Κανένας ένοχος για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για τις μετοχές -φούσκες του 1999 κλείνει για τη Δικαιοσύνη ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Το δικαστήριο απάλλαξε και τους 24 κατηγορούμενους, που φέρονταν να συνήργησαν στο λεγόμενο σκάνδαλο του Χρηματιστήριου με τις “μετοχές φούσκες” του 1999.

Η δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων άρχισε τον περασμένο Απρίλιο, δεκατρία χρόνια μετά τις πρώτες διώξεις που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας. Από τότε μεσολάβησε η ανάκριση για το χρηματιστήριο από την τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία στη συνέχεια κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη. Η πρώην ανακρίτρια, αποφυλακίστηκε πρόσφατα.

Η υπόθεση του λεγόμενου “σκανδάλου του χρηματιστηρίου” έφτασε στο ακροατήριο μετά από νέα έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατά περίπτωση.

Στο εδώλιο κάθισαν οι: Παναγιώτης Κονταλέξης – χρηματιστής, Γεώργιος Μπατατούδης – μέτοχος της Ιντερσάτ, Παναγιώτης Πανούσης – μέτοχος της Άττι-κατ, Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Στυλιανή Στέγγου ( της Τεχνικής Ολυμπιακής), Σπυρίδωνας Τασόγλου της ομώνυμης εισηγημένης εταιρείας, Ηλίας Τσοτάκος – χρηματιστής, Δημήτριος Ράνιος – χρηματιστής, Ηλίας Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, Ελένη Ζησιμοπούλου, Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), Ιωάννης Σφακιανάκης, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Αναστασία Κολλακή (σύζυγος εφοπλιστή), Παντελής – Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), Σταύρος Γαλανάκης, Ιωάννης Τσούρτης, Γεώργιος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή), Βαρβάρα Τσούρτη, Σταυρούλα – Μαρία Λακοπούλου, Ιορδάνης Αρζόγλου, Ζωή Στέγγου.
Το δικαστήριο έκρινε πώς δεν στοιχεοθετήθηκε η απάτη διότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών επηρέασαν την τελική τους τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ την συγκεκριμένη περίοδο.

Αντίθετα η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να κηρυχθούν ένοχοι για κακουργηματική απάτη από κοινού, κατ” επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση  οι : Παν. Κονταλέξης, χρηματιστής,  Γεωρ. Μπατατούδης, μέτοχος της Ιντερσατ, Παν Πανούσης, μέτοχος της Αττικατ, Σπ. Τασσόγλου και Κων. Στέγγος της Τεχνικής Ολυμπιακής , και για άμεση συνέργεια στην απάτη οι Δ.Ράνιος, χρηματιστής  και Ιωαν. Μούστος .

Για τους Παν. Κονταλέξη, Σπ.Τασσόγλου, Δημ.Ράνιο και Ιωαν.Μούστο είχε εισηγηθεί  ενοχή και για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα  βρώμικου χρήματος).

Για  όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους η εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθούν.
Αναπτύσσοντας την αγόρευση της η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενοι στα πρόσωπα για τα οποία εισηγήθηκε ενοχή έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, με εικονικές τιμές και πωλήσεις, αλλά και του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών » , τόνισε  ότι  «δεν έδρασαν ευκαιριακά αλλά ενήργησαν   όλοι κατ’ επάγγελμα πλήττοντας τα δεδομένα της χρηματιστηριακής αγοράς, διαμόρφωσαν την υποδομή, δημιουργώντας έναν ισχυρό μηχανισμό  καθώς διέθεταν και μεγάλη οικονομική επιφάνεια».

Επισήμανε μάλιστα ότι τα θύματα -επενδυτές είναι πολλά περισσότερα από όσα αναφέρονται αλλά δεν προέκυψαν τα στοιχεία τους .

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα