Καθημερινή ενημέρωση

Κλείνουν σκάνδαλο με εμπλεκομένους υπαλλήλους της ΕΥΠ;

Την απαλλαγή των πρώην και νυν στελεχών της ΕΥΠ από τις κατηγορίες της κακουργηματικής απάτης και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης σχετικά με την  υπόθεση προμήθειας του Γεωγραφικού Συστήματος Παρακολούθησης της ΕΥΠ, έχει εισηγηθεί  προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο εφετών ο εισαγγελέας εφετών, Παναγιώτης Πούλιος.
Στον  εν λόγω εισαγγελέα, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν (2009) υπηρετούσε στην ΕΥΠ ως εποπτεύον εισαγγελέας, είχε διαβιβαστεί η δικογραφία από ανακριτή  διαφθοράς .

Η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος των εμπλεκομένων αφορά σε  απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος (λόγω του μεγάλου χρηματικού ύψους της ζημίας) καθώς και σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθότι το έργο συγχρηματοδοτείτο από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σύμφωνα με  σχετικό απόρρητο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή, οι κατηγορούμενοι εμπλέκονταν στην υπόθεση εξαγοράς του «Γεωγραφικού συστήματος Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών».

Το εν λόγω σύστημα, όπως αναφέρεται στο επίμαχο πόρισμα φωτιά του Λέανδρου  Ρακιτζή, όχι μόνο δε λειτούργησε ποτέ αλλά παραδόθηκε και στην ΕΥΠ, ημιτελές. Η ζημιά του ελληνικού δημοσίου είναι δεδομένη, ενώ η έκθεση διαπίστωνε σωρεία κενών στη σύμβαση του έργου τα οποία καθιστούσαν το διαγωνισμό «σουρωτήρι».

Ένας δε από τους βασικούς κατηγορούμενους  είχε κατηγορηθεί σε άλλη περίπτωση για κατασκοπεία, καθώς στο φωριαμό του είχαν βρεθεί απόρρητα έγγραφα που δεν δικαιολογούνταν να έχει στην κατοχή του.

Διαβάστε επίσης