«Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα συμφωνία για να προχωρήσει»

Μία νέα συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, ζητά με άρθρο του στους Financial Times, ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι «τώρα είναι η στιγμή να βρεθεί μία ισορροπία, μεταξύ μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους».

«Τώρα, η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές της, προκειμένου να προχωρήσει. Είναι μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο να απαιτείται από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Αυτό πρέπει να πέσει στο 2%, επιτρέποντας μία πιο ισορροπημένη οικονομική πολιτική, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη συνεισφορά σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», γράφει ο κ. Στουρνάρας.

Ακόμη, κάνει αναφορά στα σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα χρέους με τελικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2% και μία σχετικά μέτρα ελάφρυνση χρέους, που δεν προκαλεί απώλειες στους δανειστές. «Αυτό θα περιελάμβανε επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων κατά 20 χρόνια και αποπληρωμή των τόκων σε ισόποσες δόσεις για μία περίοδο 20 ετών», γράφει ακόμη στην έγκριτη οικονομική εφημερίδα.

Σχετικά με το χρέος, επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν υλοποιήσει την υπόσχεσή τους για περαιτέρω ελάφρυνση. Σημειώνοντας ότι είχαν συμφωνήσει σε αυτό το Νοέμβριο του 2012, για να γίνει το 2014 κάτι που δεν συνέβη, αναφέρει ότι στο Eurogroup στις 24 Μαΐου έγινε το ίδιο, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αναβάλουν πάλι τη σχετική απόφαση για το 2018.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για ελάφρυνση χρέους παρά τα εξής: πρώτον, ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και δεύτερον ότι τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς είναι πολύ ευνοϊκά για αποφάσεις ελάφρυνσης χρέους, τόσο για οφειλέτες όσο και για δανειστές. Επιπλέον, η απειλή του Grexit, που έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας από κάποιους πολιτικούς της ευρωζώνης κάθε φορά που φαινόταν να καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις, τροφοδότησε περαιτέρω την αβεβαιότητα και επηρέασε αρνητικά το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα», γράφει ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει επιπλέον ότι η κυβέρνηση, η ΤτΕ και οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πιο σοβαρή απειλή για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Χαμηλότεροι τελικοί δημοσιονομικοί στόχοι και ελάφρυνση χρέους είναι τα κίνητρα για να συνεχίσει να προχωρά η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ενισχυμένη είσπραξη φόρων και μείωση των ”κόκκινων” δανείων είναι ενέργειες που οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να κάνουν, με αποφασιστικότητα και πνεύμα εθνικής ενότητας, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει ο επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα