H «φτηνή» Αλαμουντίν και η «αμνησία» της Όλγας (για τη Μελίνα)

Ιδιαιτέρως φθηνά μας κόστισε η επίσκεψη των εκπροσώπων του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers στη χώρα μας. Αν υπολογίσει κανείς πως δικηγόροι αυτού του επιπέδου πληρώνονται με την ώρα και τρεις εκπροσώπησαν το γραφείο, λιγότερα από 50€ «πληρώθηκε» έκαστος ανά ώρα. Βέβαια, αυτή ήταν μόνο μια συνάντηση γνωριμίας η οποία πολύ ενόχλησε στη Μεγάλη Βρετανία!

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Ακόμα και σε επίπεδο επικοινωνιακό να αποτιμηθεί η επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα, η χώρα μας βγήκε ιδιαιτέρως κερδισμένη, καθώς για κάποιες ημέρες η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου όχι για τα spread αλλά για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Η χρονική συγκυρία ήταν η ιδανική, καθώς δεν είχαν προλάβει να σβήσουν τα φλας από τον γάμο της χρονιάς μεταξύ της πανέμορφης –αλλά υπερβολικά λεπτής– δικηγόρου και του μέχρι πρότινος ορκισμένου εργένη Τζορτζ Κλούνι.

Επιπλέον, πρόκειται για τη μόνη σοβαρή περίπτωση διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα που έχουν κλαπεί, αφότου έφυγε από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη που ταύτισε το όνομά της με τον αγώνα αυτό.

Η επίσκεψη επί της ουσίας προετοιμαζόταν τρία ολόκληρα χρόνια. Η πρώτη προσέγγιση με το δικηγορικό γραφείο έγινε πίσω στο 2011 και εν μέσω κρίσης. Κάποιες πηγές θέλουν τον Παύλο Γερουλάνο να είχε αναλάβει την πρωτοβουλία, με τον ίδιο όμως να το διαψεύδει και να δείχνει ομογενείς από την Αυστραλία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τη σκυτάλη παρέλαβε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε επαφές με την Unesco για το θέμα αυτό. Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να γίνει το πρώτο σοβαρό βήμα!

Το μέλλον προς το παρόν παραμένει ασαφές. Το δικηγορικό γραφείο θα υποβάλει τις προτάσεις του για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα και εφόσον έρθουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές και ως προς το οικονομικό, τότε θα ξεκινήσουν όλα.

Το οικονομικό πάντως παραμένει αγκάθι, καθώς κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να ορίσει το κόστος. Το δικηγορικό γραφείο στην επίσημη ιστοσελίδα του αφήνει παραθυράκια διαπραγμάτευσης ως προς αυτό: Όλα εξαρτώνται από την εμπειρία του εκπροσώπου τους που θα αναλάβει την υπόθεση. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως όσο πιο ψηλά στην πυραμίδα βρίσκεται ο δικηγόρος που θα αναλάβει, τόσο πιο ακριβός θα είναι.

 

Ικανοποίηση…

Για την ώρα, πάντως, και οι δύο πλευρές έχουν εμφανιστεί ικανοποιημένες από την πρώτη επίσημη επαφή. Η δικηγόρος χαρακτήρισε «πολύ παραγωγικές» τις επαφές της ίδιας και των συναδέλφων της νομικών με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

«Είναι ώρα να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα. Μιλάμε για μια αδικία η οποία διαρκεί πολλά χρόνια. Πιστεύουμε ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί προς το κοινό όφελος και των δύο πλευρών αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας», συμπλήρωσε.

Ικανοποιημένος είναι και ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος τόνισε τη σημασία των συγκεκριμένων επαφών τη δεδομένη στιγμή κατά την οποία η Unesco έχει υιοθετήσει ομόφωνα σύσταση για πρόσκληση του Ηνωμένου Βασιλείου σε διαμεσολάβηση έχοντας, παράλληλα, θέσει χρονικό περιορισμό για την ανταπόκριση.

Από την πλευρά του, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον (επίσης συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου) έδωσε την οπτική του επάνω στη διεκδίκηση. Είπε ότι ο ίδιος και το γραφείο του –το οποίο έχει ασχοληθεί με το θέμα και νωρίτερα, το 2011, υποβάλλοντας πρόταση στην τότε κυβέρνηση για δικαστική διεκδίκηση– δεν έχουν την πρόθεση να γίνουν «αντιπαθητικοί» ή «επιθετικοί» προς τη βρετανική πλευρά κι έκανε επίσης λόγο για επίλυση του θέματος προς το κοινό συμφέρον. Ο ίδιος προτιμά τον όρο «επανένωση» παρά «επιστροφή», καθώς στην περίπτωση κατά την οποία τα Γλυπτά του Παρθενώνα γυρίσουν στην Αθήνα θα δοθεί η δυνατότητα να θαυμάσει, να ερμηνεύσει κανείς το μνημείο στην ολότητά του.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, έχει πολλούς φίλους», είπε με τη σειρά του ο Ντέιβιντ Χιλ από την Unesco, προσθέτοντας πως «δεν θα σταματήσουμε έως ότου επιστρέψουν τα γλυπτά στην Αθήνα».

Ο υπουργός Πολιτισμού επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της διαμεσολάβησης από πλευράς Unesco, εξηγώντας πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία προβλέπεται εδώ και λίγα, μόνο, χρόνια και συγκεκριμένα από το 2010. «Δεν έχουμε αποφασίσει να προβούμε σε δικαστικές ενέργειες. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια και δεν πρέπει να προδικάζουμε το αποτέλεσμα. Απλώς, εξετάζουμε κι άλλες οδούς…» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τασούλας. Ο υπουργός επεσήμανε ότι το θέμα δεν είναι μόνο νομικό, είναι παράλληλα και πολιτικό, διμερές και παγκόσμιο.

Να σημειωθεί πως σε περίπτωση που η πρόσκληση της Unesco γίνει δεκτή, θα οδηγήσει σε διαιτησία. «Το επόμενο βήμα θα ήταν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο», εξήγησε ο Τζέφρι Ρόμπερτσον.

 

Έτσι θα καλυφθεί το κόστος

Όλα δείχνουν πως οι πρώτες επαφές πίσω στο 2011 ναυάγησαν λόγω των υπέρογκων αμοιβών που διεκδικεί το δικηγορικό γραφείο. Πλέον οι συζητήσεις έχουν περάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε άλλο επίπεδο, με τους Βρετανούς να έχουν χαμηλώσει τις απαιτήσεις τους, ενώ στα σχέδια είναι η δημιουργία ενός ιδρύματος για αυτόν τον σκοπό, το οποίο θα συγκεντρώνει δωρεές από ομογενείς (και όχι μόνο) για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια.

 

Ξέχασε τη Μελίνα…

Ατυχής χαρακτηρίζεται η δήλωση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, που με αφορμή την επίσκεψη της Αλαμουντίν στην Ελλάδα, δήλωσε πως «πρώτη φορά ασχολούμεθα σοβαρά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Πολύ πριν γεννηθεί η κα υπουργός Τουρισμού, μια άλλη υπουργός, Πολιτισμού, είχε κινήσει «Γη και Ουρανό» για να επιστραφούν τα μάρμαρα. Προφανώς, η κα Κεφαλογιάννη, θέλοντας να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην επίσκεψη της Αλαμουντίν –που ως σύζυγος του Τζορτζ Κλούνι είχε προ ημερών κερδίσει σε δημοσιότητα τον Ομπάμα, τον Πούτιν, τη Μέρκελ και άλλους πολιτικούς– έκανε την παραπάνω δήλωση την οποία η στήλη, γνωρίζοντας το ήθος της υπουργού, τη χαρακτηρίζει ως γλωσσική υπερβολή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα