Κάντο όπως ο… Επίτιμος

Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας την δεκαετία του ‘80 πίεσε με κάθε τρόπο τον Ανδρέα Παπανδρέου και τελικά γύρισε το παιχνίδι εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το σκάνδαλο Κοσκωτά με την Τράπεζα Κρήτης. Τριάντα χρόνια αργότερα ο υιός Μητσοτάκης είναι έτοιμος να εκμεταλλευθεί μία παρόμοια περίπτωση, αυτή της Τράπεζας Αττικής και της υπέρογκης δανειοδότησης προς τον ένα εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες Χρήστο Καλογρίτσα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ΔΕΘ απέρριψε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, στο Μοσχάτο λένε ότι «η ιστορία κάνει κύκλους και άλλοτε επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή ως τραγωδία», υπονοώντας ότι ο Καλογρίτσας και η Αττικής θα εξελιχθούν σε νέα υπόθεση Κοσκωτά-Κρήτης. Μάλιστα όπως επισημαίνουν στην υπόθεση εμπλέκονται και τα ίδια πρόσωπα, αναφερόμενοι στον Παναγιώτη Ρουμελιώτη και τον Γιάννη Ματζουράνη.

Πάντως όπως επισημαίνουν στη Ν.Δ. στις δύο υποθέσεις υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά: Ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι περί αυτόν αποφάσισαν να στήσουν μια δική τους τράπεζα και ένα δικό τους συγκρότημα ενημέρωσης μετά από 7 χρόνια στην κυβέρνηση και αφού είχαν πάνω από το 45% του λαού με το μέρος τους (επί του συνόλου των ψηφοφόρων), αφοσιωμένο και πιστό, με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ –λένε– αποφάσισε να στήσει μια δική του τράπεζα για να κάνει τις δουλειές του μετά από 1,5 χρόνο στην κυβέρνηση, έχοντας με το μέρος του περίπου το 18% του λαού (επί του συνόλου των ψηφοφόρων), με λιγότερα από 12.000 μέλη.

Επίσης δεν έχει περάσει απαρατήρητη η ομιλία του ανεξάρτητου βουλευτή, προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, που υποστήριξε ότι «το σκάνδαλο Κοσκωτά είναι πολύ μικρότερο μπροστά στο σκάνδαλο Καλογρίτσα και τράπεζα Αττικής».

Βλέπουν σκάνδαλο
Στη Ν.Δ. βλέπουν σκάνδαλο και οι τόνοι θα είναι πιο έντονοι από εδώ και πέρα, ενώ δίνουν μεγάλη σημασία στην παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως και των τεσσάρων υπερθεματιστών. Στο παρασκήνιο αρχίζουν και μιλούν για Ειδικό Δικαστήριο, αν και η ηγεσία της Ν.Δ. δεν το υιοθετεί, τουλάχιστον για την ώρα, ενώ ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες και να απαντηθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ηγετική ομάδα της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα και πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε, δεν μπορεί να το επικαλείται, διότι και να το κάνει δεν θα είναι πιστευτός. Σε αυτή τη γραμμή, η επίθεση θα είναι σφοδρή και ολομέτωπη από εδώ και πέρα, ενώ το βάρος θα σηκώσει και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρώτη αναμέτρησή του με τον Αλ. Τσίπρα για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Το μήνυμα από την ΔΕΘ
Στην επικοινωνία του μηνύματος ότι υπάρχει πλέον αξιόπιστο και ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο επανεκκίνησης της χώρας απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που παράγει αδιέξοδα και οδηγεί σε επικίνδυνο κατήφορο, επικεντρώνεται η προσοχή της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την δυναμική της επιτυχημένης παρουσίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασε το δικό της μεταρρυθμιστικό σχέδιο και στοίχημα από δω και πέρα για εκείνη είναι να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να συσπειρώσει γύρω από αυτήν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, δημιουργώντας αυτό που ο αρχηγός της έχει περιγράψει ως «ρεύμα υπέρ των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων».

Στη Ν.Δ. εμφανίζονται πεπεισμένοι για τη δυνατότητα συνεννόησης με τους θεσμούς, επιμένοντας ότι συνιστά επιλογή της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης –επικαλούμενοι μάλιστα και δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων– το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που σήμερα βασίζεται στην υπερφορολόγηση και όχι στη μείωση των δημόσιων δαπανών. Ενδεικτικά, οι «γαλάζιοι» αναφέρουν τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί που απαντώντας σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη είχε ξεκαθαρίσει πως η αύξηση του ΕΦΚ στο κρασί (σ.σ. την κατάργηση της οποίας εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης) ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Και φυσικά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις που έχει τονίσει πως ήταν επιλογή της Ελλάδας η επιβολή περισσότερων φόρων.

Κορυφαία στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος, αρμόδιος για την κατάρτιση του προγράμματος, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζουν πάντως ότι το 1,5 δισ. των φοροελαφρύνσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και το 30% του ΕΝΦΙΑ, δεν εξαρτάται από το τι θα πουν οι δανειστές, καθώς υποδεικνύεται ισόποση μείωση δημοσίων δαπανών από συγκεκριμένες πηγές. Αποσαφηνίζεται ωστόσο ότι θα επιδιωχθεί η συνεννόηση μαζί τους, ενώ αναγνωρίζεται πως σε κάθε περίπτωση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δανειστών για την προώθηση του επόμενου κύματος φοροελαφρύνσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων και στους δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 22%).

Ο απόηχος της ΔΕΘ φαίνεται ότι ενισχύει πάντως και την αίσθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η ανθεκτικότητα της σημερινής κυβέρνησης θα αρχίσει να εξαντλείται, περιορίζοντας τις πιθανότητες εξάντλησης της τετραετίας. Στο     Μοσχάτο θεωρούν πως το αίτημα των πρόωρων εκλογών θα κερδίζει έδαφος και στην κοινωνία από τη στιγμή που θα περάσει το μήνυμα ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Χαρακτηριστικές επ’ αυτού είναι εκτιμήσεις όπως της Ντόρας Μπακογιάννη που τόνισε ότι “μετά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη η αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία ξεκίνησε”, αλλά και του γραμματέα της ΠΕ, Λευτέρη Αυγενάκη για εκλογές πολύ σύντομα καθώς “η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα