Η Ευρώπη λοξοκοιτάζει την Γαλλία που αλλάζει

Λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μεγάλο φαβορί τον Εμανουέλ Μακρόν, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και άλλες πρωτεύουσες περιμένουν με έντονο ενδιαφέρον να μάθουν το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Ανάλυση: Κώστας Παπαδόπουλος

Ότι κι αν βγει από την κάλπη, το σίγουρο είναι ότι η επόμενη μέρα φέρνει πολλές αλλαγές στο Παρίσι. Τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας έχουν χάσει την αίγλη τους, με την ακροδεξιά να συγκεντρώνει πρωτόγνωρα ποσοστά σε μία χώρα με έντονο τον σωβινισμό αλλά βαθύτατα δημοκρατικά και πολυπολιτισμική. Η λογική λέει πως πολύ δύσκολα η Μαρίν Λεπέν θα καταφέρει να κερδίσει στον β’ γύρο, καθώς παρά την κίνηση της να παραιτηθεί (προσωρινά;) από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου το παρελθόν και το επώνυμο της δεν αλλάζουν. Όμως, θα ήταν αφελές να αγνοήσει κανείς πως οι εκλογές του 2017 λειτούργησαν ως «καθαρτήριο» για τη γαλλική ακροδεξιά, με τους περισσότερους να έχουν διαγράψει από τη μνήμη τους τον κατοχικό Βισί ή τις φονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών.

Εάν δεχτούμε πως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την αλήθεια, ο Εμανουέλ Μακρόν θα κληθεί να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του, ψηφισμένος από ένα εκλογικό σώμα που απεχθάνεται τη λιτότητα, απογοητευμένο από τον «λίγο» Φρανσουά Ολάντ, φοβισμένο από τα χτυπήματα του DAESH (σ.σ. όπως αποκαλούν περιπαικτικά το ISIS οι Γάλλοι) και σίγουρα πολύ πιο σκεπτικό απέναντι στην Ε.Ε. απ’ ότι μερικά χρόνια πριν. Άλλωστε, οι βουλευτικές εκλογές είναι το μεγάλο crash test για τον 40χρονο πρώην τραπεζίτη, που γνωρίζει ότι εάν η πολιτική του εξαρτάται από τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών ή των Σοσιαλιστών στην Εθνοσυνέλευση, θα βρεθεί πολύ σύντομα μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα.

Σε κάθε περίπτωση η Γαλλία αλλάζει. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα