Κινδυνεύει με «ξαφνικό θάνατο» ο ΕΟΠΥΥ

Διορία 30 ημερών δίνει το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το κλείσιμο των πολυϊατρείων και των εργαστηρίων -ακόμη και του Οργανισμού συνολικά- ως έσχατη αντίδραση στις κινητοποιήσεις των γιατρών.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τις αρχές του 2014 ως δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ, ενταγμένες στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» η αυλαία για τον ΕΟΠΥΥ θα πέσει σε τρεις πράξεις με ημερομηνίες ορόσημο:

  • Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου όταν αυξάνεται το πλαφόν των επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες γιατρούς από 200 σε 300 επισκέψεις
  • Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου όταν ανοίγει το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο ΕΟΠΥΥ προχωρεί σε συμβάσεις με όλους τους ιδιώτες γιατρούς
  • Την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου όταν (αν το τελεσίγραφο Γεωργιάδη δε γίνει δεκτό από τους γιατρούς) μπαίνει λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ και απολύονται όλοι οι εργαζόμενοι, διοικητικοί και υγειονομικοί

Με το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ θα χάσουν τη δυνατότητα να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας ακόμη και οι διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη δημιουργία νέου Οργανισμού σε διάστημα λίγων ημερών.

Ο νέος ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΠΥΥ Β’, όπως ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου Υγείας στην «Καθημερινή», δε θα διαθέτει μονάδες για την παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά μόνο διοικητικές υπηρεσίες.

Στον νέο Οργανισμό θα προσληφθεί όλο το διοικητικό και λοιπό προσωπικό του σημερινού ΕΟΠΥΥ.

Για τους 5.500 γιατρούς θα προκηρυχθούν θέσεις στο ΕΣΥ, τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν με αυξημένη μοριοδότηση. Όλοι οι γιατροί, όμως, δεν προβλέπεται να επαναπροσληφθούν.

Ο  υπουργός Υγείας, μιλώντας στον «Σκάι», τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τους απεργούς εφόσον πιστεύουν πως είναι «πάνω από τους υπόλοιπους πολίτες».

«Αν συνεχίσουν θα αναλάβουν την ευθύνη» απέναντι στους ασφαλισμένους, διεμήνυσε ο Α. Γεωργιάδης, προς τους γιατρούς, που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΕΟΠΥΥ έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά μονό εφόσον οι γιατροί έχουν διακόψει την απεργία τους. Ο ίδιος κατήγγειλε την απόφαση των ιατρών να κηρύξουν πολυήμερες απεργίες πριν δουν το πόρισμα αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ.

Στις 6 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό πόρισμα για τον ΕΟΠΥΥ, όπου θα περιέχεται η αξιολόγηση των ιατρικών ειδικοτήτων που θα παραμείνουν στο πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ιατρών ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος, έκανε λόγο για «φθηνούς εντυπωσιασμούς», σημειώνοντας πως γινόταν διάλογος επί μήνες, που χάθηκε λόγω της στάσης του υπουργού Υγείας. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, αλλά τόνισε την απόλυτη αντίθεση των ιατρών στο ενδεχόμενο απολύσεων από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα