«Η κατάσταση θα ήταν καλύτερη, αν η αξιολόγηση έκλεινε στην ώρα της»

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι “σημείο καμπής” και δείχνει “το τέλος του τούνελ” για την ελληνική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο αξιωματούχος της Ε.Ε., επισημαίνει ότι «η απόφαση του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει υποτιμηθεί» και ότι «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά». Ο κ. Γκουαλτιέρι διαπίστωσε πρόοδο οικονομική, αλλά και σε επίπεδο κλίματος και βλέπει να οικοδομείται εμπιστοσύνη, με θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης. Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ερμήνευσε την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος ως «αύξηση της ικανότητας της χώρας να συλλέγει φόρους» και να πατάξει τη φοροδιαφυγή, που είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σε ερώτηση για το «ποια διαφορά βρίσκετε ανάμεσα στην προηγούμενη επίσκεψή σας στην Ελλάδα και στην τωρινή;», το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε: «Η διαφορά είναι ακριβώς ότι είχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ότι είχαμε την ολοκλήρωση δύο σημαντικών ευρωπαϊκών αξιολογήσεων και με τη δεύτερη, έχουμε την αίσθηση ότι ανοίγει ένας δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι καλύτερη χωρίς τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γιατί η αβεβαιότητα για την αξιολόγηση περιόρισε τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά τώρα ήδη βλέπουμε θετικούς αριθμούς γι’ αυτόν τον χρόνο και τον επόμενο, για τον ρυθμό της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, που είναι ακόμη ψηλά, αλλά υπάρχει βελτίωση. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι επίσης σημαντικές για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητά της και όχι να οδηγείται μόνον στον χαμηλού κόστους τομέα της αγοράς.

Χρειάζεται ο συνδυασμός του ελληνικού πλούτου, όπως η ομορφιά της χώρας, ο πολιτισμός, η αυθεντικότητα και η μοναδικότητα ορισμένων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Ακούσαμε ενδιαφέρουσες ιδέες και projects για την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγωγικού μοντέλου, ασφαλώς χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά και ασφαλώς απαιτείται σοβαρή αναπτυξιακή στρατηγική από την πλευρά της Ευρώπης».

Τι δήλωσε για το QE
Σχολιάζοντας την απάντηση του Μάριο Ντράγκι στον Νίκο Χουντή, ότι η Ελλάδα δεν έχει τις προϋποθέσεις να μπει στην ποσοτική χαλάρωση, είπε ότι η απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ χρειάζεται «πιο προσεκτική ανάγνωση» και μιλάει μόνον για σήμερα, αναμένοντας «την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και όχι τη λήψη πρόσθετων μέτρων».

Να σημειώσουμε, τέλος, πως ο κ. Γκουαλτιέρι επισκέφθηκε την Ελλάδα ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του ΕΚ που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και έχει συσταθεί κατόπιν αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού, προκειμένου να προσδώσει περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο στην πορεία του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα