ΚΩΔΙΚΟΣ: «Τόνωση Ηθικού»

Μπορεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι να ελπίζουν ακόμα σε συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, γνωρίζουν καλά όμως πως αυτό είναι απίθανο. Και το βάρος πλέον πέφτει στις εντυπώσεις με στόχο να αλλάξουν το οικονομικό κλίμα, με την ελπίδα πως θα τονώσουν την αγορά ή ακόμα καλύτερα θα προσελκύσουν επενδύσεις.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Σε ένα αποφασιστικό βήμα, το οποίο αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), εγκρίνοντας τον σχεδιασμό για την ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σύμφωνα με την εισήγηση, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ενταχθούν το Τ.Π. & Δανείων, το Ε.Τ.Ε.ΑΝ., ενδεχομένως δε και άλλοι κυβερνητικοί φορείς με χρηματοδοτικές λειτουργίες. Με ευθύνη της Ομάδας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, το σχέδιο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, στο πλαίσιο της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει απόψεις και προτάσεις με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος.

Αυτό λίγες ώρες μετά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να τονώσει το ηθικό στο εσωτερικό της χώρας. Σε δήλωσή του στο Reuters, ο πρωθυπουργός έκανε ένα βήμα υποχώρησης με απώτερο στόχο να κατεβούν εκατέρωθεν οι τόνοι και να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία, την ώρα που στο Βερολίνο γινόταν λόγος για διπλό νόμισμα στη χώρα. «Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά σε όλα τα επιμέρους πεδία διαπραγμάτευσης, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους μας. Ένας συμβιβασμός που θα σέβεται τόσο την πρόσφατη λαϊκή εντολή όσο όμως και το πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι τα σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών είναι ήδη πάρα πολλά και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία.

Εκτίμησε μάλιστα πως σε σύγκριση με την αφετηρία έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων που αφορούν τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος, δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα. Η διαφορά των δύο πλευρών, τουλάχιστον σύμφωνα με την κυβέρνηση, εντοπίζεται σε τέσσερα σημεία: στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Την αντιστροφή του κλίματος επιχείρησε να ενισχύσει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ανακοινώνοντας πως κατά 1,062 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τον στόχο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα όμως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβιβαστούν, με ρύθμιση, στο υπουργείο Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, κάθε φορέας θα… στεγνώσει για να μη μείνει ακάλυπτη η κεντρική κυβέρνηση. Οικονομικοί κύκλοι εκφράζουν την απορία, με ποιον τρόπο και πότε θα καταφέρει η κυβέρνηση να επιστρέψει τα αποθεματικά διάφορων φορέων που έχει ήδη δαπανήσει για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν επενδύσει πολλά στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις που ενεργοποιήθηκε χθες ηλεκτρονικά. Πρόκειται για τη ρύθμιση η οποία προβλέπει διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών από τόκους, προσαυξήσεις και πρόσθετους φόρους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια και τριπλασιάστηκαν την τελευταία πενταετία. Οι οφειλές αυτές προς το Δημόσιο έφθασαν το 40% του ΑΕΠ το 2014. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά που οφείλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία έως 3.000 ευρώ να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Δίνει, επίσης τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση, να παραμείνουν βιώσιμες, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση κινείται σε πιο δίκαιο και ευέλικτο πλαίσιο και ως προς τον αριθμό των δόσεων, που ανέρχονται σε 100 χωρίς προϋποθέσεις και ως προς το ελάχιστο ποσό καταβολής δόσης, που ανέρχεται στα 20 ευρώ. Οι οφειλές ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε 2 έως 100 δόσεις. Οι οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης έχουν απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/97, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/13 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν.

Οι οφειλέτες, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να καταβάλουν ως προκαταβολή ποσό της επιλογής τους, μεγαλύτερο των 200 ευρώ, προκειμένου να έχουν ισόποση μείωση από το κεφάλαιο, τις προσαυξήσεις και τους τόκους του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν. Προκειμένου να ισχύσει αυτή η μερική διαγραφή, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά οι δέκα πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων.

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων ορίζεται:
– H 27η Απριλίου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης με ποσό προκαταβολής.
– Η 26η Μαΐου 2015 , σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης μόνο με δόσεις.

Ρυθμιζόμενες οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Οφειλές άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον υπάρξει ρύθμιση με προκαταβολή (μερική εξόφληση), η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, με την κυβέρνηση δεν δείχνει να συμφωνεί ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την Ελλάδα από πλευράς Κομισιόν. «Απαγορεύω στην Κομισιόν να σκέφτεται σχέδιο Β για την Ελλάδα», ανέφερε ο Μοσκοβισί, χωρίς να παραλείψει να επαναλάβει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, σεβόμενη τους ψηφοφόρους των μελών κρατών της Ευρωζώνης. Η δήλωση αυτή άνοιξε και πάλι τη συζήτηση περί Grexit, με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών Β. Σόιμπλε να αρνείται να σχολιάσει επί της ουσίας, παραδεχόμενος όμως πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων
Μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση να διαψεύσει τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση μέχρι τις 24 Απριλίου αλλά ήδη με δηλώσεις του αναφέρεται στα τέλη Ιουνίου, είναι οι συνεδριάσεις του Brussels Group. Αυτές αρχίζουν και πάλι σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς του προέδρου του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκου Θεοχαράκη και της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών Έλενας Παναρίτη. Από την πλευρά των εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών θα μετάσχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι επαφές σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν στη βελγική πρωτεύουσα έως και την παραμονή της 24ης Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσει στη Λετονία το άτυπο Eurogroup. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των θεσμών πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατά πάσα πιθανότητα, προσθέτουν, θα δοθεί ειδικό βάρος στα φορολογικά θέματα, με πρόσθετη εξειδίκευση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και κυβερνητικοί κύκλοι, διατηρούνται στο ακέραιο οι «κόκκινες γραμμές» και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.ά., τα οποία δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Σημειώνεται ότι, από την περασμένη Τρίτη, άρχισαν εκ νέου στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε δύο βασικές θεματικές ενότητες, τα δημοσιονομικά (δημοσιονομικό κενό για το 2015, κ.λπ.) και τα εργασιακά.

Το ημερολόγιο των υποχρεώσεων
Σε 23 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους δανειστές του από τώρα μέχρι το τέλος Αυγούστου, που είναι το κρίσιμο χρονικό διάστημα για το μέλλον της Ελλάδας. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι προγραμματισμένες εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων, που αν θεωρηθεί ότι θα καλυφθούν με νέες εκδόσεις γραμματίων και εξαιρεθούν από το γενικό σύνολο, τότε οι υποχρεώσεις που δεν είναι διασφαλισμένη η εξόφλησή τους διαμορφώνονται στα 12 δισ. ευρώ. Σε κάθε όμως περίπτωση γίνεται σαφές πως χωρίς τη στήριξη των δανειστών η χώρα δεν μπορεί να είναι συνεπής, ενώ ερώτημα γεννάται και για τις νέες χρηματοδοτικές της ανάγκες καθώς ακόμα και η καταβολή των δόσεων δεν επαρκεί για να ανασάνει η Ελλάδα.

Αναλυτικά οι υποχρεώσεις της χώρας είναι:
* 1 Μαΐου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 200 εκατ. ευρώ
*8 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια
*12 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 747 εκατ. ευρώ
*15 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1,4 δισ ευρώ σε έντοκα γραμμάτια
*5 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 299 εκατ. ευρώ
*12 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 336 εκατ. ευρώ και να μετακυλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια
*16 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 560 εκατ. ευρώ
*19 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 336 εκατ. ευρώ και να μετακυλίσει πάνω από 1,6 δισ, ευρώ σε έντοκα γραμμάτια
*10 Ιουλίου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει έντοκα γραμμάτια ύψους 2 δισ. ευρώ
*13 Ιουλίου – Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δόση περίπου 448 εκατ. ευρώ
*20 Ιουλίου – Λήγουν ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου που βρίσκονται στην ΕΚΤ και έχουν εξαιρεθεί από το κούρεμα. Την ίδια μέρα λήγουν και ακούρευτα ομόλογα ύψους 1.360.500.000 ευρώ που κατέχουν εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά και άλλα 25.000.000 ευρώ που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
*1 Αυγούστου – Λήγουν γραμμάτια 1 δισ. ευρώ
*20 Αυγούστου – Λήγουν ομόλογα περίπου 3 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και άλλα 168 εκατ. ευρώ σε κεντρικές εθνικές τράπεζες.
Από τον Σεπτέμβρη και μέχρι τέλος του χρόνου, οι υποχρεώσεις της χώρας είναι προς το ΔΝΤ: 1,5 δισ. ευρώ περίπου για τον Σεπτέμβριο, 448 εκατ. για τον Οκτώβριο και 1,1 δισ. ευρώ περίπου για τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα