Η ριψοκίνδυνη ζαριά του Τσίπρα

Σε σύγκρουση ακόμα και με τους πιο στενούς του συνεργάτες ήρθε το βράδυ της Τετάρτης, οπότε και αποφάσισε να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας. Η πίεση του επόμενου διαστήματος οδήγησε τον πρωθυπουργό σε μια αψυχολόγητη και επιζήμια, όπως απειλεί να αποδειχθεί, κίνηση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ακόμα και σε διάψευση αναγκάστηκε να προχωρήσει το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να απαντήσει στις φήμες που ήθελαν η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών να επιχειρείται καθ’ υπόδειξη των δανειστών. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ όμως γνώριζαν από την πρώτη στιγμή πως η κίνηση αυτή έφερε αποκλειστικά την υπογραφή του πρωθυπουργού και μάλιστα μετά από έντονη αντιδικία με στενούς του συνεργάτες.

Καλά πληροφορημένες πηγές τής «Α» σημειώνουν πως αντίθετος με μια τέτοια επιλογή ήταν τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι οποίοι μάταια επιχείρησαν να μεταπείσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Διαφωνία εξέφρασε και ο Αλέκος Φλαμπουράρης σε πιο ήπιους τόνους, έχοντας διαπιστώσει πως ο πρωθυπουργός έχει πάρει την απόφασή του και δεν θα έκανε πίσω. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη μεταξύ τους συζήτηση φέρεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό να το ξανασκεφθεί και να μην επισημοποιηθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανένδοτος στους συνομιλητές του. «Στο παρελθόν αν και ριψοκίνδυνος έχει αποδειχθεί σοφότερος από πολλούς», σχολιάζει χαρακτηριστικά τακτικός συνομιλητής του και από τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος, που διάγει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια της έκτης δεκαετίας της ζωής του. «Αυτήν τη φορά πολύ φοβάμαι ότι κάνει ένα μοιραίο λάθος. Είναι λάθος η στιγμή, είναι λάθος και οι λόγοι που θέλει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν θεωρώ πως μπορεί να του “βγει” το ρίσκο», συμπληρώνει.

Το «γιατί»
Αναζητώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, καταλήγει κανείς εύκολα στην αδύναμη πλειοψηφία που έχει η κυβέρνηση στη Βουλή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μιας και ο ίδιος επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά του σε κανέναν περιμένοντας το συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να προχωρήσει σε έναν μεγάλο συμβιβασμό με τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα προσφέρει τη συνταγματική αναθεώρηση και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, με αντάλλαγμα τη στήριξη των άλλων κομμάτων στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε ενώπιος του κόμματος, παρουσιάζοντας τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν και με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα μείωση συντάξεων οριζοντίως. Το παράδοξο ήταν πως το ακροατήριό του τον παρακολουθούσε παγωμένο χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις. Από την επόμενη στιγμή, όμως, η συζήτηση που άνοιξε ήταν αν θα αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία τη μάχη της Βουλής. Το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε ήταν πως μάλλον όχι, καθώς δύσκολα συγκεκριμένοι βουλευτές θα έβαζαν την υπογραφή τους σε μια τόσο μακροπρόθεσμη και αρνητική μεταρρύθμιση.

Οι πρόθυμοι
Την ίδια μέρα άρχισαν τα στοχευμένα δημοσιεύματα από μερίδα του Τύπου αλλά και συγκεκριμένους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας αναζητούσε πρόθυμους. Οι αναφορές γίνονταν για στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, τα οποία θα έπαιρναν μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ με αντάλλαγμα μια υπουργική καρέκλα. Μόνο που οι εξελίξεις δύσκολα μπορούν να τα επιβεβαιώσουν. Οι εσωκομματικές έριδες της Νέας Δημοκρατίας δεν θα επέτρεπαν στην παρούσα χρονική συγκυρία σε κάποιο από τα στελέχη της να αλλάξει στρατόπεδο, καθώς το πολιτικό βάρος που θα καλούταν να σηκώσει είναι δυσανάλογο των κερδών του.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, η κοινοβουλευτική ομάδα μοιάζει τουλάχιστον ενιαία και οι μόνοι που διαφοροποιούνται τοποθετούνται δεξιότερα του κόμματός τους. Κατά συνέπεια, μια μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ακόμα και στην περίπτωση του ασθμαίνοντος Ποταμιού, για το οποίο έχουν γραφεί πολλά τους τελευταίους μήνες και ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει μια μικρή δεξαμενή για το κυβερνών κόμμα, δεν υπάρχουν σήμερα σημάδια που να δείχνουν μια τέτοια πιθανότητα.

Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούσαν στην «Α» πως η παραφιλολογία αυτή ξεκίνησε από μια δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος υποστήριξε πως όχι μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή αλλά σύντομα θα ενισχυθεί περαιτέρω. «Εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο ούτε κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Το τι συμβαίνει στη Συγγρού και τους ΑΝΕΛ είναι εσωκομματικό τους ζήτημα και δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε», σημειώνεται από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου.

Μάλιστα, θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως όλες οι εκτιμήσεις ταυτίζονται με τη δήλωση του Ν. Νικολόπουλου την επόμενη μέρα της διαγραφής του από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, οπότε και σημείωσε πως περιμένει και νέες αποχωρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα