Καταυλισμός προσφύγων «ο Ωραίος Ελαιώνας»

Σε ένα εργοτάξιο έκτασης 40 στρεμμάτων έχει μετατραπεί η περιοχή του Ελαιώνα στον Βοτανικό, την οποία επέλεξε η κυβέρνηση για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων που έχουν στήσει πρόχειρο καταυλισμό στο Πεδίον του Άρεως, αλλά και όσους έρχονται στην ηπειρωτική χώρα μετά την πρώτη υποδοχή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι ιδιοκτησίας του δήμου Αθηναίων στην οδό Αγίου Πολυκάρπου 89, σε μικρή απόσταση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ο καταυλισμός θα στηθεί σε μεγάλη απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των εργασιών, θα στηθούν συνολικά 66 κοντέινερ (σ.σ. πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας), ενώ θα μπουν και δεκάδες σκηνές του Ελληνικού Στρατού. Ο καταυλισμός που στήνεται στον Ελαιώνα θα περιλαμβάνει παροχή καθαρού νερού, αποχέτευση και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ κάθε κοντέινερ περιλαμβάνει μπάνιο, ένα υπνοδωμάτιο και ένα μικρό «καθιστικό» όπου βρίσκεται η κουζίνα, ενώ συνολικά μπορούν σε αυτό να χωρέσουν έως 4-5 άτομα. Αναμένεται, επίσης, να εφοδιαστούν με όλα τα απαραίτητα μέσα ενός νοικοκυριού όπως κουζίνα, ψυγείο ακόμα και κλιματισμό.

Τα κοινοτικά κονδύλια
Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε πως, παρ’ ότι τα έξοδα για τον καταυλισμό είναι μεγάλα και τρέχουν, η κυβέρνηση επιδεικνύει αξιοσημείωτη αργοπορία ακόμα και στη σύσταση της επιτροπής που θα διαχειριστεί την κοινοτική ενίσχυση των 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Την ίδια ώρα, η αρμόδια υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναλώνεται σε δηλώσεις που προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο νέος χώρος στον Βοτανικό δεν θα έχει καμία σχέση με την Αμυγδαλέζα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Αμυγδαλέζα είναι “χώρος κράτησης” με αστυνομικές εγκαταστάσεις και με την πλειοψηφία των κρατουμένων να είναι ποινικοί κρατούμενοι που ολοκλήρωσαν την ποινή τους και πρέπει να απελαθούν και λίγοι που συλλαμβάνονται χωρίς να έχουν χαρτιά μέχρι να διευκρινιστεί το καθεστώς τους. Αντίθετα, ο Βοτανικός και ο χώρος που θα δημιουργηθεί εκεί θα είναι ελεύθερος χώρος, καθώς οι πρόσφυγες θα μπαίνουν και θα βγαίνουν ό,τι ώρα θέλουν». Συνέχισε, μάλιστα, αναφέροντας πως «δεν μπορούν οι άνθρωποι που έχουν μπει από τα νησιά και έχουν πάρει άδεια προσωρινής παραμονής να εγκλειστούν σε στρατόπεδο κράτησης, πρέπει να πάνε σε χώρους φιλοξενίας»,

Πάντως, από τον δήμο Αθηναίων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού θεωρούν πως παρ’ όλες τις δεσμεύσεις των υπευθύνων η λύση δεν θα είναι προσωρινή και φοβούνται ότι θα ισχύσει η λαϊκή ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Σε ανάρτησή του στο Twitter τη Δευτέρα ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, ανακοίνωσε ότι οι τρεις όροι που έθεσε ο δήμος Αθηναίων για να δώσει τη συγκατάθεσή του ήταν: 1) να είναι προσωρινό  2) να υπάρχει αστυνομική φύλαξη 3) να τηρηθούν προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.

Στην τελική ευθεία το τέμενος
Και ενώ οι εργασίες για την μετατροπή μέρους του Ελαιώνα σε καταυλισμό μεταναστών πραγματοποιούνται με πυρετώδεις ρυθμούς, στις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος πέρασε ο φάκελος της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους των Αθηνών, το οποίο θα κατασκευαστεί -και αυτό- στην περιοχή του Βοτανικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Κτιριακών Έργων του πρώην υπουργείου Υποδομών, που έχει αναλάβει τη δημιουργία τεμένους μέσω της μετασκευής υφισταμένων κτιρίων του Κεντρικού Συνεργείου Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ) στον Ελαιώνα Αττικής, ζήτησε πρόσφατα την έκδοση οικοδομικής άδειας από το τέως ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει τον φάκελο του έργου, καθώς έχουν προκύψει ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τη διευθέτηση ενός ρέματος. «Περιμένουμε ενημέρωση από το υπουργείο. Ή θα ζητηθούν κάποιες μικρές αλλαγές ή θα συνεχίσουμε με βάση τον σχεδιασμό μας», σημειώνουν στελέχη του πρώην υπουργείου Υποδομών. Το τέμενος θα είναι μία μεταλλική κατασκευή, με τα απαραίτητα κτίρια υποστηρικτικών λειτουργιών μέσω της μετασκευής υφισταμένων κτιρίων του ΚΣΑΝ. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχθεί, το κτίριο του πρώην συνεργείου του Πολεμικού Ναυτικού θα μετασκευαστεί και θα διατηρηθεί μόνο ως προς τους πλαϊνούς τοίχους.

Θα δημιουργηθούν κύριος λατρευτικός χώρος των ανδρών, στραμμένος προς την κατεύθυνση της Μέκκας, οι βοηθητικοί χώροι του, καθώς και ο χώρος του ιμάμη με τον προθάλαμο της εισόδου. Ο λατρευτικός χώρος των γυναικών και τα αντίστοιχα βοηθητικά αυτού προτείνονται εκτός περιγράμματος, προς τον χώρο των υφιστάμενων tolls που θα καθαιρεθούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα