Η ώρα των αποφάσεων

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καθοριστούν ο χρόνος της συνάντησης της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, ο τόπος, αλλά και οι λεπτομέρειες του πολυαναμενόμενου ραντεβού των δύο πολιτικών αρχηγών. Μία συνάντηση που μπορεί να σημάνει τη γέννηση ενός νέου πολιτικού φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ή την οριστική ρήξη.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μαζί με τη ΔΗΜ.ΑΡ., τη Δράση και τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία έχουν ξεκινήσει ένα διάλογο εδώ και μήνες και πλέον ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Είτε για τη συμπόρευση όλων των κομμάτων και κινήσεων, είτε να συνεχίσουν μόνοι τους την πορεία και όπου βγει. Την ερχόμενη Παρασκευή, λοιπόν, τα τέσσερα στελέχη που έχουν αναλάβει να αποφορτίσουν το τεταμένο κλίμα θα συναντηθούν για να λειάνουν το έδαφος. Ο λόγος για τους Χρ. Πρωτόπαπα – Στ. Ξεκαλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Τσιόδρα – Π. Αβραμίδη από το Ποτάμι. Η τετράδα θα επαναλάβει τις συζητήσεις που είχε μέχρι και προ ολίγων εβδομάδων για τον τρόπο με τον οποίο θα διαρθρωθούν τα βήματα για την προώθηση του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς.

Είναι γνωστό ότι υφίσταται σειρά ζητημάτων, ωστόσο σε γενικές γραμμές, με δεδομένο ότι η απευθείας εκλογή αρχηγού από τη βάση, με ανοιχτό μητρώο βασισμένο στους εκλογικούς καταλόγους των τελευταίων εκλογών, έχει διασφαλιστεί, τα βασικά πολιτικά ζητήματα έχουν υπερκερασθεί και απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες. Μία από αυτές είναι ο τρόπος και ο χρόνος πραγματοποίησης της πανηγυρικής συνδιάσκεψης, αλλά θεωρείται ως μη ικανό να ανατρέψει τη δυναμική που υπάρχει.

Αισιόδοξοι
Παρά το γεγονός ότι Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ο ένας για τον άλλον, όσοι από τα δύο κόμματα μετείχαν στην επιτροπή διαλόγου μιλούν για θετικές προοπτικές και δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους. Στη Σεβαστουπόλεως, πάντως, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι είναι σκεπτικοί για το μέλλον του εγχειρήματος, ωστόσο παραπέμπουν στις συζητήσεις των επόμενων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό χρονοδιάγραμμα και  η έναρξη των διαφόρων φάσεων προς την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συνολική επιτυχία.

Αντίθετα στην Χαριλάου Τρικούπη η ατμόσφαιρα είναι πιο ευκρινής, καθώς άπαντες τονίζουν ότι θα γίνει κάθε κίνηση που χρειάζεται, προκειμένου το εγχείρημα να επιτύχει. Αναλόγως έχει ήδη εκφραστεί και η ΔΗΜ.ΑΡ., μέσω του προέδρου της Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ήδη πάντως αρκετοί, ανάμεσα στους οποίους και οι εκπρόσωποι των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (του τρίτου εταίρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης), τονίζουν ότι απαιτούνται άμεσες πρακτικές εξελίξεις προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Παρεμβάσεις
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση την τρέχουσα συγκυρία ως «μεγάλη ευκαιρία να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενοποίησης του χώρου προγραμματικά, θεσμικά και κατόπιν σε επίπεδο ηγεσίας, πώς θα είναι η ηγεσία, σε ένα τελευταίο στάδιο». Ως προς το ενδεχόμενο να είναι και ο ίδιος υποψήφιος, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι η ονοματολογία συνιστά «λάθος στρατηγική και υπονομεύει την προσπάθεια. Δυστυχώς, έχει γίνει και στο παρελθόν. Εάν γίνει και τώρα, δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Στη δική του προσπάθεια να δρομολογήσει ένα νέο φορέα για την Κεντροαριστερά αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, παραπέμποντας στο 2012 και το 2014 με την Ελιά. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην Κεντροαριστερά με τον όρο «προοδευτικό κέντρο», τονίζοντας ότι «είναι κατετμημένος οργανωτικά ή περιλαμβάνει πολλούς ανεξάρτητους και αυτόνομους, οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να διατυπώσουν μία ενιαία πρόταση, όχι μόνο πολιτικά και προγραμματικά, αλλά και οργανωτικά. Δηλαδή να υπάρξει ένα υποκείμενο, ένα συλλογικό πολιτικό υποκείμενο». Εκτίμησε ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα και ο ρόλος τους, ούτε καν ο τρόπος με τον οποίον θα προωθηθεί η ενότητα της Κεντροαριστεράς, αλλά η απουσία στοιχείου εθνικής συναίνεσης στη χώρα.

Η αγωνία για εξελίξεις
Βέβαια, άσχετα από τις πραγματικές, παρασκηνιακές εξελίξεις, άπαντες γνωρίζουν ότι ο πραγματικός φόβος στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων μέσα στο φθινόπωρο. Με δεδομένο ότι τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στο Ποτάμι εκτιμούν πως ακόμη και με ιδανικές συνθήκες το νέο σχήμα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει πριν από την άνοιξη του 2017, καθίσταται σαφές ότι πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα διέκοπτε κάθε συζήτηση ανάμεσα στα δύο κόμματα, τα οποία θα κατέρχονταν στις εκλογές ξεχωριστά. Προφανώς, σε μια τέτοια περίπτωση θα ετίθεντο σε κίνηση άλλοι μηχανισμοί και στα δύο κόμματα. Προς το παρόν, ουδείς εξετάζει τέτοιο σενάριο και ο σχεδιασμός συνεχίζεται στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι άγνωστος Χ στις εξελίξεις παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου. Μέσω συνεργατών του προδικάζει το αδιέξοδο στη σύμπραξη Γεννηματά-Θεοδωράκη, αλλά αποφεύγει να προαναγγείλει τις επόμενες κινήσεις του. Την ίδια ώρα ακόμη δεν έχουν πάρει θέση άλλα προβεβλημένα στελέχη του χώρου, ενώ μόλις πριν από λίγα 24ωρα ο Χάρης Θεοχάρης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή ανακοίνωσε ότι το κόμμα του, η Δημοκρατική Ευθύνη, δεν πρόκειται να εισέλθει στη συζήτηση για την ενοποίηση του χώρου και θα κατέλθει αυτόνομα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα