Καθημερινή ενημέρωση

«Κουρεύει» στεγαστικά δάνεια η κυβέρνηση της Ισλανδίας

Στην ανακοίνωση πως υλοποιεί μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, «κουρεύοντας» τα δάνεια των νοικοκυριών, προχώρησε η κυβέρνηση της Ισλανδίας. Η απόφαση αφορά στεγαστικά δάνεια, που είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα «αφαιρέσει» από τις πλάτες των πολιτών, συνολικά, 928 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 24.000 ευρώ (4 εκατ. κορώνες) για κάθε δανειολήπτη. «Αμεσα θα επωφεληθεί σχεδόν το 80% των νοικοκυριών στην Ισλανδία, έμμεσα, όμως, όλοι θα κερδίσουν. Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η αγοραστική δύναμη» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σιγκμουντούρ Ντέιβιντ Γκιουνλογκσον.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει τώρα ειδικές ρυθμίσεις προς υπερχρεωμένα νοικοκυριά -με άμεσες απομειώσεις του στεγαστικού δανείου- ύψους έως και 70 δισ. κορόνες, καθώς και φοροαπαλλαγές 80 δισ. κορόνων για την επόμενη τριετία. Το πρόγραμμα ισοδυναμεί με το 9% του ισλανδικού ΑΕΠ. Δεν έχει ακόμα, διευκρινιστεί πώς θα χρηματοδοτηθεί, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δε θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. ΔΝΤ και ΟΟΣΑ εξέφρασαν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, που κατέρρευσε στην κρίση του 2008.

Πρέπει να σημειώσουμε, πως ο πληθωρισμός στην Ισλανδία ξεπέρασε το 37%, μέσα σε τρία χρόνια.

Διαβάστε επίσης