που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, και η πρόταση περί εκλογικού νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα χορήγησης του μπόνους εδρών και σε συνασπισμούς κομμάτων, ή έστω σε κόμματα που προκαταβολικά δεσμεύονται να συνεργαστούν μετεκλογικά, τότε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κληθούν να κινηθούν οι μικροί του Κέντρου θα καταστεί, πιθανότατα, πιο ασφυκτικό, και η διαχείρισή του θα απαιτεί κάτι περισσότερο από τους διαγκωνισμούς για το πρόσωπο που θα ηγηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ήδη ότι δεν πρόκειται να «βάλει πλάτη» σε οικουμενική κυβέρνηση, καθώς στο επιτελείο του αποτελεί εδραία πεποίθηση ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε το κόμμα της Ν.Δ. στη στενωπό της συνδιαχείρισης ενός προβλήματος (και φυσικά του συνακόλουθου πολιτικού κόστους), που μόνη της η κυβέρνηση Τσίπρα προκάλεσε, και, μάλιστα, χωρίς να διασφαλίζει ότι μια τέτοια κυβερνητική εκδοχή θα είχε θετικά αποτελέσματα για τη χώρα.

«Όταν μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δυσφορούν έναντι της φυσικής τους ηγεσίας, του κ. Τσίπρα, πιστεύει κανείς ότι θα βάλουν πλάτη σε μια κυβέρνηση υπό μια άλλη προσωπικότητα;» σχολιάζουν στη Λεωφόρο Συγγρού.

Αρνητικό στην κλασική έννοια της οικουμενικής, με την αναλογική συμμετοχή δηλαδή στελεχών από τα κόμματα που μετέχουν, εμφανίζεται το Ποτάμι, προκρίνοντας τη δική του πρόταση περί «Εθνικής Ελλάδος», ενός μείγματος δηλαδή πολιτικών, αλλά και προσωπικοτήτων που θα αναλάβει να βγάλει εις πέρας το τρίτο μνημόνιο. Θετικό εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ υπό μία προϋπόθεση βέβαια, στο σχήμα να συμμετάσχει η Ν.Δ.

Μετά το συνέδριο
Στο Συνέδριο, εξάλλου, του Απριλίου δεν αποκλείεται να υπάρξουν οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με στελέχη που θα θελήσουν να στρατευθούν στην προσπάθεια της Ν.Δ. Θεωρείται δεδομένο ότι με τις αλλαγές που θα επιχειρήσει στη λειτουργία του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης θα στείλει μήνυμα σε όσους βρίσκονται εκτός ότι αξίζει να μετάσχουν στην προσπάθεια.

Το προσκλητήριο θα απευθυνθεί και θα αφορά τους πάντες. Σε πρώτη φάση στελέχη της αγοράς, του πανεπιστημιακού χώρου, των τεχνών που έχουν το δικό τους ειδικό βάρος στους χώρους τους, αναμένεται να ενεργοποιηθούν και θα ακολουθήσουν στελέχη που βρίσκονται εκτός Κοινοβουλίου. Ως προς τα ενεργά κοινοβουλευτικά στελέχη άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι όποιες κινήσεις –εφόσον υπάρξουν– δεν θα αφορούν παρά τον χρόνο μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα