Κέρδη και ζημιές από το βερολινέζικο τετ-α-τετ

 Τελικά, τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ ήταν αυτά που επιθυμούσε το Μαξίμου ή απλώς η κυβέρνηση έλαβε την απαιτούμενη ανάσα και πολύτιμο πολιτικό χρόνο για να αντιμετωπίσει την πίεση που της ασκούν η τρόικα και η αξιωματική αντιπολίτευση;

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι απαντήσεις στο παραπάνω προλογικό ερώτημα διίστανται. Η κυβερνητική πλευρά επισημαίνει ότι μέσω του Βερολίνου η κυβέρνηση ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων και μπορεί να ανασύρει από το συρτάρι το αφήγημα του τέλους του μνημονίου και των συνεχών επισκέψεων της τρόικας. Και μάλιστα, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η επιβεβαίωση θα έλθει κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, καθώς τον Απρίλιο αναμένουν ότι η Eurostat θα πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα σημάνει και την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως υποσχέθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όλοι μιλούν για μία «τρύπα στο νερό», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Μέρκελ επιτρέπει στους υπαλλήλους της τρόικας να διατηρήσουν το αλαζονικό ύφος και εν τέλει να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ για τη βιωσιμότητα του χρέους κάνουν λόγο για αόριστες υποσχέσεις που θυμίζουν την ομάδα που για να κερδίσει χρόνο πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

Οι ξένοι

Αναμφίβολα τα αποτελέσματα τέτοιων συναντήσεων οι πολίτες τα βλέπουν σε βάθος χρόνου. Όμως, όπως επεσήμανε πρώτη η «Α», το κυριότερο όφελος για τον Αντώνη Σαμαρά και την Ελλάδα είναι ότι με τη στάση της η Άνγκελα Μέρκελ επί της ουσίας στέλνει ένα τεράστιο μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, κάτι που αναμένεται να γίνει ορατό στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Κάτι που ανέδειξε και η οικονομική εφημερίδα «Les Echos» σε άρθρο της, τονίζοντας ότι «Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε τις πρώτες επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας και υποβάθμισε τη σημασία του κενού στον προϋπολογισμό που θα πρέπει να καλυφθεί το 2014». Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στο Βερολίνο ότι δεν προτίθεται να κάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθ’ ότι οι Έλληνες έχουν φθάσει πλέον στα όρια του υποφερτού. Γίνεται επίσης αναφορά και στην αντίσταση του πρωθυπουργού έναντι του αιτήματος της τρόικας να άρει την απαγόρευση κατάσχεσης ακινήτων των ιδιοκτητών που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή τους. Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο Σαμαράς είναι ο ευνοούμενος της Μέρκελ».

Την ίδια ώρα που οι Γάλλοι εκτιμούν ότι η στήριξη της Μέρκελ είναι εξόχως σημαντική, η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» είχε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο ταλαντούχος κύριος Σαμαράς». Στο δημοσίευμα έκανε λόγο για «επιχείρηση γοητείας του Σαμαρά στο Βερολίνο και για θεαματικό comeback της Ελλάδας».

«Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι η Ελλάδα ζει, ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να ξανακούσει για Grexit, αλλά προτιμά να μιλά για ανάκαμψη», τονίζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι «καθώς αυτή η επιστροφή δεν είναι αισθητή στην Αθήνα και στο Βερολίνο, ο Αντ. Σαμαράς αξιοποίησε το συνέδριο για μια επίθεση γοητείας».

Τι σημαίνει

Πέραν όμως από τα υπέρ και τα κατά της συνάντησης, το Μαξίμου προσπαθεί αφενός μεν για επικοινωνιακούς λόγους να προβάλει τα θετικά της συνομιλίας Σαμαρά – Μέρκελ, αφετέρου δε να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι, ώστε να σχεδιάσει προσεκτικά τα επόμενα βήματα. Η σαφής πολιτική στήριξη του Βερολίνου ήρθε σε μια στιγμή που η παρατεταμένη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκαλεί παρενέργειες στην κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Η Μέρκελ έστειλε μήνυμα στην τρόικα να επιταχύνει τις συζητήσεις, ώστε να κλείσει η συμφωνία, πριν αναλάβει η Ελλάδα την προεδρία της Ε.Ε., αφήνοντας για τους επόμενους μήνες τον καθορισμό του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Είναι σημαντικό ότι η γερμανική κυβέρνηση προεξοφλεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η τρόικα για λόγους που δεν αντιλαμβάνεται, ή που δεν θέλει να πει, κάνει δικό της παιχνίδι, πέφτει σε αντιφάσεις, έχει εγκλωβιστεί και κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη γερμανική ηγεσία. Απορρίπτει το ενδεχόμενο να έχουν μοιράσει τους ρόλους, με την τρόικα και τις Βρυξέλλες να παίζουν τον κακό και τη γερμανική κυβέρνηση τον καλό στη συγκεκριμένη φάση.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι η γερμανική κυβέρνηση ανέβασε στην επίσημη ιστοσελίδα της το στιγμιότυπο όπου η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να πετύχει η προσπάθεια της Ελλάδας. Είναι σαφές ότι τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας, όσο και ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος το πιθανότερο είναι να διατηρήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη κυβέρνηση, θέλουν να ενισχύσουν την ελληνική κυβέρνηση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, χωρίς όμως να παρεκκλίνουν από το δικό τους πρόγραμμα. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση της επιτυχίας της Ελλάδας θα είναι και επιβεβαίωση της γερμανικής ηγεσίας της Ευρώπης και της στρατηγικής της λιτότητας που έχει επιβάλει ως μονόδρομο για την έξοδο της Ε.Ε. από την κρίση.

Οι δυσκολίες 

Φυσικά δεν είναι όλα όμορφα και αγγελικά πλασμένα. Κι αυτό διότι ο δρόμος που έχει να διανύσει η κυβέρνηση και φυσικά ο ελληνικός λαός δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Τα δύσκολα βέβαια για την ελληνική κυβέρνηση παραμένουν, αφού μπορεί να αποφύγει τις νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, ωστόσο οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν δημοσιονομικό κόστος για τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που αφορούν. Επιπλέον θα πρέπει να ξεπεράσει τα αγκάθια στην παρούσα διαπραγμάτευση, που συνιστούν η ελληνική αμυντική βιομηχανία και η άρση των πλειστηριασμών των ακινήτων, όπως και η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Και είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει παρά τους… τσαμπουκάδες να τηρεί απαρέγκλιτα το μνημόνιο, ελπίζοντας ότι, παρά τη συνεχιζόμενη λιτότητα, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με το πωλητήριο στη δημόσια περιουσία θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν όρους ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Όσο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κανείς δεν νιώθει σιγουριά. Κι αυτό διότι η συζήτηση θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές και ουδείς μπορεί να προδικάσει από τώρα πώς θα εξελιχθεί το φλέγον αυτό ζήτημα. Όμως στο Μαξίμου, ανεξάρτητα εάν το αποσιωπούν, με εύσχημο τρόπο ανέμεναν ότι θα υπάρξει φως στο τούνελ σχετικά με τη ρύθμιση που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, εξόφληση σε περισσότερα χρόνια και με μικρότερο επιτόκιο. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε η ρύθμιση να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να έχει επιχείρημα έναντι της ελληνικής κοινωνίας και να μην καταρρεύσει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα