Η κεντροαριστερά, τα οικονομικά και οι τυφλές ελπίδες

Με το ΠΑΣΟΚ να μετρά τα κομμάτια του, τους φίλους να έχουν αλλάξει στρατόπεδο, τα ανοιχτά μέτωπα να πληθαίνουν και τον Αντώνη Σαμαρά να δείχνει πως εκείνος αποφασίζει, στην Ιπποκράτους μάταια προσπαθούν να συσπειρώσουν τον κόσμο τους και να δείξουν πως έχουν λόγο ύπαρξης.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ενοχλήθηκε από την απόρριψη της ΔΗΜΑΡ για κοινή συμπόρευση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλωστε μέσα από το τελευταίο του κάλεσμα για ενιαία κεντροαριστερά απευθυνόταν σε όλους πλην του κόμματος του Φώτη Κουβέλη. Γνώριζε πολύ καλά πως στην Αγίου Κωνσταντίνου έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν προτίθενται να κάνουν πίσω.

Όσον αφορά το κάλεσμα, αποδέκτες είναι οι «υγιείς δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν παρασυρθεί από το αντιμνημονιακό παραλήρημα, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι η θέση της χώρας μας», όπως εξήγησε στην «Α» συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε τον συνεργάτη του διά της μεθόδου της… διαψεύσεως. Συγκεκριμένα στο πρόσφατο πολιτικό συμβούλιο σημείωσε χαρακτηριστικά: «Και θα ήταν ακόμη πιο αστείο να σκεφτεί κανείς ότι απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας σε ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διατηρήσει επί μακρόν αυτή την αξεπέραστη εσωτερική του αντίφαση μεταξύ ευρωπαϊκών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, που κρύβεται πίσω από το πρόσχημα της αντιμνημονιακής στάσης».

Με δεδομένο το ότι πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να διαψεύσει το… αυτονόητο. Φυσικά ο κ. Βενιζέλος ελπίζει και σε άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς που επιλέγουν την ευρωπαϊκή επιτροπή και παραμένουν λίγο ή πολύ ανένταχτες μέχρι σήμερα.
Αν και είναι βέβαιο πως το κάλεσμα δεν θα έχει αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως όφειλε να το κάνει αυτή τη στιγμή για δύο λόγους: πρώτον, μήπως και αλλάξει η πολιτική ατζέντα και, δεύτερον, γιατί σε κάθε περίπτωση πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση έχει μια ιδιαιτερότητα: για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι καλούνται να εκλέξουν τον πρόεδρό τους! Όλες οι πολιτικές ομάδες θα προτείνουν τους δικούς τους υποψηφίους και εκείνη που θα κερδίσει στην αναμέτρηση θα μπορεί να επιβάλει τον άνθρωπό της. Αν τώρα το ΠΑΣΟΚ κινηθεί σε ποσοστά αντίστοιχα με εκείνα που παρουσιάζονται σε δημοσκοπικό επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος θα χάσει –ακόμα περισσότερο– τη θέση του ως πρόεδρος κόμματος στην ευρωπαϊκή οικογένεια!

Τα οικονομικά

Πλήρης είναι η αναδίπλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τα οικονομικά του κόμματος. Τόσο ο ίδιος στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου την Πέμπτη, όσο και ο στενός του συνεργάτης Δημήτρης Καρύδης κατέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης με το στρατόπεδο Παπανδρέου, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτά είναι… συνηθισμένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρύδης προέταξε το θέμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που προχωρά σε αυτόν τον έλεγχο, «γιατί και τα άλλα κόμματα είναι υπερχρεωμένα και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρα πολλά χρέη και το ΚΚΕ έχει πάρα πολλά χρέη». «Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ με το 4% είχε 8 εκατ. χρέος και το ΠΑΣΟΚ με το 40% είχε 120 εκατ. Αναλογικά είναι περίπου τα ίδια. Εμείς πήραμε την απόφαση να πάμε στη γραμμή της πλήρους διαφάνειας. Από εκεί και πέρα νομίζω θα έρθει εντός ολίγου το πόρισμα, στις επόμενες μια-δυο εβδομάδες, στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, που είναι το πολιτικό συμβούλιό του και η Κεντρική του Επιτροπή και τα όργανα είναι που θα αποφασίσουν συλλογικά», είπε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος ακολούθησε τον δρόμο που του υπέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας πως το κόμμα είναι υπερχρεωμένο από παλιά, προσπερνώντας την περίοδο του προκατόχου του όπου μέχρι σήμερα είχε επικεντρωθεί. Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να αναφερθεί στα όσα εκείνος έχει κάνει για να τακτοποιηθεί το κόμμα.
«Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια σταθερά ελλειμματική ετήσια διαχείριση. Με τις ετήσιες δαπάνες να υπερβαίνουν κατά 30% περίπου κατά μέσο όρο τα διασφαλισμένα ετήσια έσοδα, όχι τις εκλογικές χρονιές, όλες τις χρονιές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την περίοδο 2003-2011 κάθε χρόνο προσετίθετο χρέος 10 εκατ. ευρώ, καθώς τα διασφαλισμένα έσοδα ήταν περίπου 20 εκατομμύρια και οι δαπάνες περίπου 30 εκατ. ευρώ», εξήγησε.

Επί της ουσίας τώρα, στο ΠΑΣΟΚ αναμένονται απολύσεις και μετακομίσεις καθώς ακόμα και μετά την μείωση, το ενοίκιο της τάξης των 30.000 ευρώ για το κτίριο της Ιπποκράτους είναι μεγάλο για τα άδεια ταμεία του κόμματος. Ακόμα και τα 5.000 ευρώ του κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη είναι υπό συζήτηση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα