Κρύβονται πίσω από την τρόικα

Αλλαγή πλάνων στο Μαξίμου μετά την ψυχρή αντιμετώπιση που είχαν οι ελληνικές θέσεις σχετικά με τα μέτρα τα οποία εμμένει να ληφθούν η τρόικα. Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει για πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά η αλήθεια είναι πως οι τόνοι έπεσαν και πλέον εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή οι νέες συνθήκες που είναι προς διαμόρφωση.

Στην Κομισιόν, στο Eurogroup, στο Βερολίνο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εμφανίζονται αρνητικοί στις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα.

Μπορεί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος να προβάλλουν την κόκκινη γραμμή «όχι νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα», αλλά οι πιστωτές έχουν την άποψη ότι η κυβέρνηση των Αθηνών υπερεκτιμά τα προσδοκώμενα έσοδα και υποεκτιμά τις δαπάνες, ειδικά τις κοινωνικές. Ήδη όπως διαρρέουν πηγές των Βρυξελλών, οι πιστωτές εμφανίζονται εκνευρισμένοι με το ελληνικό «όχι νέα μέτρα». Μάλιστα επισημαίνουν πως θα ανέμεναν από την ελληνική κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ώστε να επιτύχει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνει το χρέος.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως και η Άγκελα Μέρκελ δεν επέτρεψε στον Έλληνα πρωθυπουργό να θέσει ζητήματα περί του προγράμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι στους κόλπους της Ε.Ε. επικρατεί ανησυχία για την χαλαρότητα, όπως λένε, της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των όσων έχει δεσμευθεί. Για να υποστηρίξουν αυτή την άποψη, προβάλλουν το επιχείρημα ότι υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα με τη δόση του περασμένου Ιουλίου, ύψους ενός δισ. Ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα εκταμιευθεί μόνο αφού η Αθήνα υλοποιήσει στο ακέραιο και τα τέσσερα προαπαιτούμενα.

Η Κομισιόν δίνει μεγάλη σημασία στην κινητικότητα στο Δημόσιο, ενώ μεγάλος εκνευρισμός επικρατεί και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει πως η ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ είναι βιώσιμες, αν και η τρόικα ζητεί επιτακτικά να μπει λουκέτο.

 

Εκνευρισμός

Σε αυτό το ψυχρό κλίμα, πρέπει να αξιολογηθεί με πολύ προσοχή, ότι οι ευρωπαίοι είναι πάρα πολύ εκνευρισμένοι με την στρατηγική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι έκανε παιχνίδι εντυπώσεων με τα ΜΜΕ, φτιάχνοντας κλίμα σύγκρουσης, ενώ πλέον αναγκάστηκε να αλλάξει γραμμή. Όντως, μετά την παρουσία του Αντ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες και μετά τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και του ΕΛΚ, ο Πρωθυπουργός άλλαξε στρατηγική. Η Αθήνα χαμήλωσε τους τόνους, διότι δεν συμφέρει να υπάρχει συγκρουσιακό κλίμα με τους πιστωτές, αν και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, επιμένουν ότι δεν έχει αλλάξει η κεντρική γραμμή του όχι σε νέα μέτρα.

Όλα θα κριθούν από τις επαφές και τις επικοινωνίες που θα έχει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς την επόμενη περίοδο με τους πολιτικούς προϊσταμένους των τροϊκανών, ενώ εντός της εβδομάδας θα έχει και νέα συνομιλία, αυτή τη φορά τηλεφωνική, με την Μέρκελ, την οποία και ετοιμάζεται να επισκεφθεί στο Βερολίνο, μόλις σχηματισθεί κυβέρνηση.

Πλέον ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, τόσο στο ζήτημα της αξιολόγησης για το ένα δισεκατομμύριο της δόσης του Ιουλίου, που ακόμη εκκρεμεί, όσο και στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, των μέτρων δηλαδή που απαιτούνται για τον επόμενο χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός που, ήδη από το Σάββατο, είχε κύκλο επαφών με συνεργάτες του ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης καλείται να κινηθεί σε τεντωμένο σχοινί καθώς οι αντοχές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. αλλά και αυτής του ΠΑΣΟΚ εξαντλούνται ενώ δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που απειλούν με καταψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα