Καλλιεργούν εφιάλτες

Μια σημαντική και ταυτόχρονα ανησυχητική αύξηση της εμπορίας μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων, που εισάγονται μέσω μεγάλων εταιρειών από το εξωτερικό, παρατηρείται στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η οικονομική κρίση, το αδιέξοδο των αγροτών και κυρίως η ελλιπής ενημέρωση του κοινού αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες, που βοηθούν στη σταδιακή καθιέρωση και τη χρήση τους στη χώρα μας. Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για την εισαγωγή και καθιέρωση μεταλλαγμένων αγροτικών ειδών στη χώρα μας είχαν αποτύχει, εξαιτίας της πολιτικής στάσης που τηρούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις και, κυρίως, γιατί δεν μπορούσαν να πείσουν σε μεγάλο βαθμό τους Έλληνες αγρότες για το «θαύμα» των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Η νέα προσπάθεια, όμως, των εισαγωγέων και εμπόρων τέτοιων προϊόντων είναι σχεδιασμένη σε διαφορετική βάση και δοκιμασμένη με επιτυχία σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αργεντινή και μάλιστα την περίοδο της ακραίας οικονομικής κρίσης που βίωνε η χώρα. Έτσι το νέο σχέδιο με τα μεταλλαγμένα παρουσιάζεται ως μεγαλόσχημο «αναπτυξιακό» και «καινοτόμο» πρόγραμμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την «επέλαση» της γενετικής μηχανικής και όλων των τρομακτικών επιπτώσεων που αυτή συνεπάγεται.

Άνοιξαν την Κερκόπορτα

Πριν από λίγες ημέρες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την υποχρεωτική σήμανση τροφίμων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές. Αν και η σχετική τροπολογία κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω της καταψήφισης από την πλειοψηφία των συντηρητικών, δεν συγκέντρωσε την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείτο για την έγκρισή της. Η ίδια πλειοψηφία απέρριψε τροπολογία για τη διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών για την επίπτωση των μεταλλαγμένων και άλλων «νέων τροφών» στην ανθρώπινη υγεία. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάρτιο, και ξανά εν μέσω κρίσης και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, η Κομισιόν ενέκρινε την καλλιέργεια της γενετικά μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της εταιρείας BASF και την εμπορία τριών ποικιλιών γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ 863 της εταιρείας Monsanto.

Η Greenpeace

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace εδώ και παρά πολύ καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της, το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες μεταλλαγμένων Syngenta και Pioneer/DuPont προσεγγίζουν αγρότες και αγροτικούς φορείς, προωθώντας την καλλιέργεια μεταλλαγμένης σόγιας. Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, βρίσκεται και η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛ.ΒΙ.Ζ.), μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζωοτροφών στην Ελλάδα, η οποία σε συνεργασία με ελληνικές ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών παρουσιάζει το επιχειρηματικό της άνοιγμα για καλλιέργεια μεταλλαγμένης σόγιας στη χώρα μας, ως μία άκρως δελεαστική για την αγροτική μας οικονομία «λύση». Παροτρύνει, μάλιστα, Έλληνες αγρότες να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένη σόγια για τροφή των ζώων, που παράγουν το γάλα, το τυρί, τα αβγά και το κρέας που καταναλώνουμε, υποσχόμενη μεγάλη στρεμματική απόδοση, ποιοτικό προϊόν και σίγουρα συμβόλαια για την πώλησή του. Αποκρύπτει, όμως, όπως υποστηρίζει η Greenpeace, ότι τα κέρδη αυτά δεν αφορούν στην πραγματικότητα, ούτε τους αγρότες, ούτε τους καταναλωτές. Όπως επισημαίνει η Greenpeace, η πρακτική των εταιρειών είναι γνωστή και στόχος τους είναι να δεσμεύσουν τους παραγωγούς επί δεκαετίες στον φαύλο κύκλο των μεταλλαγμένων, όπως ακριβώς έγινε και στο αντίστοιχο παράδειγμα της Αργεντινής.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση υπογραμμίζει ότι η μοναδική ασπίδα εναντίον στα μεταλλαγμένα βρίσκεται στα γνήσια φυσικά και παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης: στο κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν μια για πάντα τη σόγια στις ζωοτροφές.

Πολλές οι συνέπειες

Συμφώνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις οι συνέπειες από τη χρήση μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων είναι μεγάλες όπως:

•Σημαντική επιβάρυνση της υγείας των αγροτών με δερματοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής χημικών, αλλά και των κατοίκων των ευρύτερων περιοχών από τους ψεκασμούς.

•Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα σχετικά χημικά κατάλοιπα.

•Μείωση της βιοποικιλότητας, αφού φυτά και έντομα εξαφανίζονται γιατί ψεκάζονται με ισχυρότατα και πολύπλοκα χημικά.

•Αποδυνάμωση του εδάφους από ιχνοστοιχεία και άλλα πολύτιμα για τη γεωργία, συστατικά.

•Αύξηση του κόστους παραγωγής από τα φυτοφάρμακα, το συνεχές πότισμα, αλλά και το ανάλογο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η «μοιραία σόγια», όπως την αποκαλεί μια από τις πιο δραστήριες οργανώσεις γυναικών της Αργεντινής που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας της καλλιέργειας μεταλλαγμένης σόγιας, έχει άμεσες συνέπειες και είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή όπου καλλιεργείται.

Κίνδυνοι σε πολλά μέτωπα

Η κύρια πηγή ανησυχίας εδώ είναι η μονοπώληση της αγοράς και η κυριαρχία επί των αγροτών και όχι μόνο, από λίγες πολυεθνικές (λιγότερες από δέκα σε όλο τον πλανήτη), καθώς και η εξωθεσμική επιβολή των δικών τους επιλογών ενάντια στις επιθυμίες των καταναλωτών και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Πολιτικός στόχος των πολυεθνικών και των στενά συνεργαζόμενων με αυτές κυβερνήσεων και κυρίως των ΗΠΑ είναι να ελέγξουν την παγκόσμια αγορά τροφίμων και να χειραγωγήσουν τις κοινωνίες. Το επιχείρημά τους ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πείνας στις φτωχές χώρες είναι ανυπόστατο, διότι το πρόβλημα της πείνας δεν εξαρτάται από τις παραγόμενες ποσότητες προϊόντων αλλά από την πολιτική που εφαρμόζεται. Άλλωστε τα ίδια υποστήριζαν και με την πράσινη επανάσταση της δεκαετίας του 1960, ότι δηλαδή θα εξαφάνιζαν τη φτώχεια. Παρ’ όλα αυτά, οι φτωχοί λαοί εξακολουθούν και να υπάρχουν και να πεινάνε. Το επιχείρημά τους, ότι με τους γ.τ.ο. θα έχουμε αυξημένες ποσότητες γεωργικών προϊόντων, είναι αστήρικτο αφού τα μέχρι στιγμής δεδομένα διαψεύδουν τους αντίστοιχους ισχυρισμούς τους. Από την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων δεν θα γεμίσει ούτε η τσέπη των αγροτών ούτε η κοιλιά των φτωχών λαών, αλλά η τσέπη των πολυεθνικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα