Καθυστέρηση στην… καθυστέρηση (στην πλάτη της τράπεζας)

Για τις 30 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Αttica Bank που καλείται να αποφασίσει για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 434 εκατ. ευρώ και reverse split. Εκεί, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την αμκ, η οποία θα καλυφθεί εν μέρει από τους ίδιους και εν μέρει από τον στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα έχει επιλεχθεί από την Attica ως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank προτείνει στη Έκτακτη Γενική Συνέλευση την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών μετοχών, αφενός υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών, αφετέρου με ιδιωτική τοποθέτηση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων στην Ελλάδα ή/και το εξωτερικό η οποία δεν αποτελεί δημόσια προσφορά, με περιορισμό του δικαιώματος προτιμήσεως των υφιστάμενων μετόχων, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι 434.000.000 ευρώ.

Τρείς μήνες η… μπάλα στην εξέδρα

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό τα παραπάνω αφορούν τα διαδικαστικά της κρίσιμης έκτακτης Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί σε 17 ημέρες από σήμερα. Οι γνώστες, ωστόσο, της τραπεζικής αγοράς που γνωρίζουν καλά από επιχειρηματικούς ελιγμούς επιμένουν ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος κάτοχος διδακτορικού στα χρηματοοικονομικά για να καταλάβει το παιχνίδι καθυστερήσεων που παίζεται στην πλάτη της Attica Bank. Αρκεί μια απλή ανάγνωση του χρονολογίου, που έχει αφετηρία την άνοιξη του τρέχοντος έτους, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

# Τον Μάρτιο του 2014 η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μετά τη… λυπητερή η ΤτΕ ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα.

# Τον μήνα Μάιο η διοίκηση της Attica Bank αποφάσισε για την επιλογή συμβούλων που θα προσελκύσουν τους… πολυπόθητους επενδυτές. Μετά από την πάροδο περίπου ενός μήνα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2014, το Δ.Σ. της Attica ενημερώνεται για τις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει η τράπεζα αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της.

# Την ίδια ακριβώς περίοδο, στις αρχές δηλαδή του Ιουνίου γίνεται και η αρχική-διερευνητική επικοινωνία με υποψήφιους επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών από υποψήφιους επενδυτές είχε προσδιοριστεί για της αρχές του Ιουλίου.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία και μέχρι εκείνη τη στιγμή ο μέχρι σήμερα βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ, δεν είχε διευκρινίσει τις προθέσεις του, αν δηλαδή θα συμμετάσχει στην αμκ και κυρίως σε ποιο ποσοστό. Θα βάλει το χέρι στην τσέπη και θα συμμετάσχει στο 51% ή θα περιοριστεί σε ένα ποσό που εξασφαλίζει τη διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας, ήτοι 34%;

Αυτή η απάντηση που όλοι περίμεναν ήρθε στα μέσα Αυγούστου του 2014, τουτέστιν ενάμιση μήνα αργότερα από τo dead line των μη δεσμευτικών προσφoρών. Μάλιστα η επίσημη γνωστοποίηση της απόφαση του ΕΤΑΑ-ΤΣΕΜΕΔΕ στην τράπεζα άργησε ακόμη περισσότερο: το Ταμείο των Μηχανικών τη δημοσιοποίησε την 1η Σεπτεμβρίου.

Κάπως έτσι –και από μήνα σε μήνα– φτάσαμε στην 5η Σεπτεμβρίου 2014 όπου και συνεκλήθη το Δ.Σ. της τράπεζας αναφορικά με την πρόσκληση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την κρίσιμη αμκ.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Σε όλο αυτό το μπαράζ καθυστερήσεων συμμετείχαν –άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο– όλοι οι εμπλεκόμενοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Καταρχήν το ΤΣΜΕΔΕ άργησε περίπου 2-2,5 μήνες να πει τι θα πράξει. Μέχρι τον Αύγουστο το έκανε μέσω διαρροών, το επισημοποίησε τον Σεπτέμβριο, για να το καταστήσει σαφές έστω και αργοπορημένα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χρήστος Σπίρτζης, ότι οι μηχανικοί θα στηρίξουν και σε αυτή τη φορά την τράπεζά τους, σε ποσοστό 50%.

Το γιατί το ΤΣΜΕΔΕ έπαιξε καθυστέρηση στην καθυστέρηση είναι απολύτως εξηγήσιμο και εν πολλοίς θεμιτό: Το Ταμείο των Μηχανικών θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα και οι ίδιοι ομολογούν ότι η τράπεζα είναι για αυτούς όχι ένα απλό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή μία επένδυση, αλλά ένα εργαλείο δουλειάς που έχει να κάνει με τις εγγυοδοσίες των επαγγελματιών του κλάδου. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι λογικό να μην θέλουν άλλους στα.. πόδια τους!

Από την άλλη πλευρά για τους δικούς του λόγους έπαιξε καθυστέρηση και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο για λόγους που πιθανότητα έχουν να κάνουν με πολιτικές ισορροπίες (ρευστό πολιτικό τοπίο, επικείμενες ενοποιήσεις ταμείων) δεν θέλησε να πιέσει καταστάσεις και δεν έθεσε προς το παρόν βέτο στη έγκριση του προϋπολογισμού του ΤΣΜΕΔΕ.

Τέλος, μικρότερη αλλά υπαρκτή είναι η καθυστέρηση που έπαιξε η ΤτΕ. Μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να έχει εκπεφρασμένη άποψη ότι τα ταμεία είναι για να δίνουν συντάξεις και όχι να επενδύουν σε τράπεζες, η επιλογή του ωστόσο να κρατήσει τις επαφές με την Attica Βank σε επίπεδο κλειστής αλληλογραφίας δεν ενθάρρυνε τις διαδικασίες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά (π.χ. εμπειρία στη διαχείριση κόκκινων δανείων). Βέβαια ακόμη κι αν βρισκόταν αυτό ο επενδυτής είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ήταν διατεθειμένος να βάλει τα κεφάλαιά του χωρίς να γνωρίζει μέχρι την ύστατη ώρα τι «μαγαζί» αγοράζει και σε ποιο ποσοστό.

Το ποιος θα βγει κερδισμένος από αυτή τη ιστορία «θα φανεί στο χειροκρότημα» που λέει και το γνωστό άσμα της Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Αυτό που μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά είναι το ποιος βρίσκεται στη θέση του χαμένου: Είναι οι μικρομέτοχοι της τράπεζας που βλέπουν να εξελίσσεται ένα απίστευτο παιχνίδι καθυστέρησης στην… καθυστέρηση στην πλάτη της τράπεζας!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα