Καμία κουβέντα για μέτρα

Δεν είναι λίγοι αυτοί (υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη), οι οποίοι έχουν δώσει πολεμικό τόνο στις επαφές της κυβέρνηση με την τρόικα και τους πιστωτές. Κάτι που έχει προκαλέσει τόσο την ενόχληση των Βρυξελλών, όσο και του Μεγάρου Μαξίμου. Γι’ αυτό και συνεργάτες του πρωθυπουργού σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ενόψει της επιστροφής των Τόμσεν-Μαζουχ-Μορς στην Αθήνα, ότι «βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και όχι σε πόλεμο».

Έτσι κι αλλιώς, τα μηνύματα με τη σταθερή στάση της ελληνικής κυβέρνησης είχαν σταλεί ξεκάθαρα προς πάσα κατεύθυνση τις προηγούμενες ημέρες, προκαλώντας την ενόχληση των δανειστών μας, που προχώρησαν σε σειρά δηλώσεων. Στο παρασκήνιο η συζήτηση που κυριαρχεί πριν την άφιξη των πιστωτών στην Ελλάδα, αφορά το ύψος του κενού για το 2014, με την τρόικα να επιμένει στα 2,5 δισ. ευρώ και την ελληνική πλευρά να μην συζητά για πάνω από 500 εκ. ευρώ.

Ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού, η Αθήνα πάντως εμμένει στη θέση της, ότι το όποιο κενό θα καλυφθεί μόνο από διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι από οριζόντια μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι λύσεις που προτείνονται από την ελληνική πλευρά, εξαντλούνται στο νομοσχέδιο για την αύξηση των εσόδων των Ταμείων μέσα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και στην καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, στο στενό Δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και στους φορείς του Δημοσίου.

Βασικό όπλο της Αθήνας στη διαπραγμάτευση, είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, που υπολογίζεται για φέτος να ξεπεράσει τα 340 εκ. ευρώ, που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 και να φθάσει ίσως και τα 500 εκ. ευρώ.

Αυτό θα είναι και το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς προϊσταμένους των δανειστών μας. Μάλιστα στόχος του Αντώνη Σαμαρά, όπως φάνηκε και κατά τη συζήτηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ιρλανδό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πασκάλ Ντόναχι, είναι η χώρα μας να βγει από το πρόγραμμα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Άλλωστε, όπως λέει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, «η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι τώρα», καθώς η εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής, θα κρίνει την τύχη της ελληνικής οικονομίας, της κυβέρνησης και της χώρας.

Πριν από το Eurogroup

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει αναβολή της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, το νέο σχέδιο προβλέπει ότι η τρόικα θα βρεθεί στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά και επικεφαλής των αποστολών, με ένα «παράθυρο» για καθυστέρηση δύο εικοσιτετραώρων για τους τελευταίους. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα σχεδιάζουν πρόγραμμα εντατικών επαφών ώστε να επιτευχθεί πρόοδος πριν από το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου.

Τα κρίσιμα θέματα παραμένουν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (βασικό «αγκάθι» είναι η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ) και παράλληλα ο τρόπος κάλυψης του πρόσθετου δημοσιονομικού κενού του 2014 το οποίο τοποθετείται από τους δανειστές στα 2,5 δισ. ευρώ.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα