«Καπνίζουν» τα τζάκια της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, ετοιμάζεται για τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα και πλέον στη Ν.Δ. –όπου έχουν αποφασίσει να μην ψηφίσουν κανένα νέο φόρο– ασχολούνται κι επισήμως με την εκλογή του νέου προέδρου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι τέσσερις διεκδικητές, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχουν βάλει επί τάπητος το πώς θα αναδείξουν τα θετικά τους στοιχεία και παράλληλα να «μακιγιάρουν» τις αδυναμίες τους. Ταυτόχρονα, οι επιτελείς κάθε υποψηφίου εξετάζουν τις κινήσεις τους σε περιοχές-κλειδιά, όπως είναι το λεκανοπέδιο Αττικής, η Μακεδονία και η Κρήτη.

Ο Μεϊμαράκης
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναμφίβολα ένα σοβαρό πλεονέκτημα. Είναι ο εν ενεργεία επικεφαλής, γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά την κομματική γεωγραφία και έχει τη δύναμη να ελέγξει τον κομματικό μηχανισμό. Αυτό δείχνει άλλωστε και η προτίμηση που εκφράζουν στο πρόσωπό του βουλευτές και κομματικά στελέχη από ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Μεϊμαράκης πολιτευόταν επί χρόνια στη Β΄ Αθηνών με αποτέλεσμα να διαθέτει έναν συμπαγή πυρήνα. Παράλληλα, γύρω του συσπειρώνεται η μεγάλη πλειοψηφία της ΟΝΝΕΔ.

Ο Μητσοτάκης
Το επώνυμο Μητσοτάκης και μόνο αρκεί για να δημιουργηθεί ένας πυρήνας υποστηρικτών, αλλά, όπως έδειξε και η μάχη Σαμαρά-Μπακογιάννη το 2009, χρειάζεται το κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω κυνηγάει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλλιεργώντας ένα μετριοπαθές μεταρρυθμιστικό προφίλ με φιλελεύθερες αναφορές. Στο πλευρό του τάσσεται μία ομάδα στελεχών της λεγόμενης γενιάς των 40άρηδων αλλά και αρκετοί βουλευτές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να μοιραστεί την «πίτα» της Β΄ Αθηνών με τον Β. Μεϊμαράκη, αν και η είσοδος Γεωργιάδη περιπλέκει την κατάσταση.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Κρήτη, στην οποία θα κονταροχτυπηθούν Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης. Ο πρώτος με καταγωγή από το Ηράκλειο έχει απευθυνθεί στο θυμικό των «νεοδημοκρατών» κατά την προεκλογική περίοδο, κάνοντας λόγο για Ηρακλειώτη πρωθυπουργό. Παράλληλα, η διακριτική στήριξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο πρόσωπό του έχει ξεχωριστή σημασία. Από την άλλη βρίσκεται η οικογένεια Μητσοτάκη, με παραδοσιακά μεγάλη δύναμη στην Κρήτη στην οποία θα βασιστεί ο Κυριάκος με τις ευλογίες του επίτιμου.

Ο Τζιτζικώστας
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αντλεί τη δύναμή του από τη βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Μακεδονία. Ως προίκα του ο Τζιτζικώστας έχει το σαρωτικό 71% των περιφερειακών εκλογών του 2014 και στοχεύει να μονοπωλήσει τις ψήφους των νεοδημοκρατών στη Β. Ελλάδα αλλά και στην Ήπειρο μετά τη στήριξη του Αλέκου Καχριμάνη. Παράλληλα, με το προφίλ του νέου και άφθαρτου που προωθεί το επιτελείο του, θέλει να απευθυνθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας φιλοδοξώντας να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από ακροατήρια με τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε καμία επαφή και σε μεγάλο βαθμό δεν τον γνωρίζουν καθόλου.

Τέτοιες ομάδες ψηφοφόρων βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στην Πελοπόννησο αλλά και στα νησιά. Το ξεκίνημα μάλιστα για την Πελοπόννησο γίνεται την Παρασκευή από την Πάτρα, όπου πραγματοποιεί ομιλία. Το δικό του μερίδιο στην ΟΝΝΕΔ έχει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας με το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ο Άδωνις
Ο «γαλάζιος» βουλευτής ξεκινάει θεωρητικά με τη μικρότερη δυναμική, αφού βασίζεται αποκλειστικά στη δύναμη που έχει στη Β΄ Αθηνών, η οποία βέβαια είναι μεγάλη όπως αποδείχθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου. Το μεγάλο όπλο ωστόσο του Άδ. Γεωργιάδη είναι η μεγάλη προβολή του από τα ΜΜΕ και ο έξυπνος τρόπος με τον οποίον επικοινωνεί προς τα έξω την υποψηφιότητά του.

Αυτό βέβαια δεν αρκεί και το γνωρίζει και ο ίδιος, κάτι που φαίνεται και από την αναφορά του στους τόπους καταγωγής του (σ.σ. Επτάνησα και Μακεδονία). Το αμέσως επόμενο διάστημα βέβαια σκοπεύει να απευθυνθεί και στην περιφέρεια, όπου θα πραγματοποιήσει περιοδείες με πούλμαν κρατώντας παράλληλα τη δύναμή του στο λεκανοπέδιο απ’ όπου προέρχεται και η μεγαλύτερη μάζα των ψηφοφόρων.

Οι κινήσεις των πρώην πρωθυπουργών και ο Επίτιμος που περιμένει στη γωνία
Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ουκ ολίγοι βουλευτές της Ν.Δ. εξέφραζαν στα μεταξύ τους πηγαδάκια στη Βουλή τους φόβους τους για σοβαρά τραύματα στην παράταξη στην μετεκλογική περίοδο. Αιτία δεν είναι μόνο οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων, αλλά και τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο. Δηλαδή στην διαμάχη που σοβεί μεταξύ Καραμανλή-Σαμαρά-Μεϊμαράκη. Όσο κι εάν προσπάθησαν να δείξουν στις κάμερες ότι όλα έχουν καλώς, εν τούτοις η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Αιτία είναι η κακή χημεία του Αντ. Σαμαρά πρωτίστως με τον Β. Μεϊμαράκη αλλά και με τον Κ. Καραμανλή.

Στην παρούσα φάση, ο Κ. Καραμανλής προωθεί την υποψηφιότητα του Μεϊμαράκη, πιστεύοντας ότι εάν εκλεγεί η ενότητα της παράταξης θα διασφαλιστεί. Η υπόγεια στήριξη του περιβάλλοντος Σαμαρά προς τον Απ. Τζιτζικώστα και εν μέρει στην υποψηφιότητα Γεωργιάδη επιβάρυνε τη σχέση Σαμαρά-Καραμανλή, η οποία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από… σαράντα κύματα. Παράλληλα, η σχέση του Αντ. Σαμαρά με τον Β. Μεϊμαράκη είναι κακή, παρά την προσπάθεια του δεύτερου να δείξει ότι δεν τρέχει τίποτα. Οι «σαμαρικοί» δεν ξεχνούν την επίθεση του Μεϊμαράκη στην περίφημη Κ.Ε. στο Κάραβελ το 2009, όταν κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι «πρόδωσε το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή» με τη στάση του στο Σκοπιανό.

Στην εκλογική μάχη αναμένεται, εξάλλου, να παίξει ρόλο και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος αν και πλησιάζει τα 100 έτη ακόμη μπορεί και κινεί τα νήματα. Έτσι ο επίτιμος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη «φαγωμάρα» Καραμανλή-Σαμαρά και να εκλεγεί ο υιός του Κυριάκος. Ως πρώτη κίνηση του επίτιμου ήταν η επιστολή που έστειλε στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. ο στενός του συνεργάτης, Κώστας Πυλαρινός, και στην οποία ζητά να εκλεγεί ο πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή, ακόμη και με σχετική πλειοψηφία, για να μη διαταραχθεί η ενότητα της παράταξης.

Ο επίτιμος θεωρεί ότι ο Κυριάκος μπορεί να είναι πρώτος την πρώτη Κυριακή, αντίθετα όμως στον β΄ γύρο φοβάται ότι θα συνασπιστούν οι υπόλοιποι εναντίον του.

Στις 22 Νοεμβρίου στήνονται οι κάλπες
Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της Ν.Δ. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε η ΚΕΦΕ μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες. Εάν χρειαστούν επαναληπτικές, αυτές θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου.

Στη συνεδρίασή της, η ΚΕΦΕ δεν κατάφερε να καταλήξει τόσο για το πόσες κάλπες θα στηθούν και πού, όπως και στο αντίτιμο που θα καταβάλουν όσοι θελήσουν να ψηφίσουν. Σε ό,τι αφορά το κόστος των εκλογών, ανέρχεται στις 700.000 ευρώ, και το ποσό αυτό αναμένεται να εξασφαλιστεί από την κρατική επιχορήγηση και από το αντίτιμο που θα πληρώσουν όσοι ψηφίσουν.

Όσον αφορά στο πόσες κάλπες θα στηθούν και τα σημεία ψηφοφορίας, η απόφαση πιθανότατα θα ληφθεί στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα