Η κατρακύλα έχει όνομα και διεύθυνση

Το 2006 ήταν μία χρονιά κομβικής σημασίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς τότε πραγματώθηκε το όνειρο μίας ομάδας παραγόντων που οραματίζονταν ένα πρωτάθλημα που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη του αθλήματος και των συλλόγων.

Στο σχέδιο συμπεριλήφθηκαν και οι μικρότερες κατηγορίες που αποτελούν τον τροφοδότη των «σαλονιών» της Super League, τόσο σε επίπεδο παικτών, όσο και σε «νέο αίμα» ομάδων. Η δημιουργία της Football League και της Football League 2, ήταν άρρηκτα συνδεμένη με τη λειτουργία και τις… αποδόσεις της Super League.

Από τότε πέρασαν οκτώ χρόνια. Στο διάστημα αυτό ΔΕΝ εξελίχθηκαν ούτε τα πρωταθλήματα ούτε τα κλαμπ. Τουναντίον, οι περισσότερες ομάδες έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο, μεγάλα μεγέθη, όπως ΑΕΚ, Άρης, Ηρακλής, σχεδόν διαλύθηκαν και… ανασυστάθηκαν ως ΠΑΕ, και ο Παναθηναϊκός μπήκε σε καθεστώς… μνημονίου. Η κατάσταση στις μικρότερες κατηγορίες και δη στη Football League είναι ακόμη χειρότερη, σε σημείο να εγκυμονεί άμεσα ο κίνδυνος οριστικής αναστολής του πρωταθλήματος και της λειτουργίας των ομάδων. Είναι αλήθεια πως οι αλλαγές συνέπεσαν με τη συγκυρία του μνημονίου. Η Ελλάδα κατέρρευσε ως χώρα, με αποτέλεσμα οτιδήποτε πέρα από την πολιτική να θεωρείται… πολυτέλεια. Ωστόσο, τα αδιέξοδα της Football League δεν ξεκίνησαν με το μνημόνιο, αλλά προϋπήρχαν και μεγάλωναν, μέχρι να προκύψει το σημερινό τέλμα. Η κατρακύλα έχει όνομα και διεύθυνση ή, πιο σωστά, έχει ονόματα και διευθύνσεις.

Η πρώτη ρήξη
Το 2006, η Super League υπέγραψε συμφωνητικό με τη Football League, προκειμένου μέρος των εσόδων της Λίγκας να καταλήγει, ως χορηγία, στις χαμηλότερες κατηγορίες. Η συμφωνία τριετούς διάρκειας (2006 έως το 2009) αφορούσε ένα συγκεκριμένο ποσό, ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, ήτοι 2,4 εκατ. για κάθε χρόνο. Εκτός των οικονομικών, η Super League είχε δεσμευτεί να ορίζει τηλεοπτικά συγκεκριμένο αριθμό αγώνων της και δη σε ώρες που δεν αγωνίζονται οι μικρές κατηγορίες, ώστε να μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει στα γήπεδα.

Η τριετία πέρασε και φτάσαμε στο 2009. Τότε αρχίζουν τα… παρατράγουδα μεταξύ της Λίγκας και της Football League. Τον Ιούλιο εκλέγεται στην προεδρία ο Νίκος Θανόπουλος. Παρ’ ότι ο πρόεδρος της Football League, Σπύρος Καλογιάννης, και η υπόλοιπη διοίκηση πιέζουν για την υπογραφή νέου συμφώνου, και μάλιστα προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, η Λίγκα του συνεδριάζει και αποφασίζει –δίχως τη σύμπραξη της Football League– τη μείωση του ποσού χορηγίας στο… μισό. Ήτοι, 1,2 εκατ. ευρώ! Παράλληλα, αποφασίζει την προβολή του συνόλου των αγώνων της Super League, και μάλιστα σε όλο το φάσμα του τηλεοπτικού προγράμματος. Με άλλα λόγια, η διοίκηση του Νίκου Θανόπουλου εκμεταλλεύθηκε τη λήξη του συμφώνου που είχαν υπογράψει οι ιδρυτές προκάτοχοί του (Πέτρος Κόκκαλης, Γιάννης Βαρδινογιάννης), παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνίας, δίχως να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Football League. Τον Σεπτέμβριο του 2009, ο Σπύρος Καλογιάννης στέλνει επιστολή στην ΕΠΟ, την οποία κοινοποιεί και στη Super League, καταγγέλλοντας την –κατά μία έννοια – αυθαίρετη απόφαση της Λίγκας να μειώσει κατά 50% τη χορηγία.

Οι δύο πλευρές ήρθαν σε ρήξη, νέο σύμφωνο δεν υπογράφηκε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο μαρασμός της Football League. Το 2010, με την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και στα κοινά του ποδοσφαίρου, διαφάνηκε μία «αχτίδα φωτός». Ο Σπύρος Καλογιάννης συναντήθηκε με τον νέο –τότε– ιδιοκτήτη των «ερυθρόλευκων» και πρόεδρο της Λίγκας. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν θετικό καθώς ο Σπύρος Καλογιάννης έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η χορηγία θα αυξηθεί κατά 10%.

Το κακό, όμως, είχε γίνει. Στη διάρκεια αυτή του ενός έτους, καμία ΠΑΕ της Football League δεν κατάφερε να προσαρμόσει τα οικονομικά της στα νέα δεδομένα, με συνέπεια να συσσωρευτούν χρέη πολλών εκατομμυρίων. Παράλληλα, τα υπόλοιπα έσοδα της Football League εκμηδενίστηκαν. Οι εταιρείες απέσυραν τις χορηγίες τους, η Πολιτεία μείωσε στο ελάχιστο τη χρηματοδότηση και τελικά την έκοψε τελείως, και η ΟΠΑΠ Α.Ε. ενέκρινε μόνο τη χορηγία για το Πρωτάθλημα Νέων! Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν ανάγλυφα την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

Οικονομική κατρακύλα και ευχολόγια
Το 2010, τα έσοδα της Football League ανέρχονταν σε σχεδόν 16 εκατομμύρια ετησίως, ενώ σήμερα τα έσοδα μετά βίας ξεπερνούν τα 2 εκατ., για μεγαλύτερο αριθμό ομάδων, συν την υποχρέωση διεξαγωγής Πρωταθλήματος Νέων!

Πιο αναλυτικά, η Football League εισέπραττε από την ΟΠΑΠ 4,5 εκατ. ευρώ, συν 1,1 εκατ. για το Πρωτάθλημα Νέων. Η ΟΠΑΠ, επίσης, κατέβαλε από 120.000 έως 160.000 ευρώ σε κάθε ομάδα, για τη διαφήμιση στη φανέλα. Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην ΕΡΤ και στον ΟΤΕ, εισέπραττε 4 και 3 εκατ. αντιστοίχως. Από τη Super League, εισέπραττε το ποσό των 1,1 εκατομμυρίων, καθώς οι εξελίξεις στη Λίγκα, με τις ομάδες που επίσης κατέρρευσαν οικονομικά, δεν επέτρεψαν την πραγμάτωση της συμφωνίας που είχε πετύχει ο Σπύρος Καλογιάννης στη συνάντησή του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σήμερα, η Football League βρίσκεται με το… ενάμισι πόδι στον γκρεμό. Ο Σπύρος Καλογιάννης συναντήθηκε στη διάρκεια της βδομάδας με όλους τους φορείς και με την ΕΠΟ, αλλά το μόνο που εισέπραξε ήταν… ευχές για λύση των προβλημάτων του! Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν να παραβρεθεί ο πρόεδρος της Football League στο Δ.Σ. της Super League, στις 8 Οκτωβρίου, προκειμένου να παρουσιάσει τα προβλήματα που υπάρχουν και το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η διοργανώτρια και οι ομάδες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα