Ήρθε για να μείνει

Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται η αλλαγή σκυτάλης στο ΠΑΣΟΚ το πιθανότερο κατά το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν θα σημαίνει και την απόσυρση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει ακόμα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η –και επισήμως– επιστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Παιδείας που είχε προχωρήσει ακόμα και στην ίδρυση του δικού του κόμματος είναι και πάλι στέλεχος του ιστορικού κινήματος, λίγους μήνες πριν από το κρίσιμο συνέδριο της παράταξης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπό του τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, τον διάδοχο δηλαδή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το μόνο σημείο που παραμένει όμως θολό είναι το σε τι θα τον διαδεχθεί.

Και αυτό καθώς δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν η Δημοκρατική Παράταξη, όπως την έχουν προαναγγείλει, θα είναι το διάδοχο σχήμα που θα συμπεριλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλους ως συνεργαζόμενους, ή αν θα είναι η συνέχεια του κινήματος.

Μέχρι ώρας φυσικά άλλοι σχηματισμοί που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την κεντροαριστερά, δεν υπάρχουν. Η ΔΗΜΑΡ ταλαιπωρείται με τα εσωτερικά της ενώ το Ποτάμι έχει διαχωρίσει τη θέση του. Κατά συνέπεια το συμπέρασμα που μπορεί να βγει είναι πως ο νέος σχηματισμός απλά θα είναι η συνέχεια του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο ρόλος λοιπόν του Ανδρέα Λοβέρδου, εκτός απροόπτου, είναι να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα κινείται αποκλειστικά ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, με καθυστέρηση αρκετών ετών, ο υπουργός Παιδείας θα καταλάβει το αξίωμα που διεκδικούσε: εκείνο του προέδρου της παράταξης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχει γίνει πλέον σαφές ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν και στις επόμενες εκλογές. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να κερδίσουν χρόνο. Ο σημερινός πρόεδρος έχει φθαρεί και έχει χάσει το έρεισμά του στην κομματική βάση.

Τρομάζει ο Γιώργος

Όλοι οι σχεδιασμοί πάντως της Χαρ. Τρικούπη κινούνται σε κινούμενο έδαφος, καθώς υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να κάτσει ήσυχος, και μάλιστα φρόντισε να καπελώσει ακόμα και τις εκδηλώσεις για τα γενέθλια του κόμματος διοργανώνοντας δική του εκδήλωση λίγες ημέρες νωρίτερα. Από την ανταπόκριση που θα έχουν οι δύο εκδηλώσεις θα αποδειχθεί πλέον και ξεκάθαρα ποιος έχει το πάνω χέρι στην παράταξη. Αν η απόπειρα του Γ. Παπανδρέου αποτύχει, τότε το πιθανότερο είναι και εκείνος να αποσυρθεί. Αν όμως υπερισχύσει εκείνης του κόμματος, οι εξελίξεις της επόμενης μέρας θα είναι απρόβλεπτες.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία αυτή έχει ενοχλήσει. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Λ. Γρηγοράκου, ο οποίος με δόση υπερβολής επιτέθηκε στον πρώην αρχηγό του.

«Μας απασχολεί το συνέδριο που πάει να γίνει από τη δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και διάφορες στάσεις στελεχών, που προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της δημοκρατικής παράταξης. Αναφέρομαι χαρακτηριστικά στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κάνει μια φιέστα για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, με το ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου…

Δεν πρέπει τα λάθη να επαναλαμβάνονται –όπως το λάθος με την κα Κοππά και το βιβλίο της πριν τις ευρωεκλογές–, που δημιούργησαν ένα κλίμα πολύ αρνητικό για την παράταξη. Θα ήθελα να πω σε αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν τέτοια προβλήματα στη δημοκρατική παράταξη, ότι δεν μπορούν πια. Οι καιροί έχουν αλλάξει, είναι διαφορετικά τα γεγονότα του 1980, διαφορετικά τα γεγονότα του 2014 και διαφορετικά τα γεγονότα του 2010. Θα πρέπει, λοιπόν, εάν θέλουμε να στήσουμε ξανά τη δημοκρατική παράταξη, να ξεχάσουμε τι έγινε το 2010, τι λάθη έγιναν, και να δούμε πώς θα διορθωθούν αυτά. Γιατί η χώρα έφτασε σε αυτό το αδιέξοδο, ποιοι την έφεραν σε αυτό το αδιέξοδο, να κάνουν την αυτοκριτική τους, και μετά μπορούν να κάνουν όσες φιέστες θέλουν.

Αλλά, δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να πληρώνει τα λάθη κάποιων και αυτοί που τα έκαναν, σήμερα, να έρχονται να μας ζητάνε και τα ρέστα», ήταν τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Δείχνουν την έξοδο στον πρόεδρο

Ένας από τους φόβους στη Χαριλάου Τρικούπη είναι τα στελέχη που μέχρι σήμερα διατηρούν τη σιωπή τους. Η εκτίμηση είναι πως στις προσεχείς εκδηλώσεις ή στο συνέδριο αυτοί θα μιλήσουν, βάλλοντας κυρίως κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του Ευάγγελου Βενιζέλου και των συνεργατών του.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τη βεβαιότητα τους πως θα υπάρξει… σύρραξη!

Πάντως την αυλαία της αμφισβήτησης σήκωσε η Κατερίνα Διαμαντοπούλου (μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ), η οποία ζητά ευθέως την παραίτηση Βενιζέλου.

Πιο συγκεκριμένα, ζητά να πάει το ΠΑΣΟΚ σε ανοιχτό συνέδριο με Οργανωτική Επιτροπή την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και να… υπογράψει  «Νέα Δέσμευση προς τους Πολίτες».

Δεν διστάζει μάλιστα να κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ψεύδεται και ότι στηρίζει την αδιαφάνεια. Ειδικά για την τρόικα τονίζει πως ακόμα και αν φύγει αυτό δεν σημαίνει πως θα τελειώσει η επιτήρηση.

Στη μακροσκελή της επιστολή αποδομεί έναν προς έναν όλους τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, για να καταλήξει λέγοντας πως ένα ανοιχτό συνέδριο «δεν μπορεί να το εγγυηθεί η σημερινή ηγετική ομάδα του κόμματος»:

«Η σημερινή ηγετική ομάδα  πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί,  να πάει το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο με Οργανωτική Επιτροπή την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και κύριο καθήκον  αυτής να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων όσων επιθυμούν ισότιμα, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς αποκλεισμούς. Με διάφανες ψηφοφορίες για τα μεγάλα θέματα, θέματα  που θα τα επιλέξει η ίδια η βάση στο πρότυπο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα