Η μάχη της ατάκας και στο βάθος κάλπες

Όπως έχει αναφερθεί κατά κόρον, το επόμενο δίμηνο –αρχής γενομένης από τη συνάντηση πέντε υπουργών με την τρόικα στο Παρίσι– μοιάζει με κόλαση, καθώς θα κριθεί εν πολλοίς η τύχη της χώρας. Παράλληλα, θα κριθεί και το μέλλον της κυβέρνησης, από τη στιγμή που υπάρχει ο σκόπελος της προεδρικής εκλογής, πιθανότατα τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Θεωρητικά, το κυβερνητικό στρατόπεδο –ειδικά ο βασικός πυλώνας που είναι η Ν.Δ.– είναι ενωμένο και με ομοιογένεια πορεύεται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του επόμενου κρίσιμου διαστήματος. Και λέμε θεωρητικά, διότι στην πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Παρά τη βεβαιότητα που εκφράζει ο πρωθυπουργός για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, εν τούτοις πολλοί στο κόμμα, αλλά και στην κυβέρνηση δεν ασπάζονται αυτή την άποψη και γι’ αυτό αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους και να επιτύχουν την επανεκλογή τους, καθώς θεωρούν σχεδόν δεδομένη την προσφυγή στις κάλπες.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα ουκ ολίγοι «γαλάζιοι» σε όλη την κομματική πυραμίδα όχι μόνο έχουν άγχος, αλλά το δείχνουν, και μάλιστα άκομψα, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες οι οποίες δεν είναι για το καλό της κοινωνίας και της παράταξης, αλλά στοχεύουν περισσότερο στην προσωπική τους προβολή, ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αυτό το κάνουν με πάμπολλες δημόσιες παρεμβάσεις τους, στις οποίες όχι μόνο διαφοροποιούνται από την κυβερνητική γραμμή, αλλά φροντίζουν να στέλνουν απειλητικά μηνύματα ότι δεν θα ψηφίσουν διάφορα νομοσχέδια.

Φυσικά, αυτό το άγχος της αυτοπροβολής περνάει μία εικόνα στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και καμία κεντρική διεύθυνση. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και την εσωκομματική διαπάλη για ιδεολογικούς λόγους, όπου οδηγεί συχνά σε υπερβολές και άστοχες δηλώσεις, τότε μπορεί και ο πλέον αδαής να καταλάβει ότι οι «αγχωμένοι βουλευτές» αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο της αντιπολίτευσης. Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει τις δημόσιες δηλώσεις διαφόρων στελεχών για να αποδειχθεί ότι η υπόθεση επικοινωνία έχει χαθεί για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ., υπάρχει ένας περίεργος ανταγωνισμός, όπου ο καθένας προσπαθεί να πει την πιο αιχμηρή ατάκα προκειμένου να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα θέματα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και της προεδρικής εκλογής. Αυτά τα δυο θέματα αναδεικνύουν δυο διαφορετικές εκδοχές της Ν.Δ., σε σημείο που προκαλείται σύγχυση στον μέσο ψηφοφόρο, ενώ ταυτόχρονα θολώνει και το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης.

Στο θέμα της προεδρικής εκλογής ο διχασμός είναι έντονος, καθώς από τη μια πλευρά διατυπώνονται απόψεις για εκλογή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως έγινε με τοποθετήσεις όπως του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και άλλων, αλλά όσων προτιμούν κεντροδεξιό υποψήφιο, όπως ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής Ανδρέας Ψυχάρης, ο οποίος πρότεινε για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Η σύγχυση είναι εμφανής, καθώς είναι εμφανές και ήδη ασκείται κριτική για αυτό, δεν υπάρχει κεντρική γραμμή και δεν έχει χαραχθεί στρατηγική για το τι ακριβώς επιδιώκει η Ν.Δ. και το Μέγαρο Μαξίμου από όλη αυτή τη συζήτηση που ξεκίνησε αρκετά πρόωρα.

 

Ιδεολογικές διαφορές

Από την άλλη πλευρά, σημαντική διάσταση υπάρχει στο βαθύτατα ιδεολογικό θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που αναδεικνύει τους δύο κόσμους που επικρατούν στο εσωτερικό της Ν.Δ., που φαίνεται να αμφιταλαντεύεται και να αναζητεί ισορροπία μεταξύ της παραδοσιακής ελληνικής δεξιάς και της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς. Η πίεση που ασκεί στο Μέγαρο Μαξίμου μια ομάδα τουλάχιστον 10 ιεραρχών, παρά τη θετική στάση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές που θέλουν να παραμείνει σε πιο συντηρητικά μονοπάτια η κυβέρνηση.

Ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος –που συνομιλεί καθημερινά με ορισμένους μητροπολίτες– φροντίζει να στέλνει πολλά μηνύματα το τελευταίο διάστημα και ουσιαστικά να αποτελεί τον εκφραστή και μεγάλης ομάδας βουλευτών που διστάζει να μιλήσει πιο ανοικτά.

Την ίδια στιγμή, στο άλλο άκρο βρίσκονται στελέχη που ενοχλούν τα «ιερά και τα όσια» της δεξιάς με απόψεις που ταρακουνούν το συντηρητικό οικοδόμημα. Ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή τάσσονται αναφανδόν υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, δημιουργώντας νευρική κρίση σε μεγάλη ομάδα βουλευτών της Ν.Δ.

 

«ΒΑΒΕΛ»

Χωρίς γραμμή η Κ.Ο.

Η διαμάχη είναι έντονη, ενώ πολλοί λένε ότι η εικόνα Βαβέλ που εμφανίζει η Κ.Ο. και η κυβέρνηση μόνο τυχαία δεν είναι. Και αυτό διότι δεν υπάρχει καμία οργανωμένη συζήτηση στα θεσμικά όργανα του κόμματος επί δυο χρόνια και άρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποια είναι η γραμμή. «Γενικώς δεν υπάρχει γραμμή», τονίζουν έμπειρα στελέχη της Ν.Δ., που διαπιστώνουν ότι η Κ.Ο. τις τελευταίες εβδομάδες θυμίζει περισσότερο «ασκέρι» με τους βουλευτές να κινούνται αυτοβούλως και με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον και πολιτικό μέλλον. Βέβαια, σε αυτό υπάρχει και ο αντίλογος περί θερινής ραστώνης.

Ακόμα και το κεντρικό ζήτημα για το ποια πρέπει να είναι η κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί η Ν.Δ., είτε δηλαδή προς τα δεξιά, είτε προς το κέντρο, και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η διεύρυνση του κόμματος, προκαλεί σύγχυση. Άλλος, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Άδωνις Γεωργιάδης, υπεραμύνεται της στροφής προς τα δεξιά με γνώμονα και την προοπτική συνεργασίας με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και άλλοι, όπως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνουν προς το κέντρο και βάζουν φρένο σε επιστροφές στη Ν.Δ. στελεχών που τους θεωρεί λούμπεν και οι οποίοι μιλούσαν παλαιότερα για «γερμανοτσολιάδες», κατηγορώντας τα κυβερνητικά στελέχη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έμπειρα πολιτικά στελέχη από τον χώρο εκτιμούν ότι το «σκορποχώρι» θα συντονιστεί καλύτερα με το μόλις συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής και συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τότε θεωρούν ότι ο Σαμαράς θα επαναφέρει στην τάξη όλους τους τηλεπαραθυράκηδες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα