Λύνουν τον «Γόρδιο Δεσμό» την Πέμπτη

«Τώρα, όντως υπάρχει πρόβλημα». Αυτή η φράση κυβερνητικού στελέχους αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την κρίση που σοβεί στην τρικομματική κυβέρνηση, η οποία και διογκώθηκε μετά τη σύσκεψη κορυφής τη Δευτέρα το απόγευμα. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν, όπως έγραψε και η «iapopsi.gr», ότι διαφωνούν με το αντιρατσιστικό. Όμως το ζήτημα είναι ότι ο καθένας για τον δικό του λόγο τραβάει το σχοινί στα άκρα.

Ο μεν Σαμαράς διότι έχει τον αέρα των δημοσκοπήσεων και θέλει να επιβάλει την κυριαρχία του, ενώ οι άλλοι δύο όχι μόνο επιθυμούν να συγκρατήσουν τον δημοσκοπικό κατήφορο, αλλά να αποδείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι έχουν διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό από τη Ν.Δ., που αποτελεί και τον κορμό τής υπό τον Αντώνη Σαμαρά κυβέρνησης.
Το κακό είναι ότι όλοι πέταξαν το γάντι με αφορμή το αντιρατσιστικό και τώρα πρέπει να καταβάλουν νέα προσπάθεια για να απεγκλωβιστούν από αυτή την όξυνση.

Έτσι οδηγούμαστε σε νέα σύσκεψη κορυφής, πιθανότατα την Πέμπτη, καθώς αφενός μεν πρέπει να αποφασίσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφετέρου δε να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα σοβαρά, όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το μέλλον των ΔΕΚΟ.
Ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε μηνύματα από τη Δευτέρα το βράδυ ότι δεν θα περάσει η φορολόγηση των αγροτεμαχίων των αγροτών, όπως και το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το πρωτόγνωρα φορτισμένο κλίμα στη σύσκεψη απέδειξε ότι η κόντρα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι η κορυφή του παγόβουνου που έχει αρχίσει να δημιουργείται το τελευταίο διάστημα  μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και του συστήματος εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, για μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τις κυβερνητικές αποφάσεις, τον τρόπο που αυτές λαμβάνονται, και φυσικά με τη συνολική λειτουργία της κυβέρνησης.

Ήδη από το περιβάλλον του πρωθυπουργού καταβάλλεται προσπάθεια να μην πυροδοτηθεί περαιτέρω το κλίμα έντασης με τους κυβερνητικούς εταίρους, αν και το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση κατάθεσης του νομοσχεδίου». Άπαντες, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι οι χειρισμοί που θα απαιτηθούν εκ μέρους του πρωθυπουργού είναι δύσκολοι. «Αν επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνηση κατάθεσης του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, όπως ήδη διαμηνύεται,  τότε το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει το δικό του νομοσχέδιο, το οποίο και δεν αποκλείεται να υπερψηφιστεί όχι μόνο από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία τέτοια εξέλιξη θα  φέρει σε θέση μετωπικής σύγκρουσης τη  Νέα Δημοκρατία με τους κυβερνητικούς της εταίρους και ενδεχομένως θα διευκολύνει όσους θέλουν να την ταυτίσουν με   τη Χρυσή Αυγή», σημειώνουν πολιτικά στελέχη.

Εξίσου βαρύ, όπως παρατηρούν, θα είναι και το κόστος τυχόν υπαναχώρησης εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, αφού θα θεωρηθεί στρατηγική ήττα όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ επιπρόσθετα είναι αμφίβολο αν θα υπερψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Αρνήθηκαν

Ενδεικτικό του κακού κλίματος που υπήρχε στη σύσκεψη ήταν ότι οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης αρνήθηκαν να δεχθούν στη σύσκεψη να παραστεί και να τους ενημερώσει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης. Ειδικά ο Βενιζέλος του καταλογίζει ευθύνες για την καθυστέρηση της προώθησης της τροπολογίας που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσφορία για τις επιδόσεις του υπουργού Εργασίας σε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό πόστο. Πάντως, το θέμα της ανεργίας απασχόλησε επί αρκετή ώρα τη σύσκεψη των αρχηγών και αναδείχθηκε ως η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Πέραν αυτών, υπήρξε η συνήθης σύγκρουση του Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κατατεθεί άμεσα η πρόταση του υπουργείου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ επεσήμανε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να γίνει τώρα που αρχίζει η θερινή περίοδος και όπως είπε στον κ. Στουρνάρα, «να μη λέει τώρα είναι ανώριμο και θα το δούμε και μετά να ακούμε, ναι μπορεί να γίνει».

Ο Ευ. Βενιζέλος μάλιστα ύψωσε πολύ (και για πρώτη φορά) τους τόνους προς την ηγεσία της Ν.Δ., κάνοντας αναφορά στην πολεμική που ασκούσε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν η ίδια… περνούσε «αντιμνημονιακή φάση», ενώ ζήτησε… να του ζητήσουν συγγνώμη για την κριτική που του ασκούσαν όταν επέβαλε το «ήπιο» (σε σχέση με τα σημερινά μέτρα) «χαράτσι»…

Η Ευρώπη

Την ψήφιση νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση η επίτροπος της Κομισιόν για Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τους πολιτικούς να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα στη μάχη εναντίον της ακροδεξιάς. Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας το Ίδρυμα «Φρίντριχ Έμπερτ» του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο, με τίτλο «Εμείς είμαστε οι άλλοι», η κα Μάλμστρομ, αναφερόμενη στην ακροδεξιά στην Ελλάδα, έκανε λόγο για ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι συγκυριακό και προέβλεψε ότι δεν θα εξαφανιστεί όταν ξεπεραστεί η κρίση.

Επίσης, σε δηλώσεις της στην Deutsche Welle, η Επίτροπος επεσήμανε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας δεν επαρκούν –αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση «κάνει αρκετά»– και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες προκειμένου να βοηθήσει, αλλά και να παρακολουθεί τη διαδικασία.
«Κατά την παραμονή μου στην Ελλάδα συζητήσαμε για το νομοσχέδιο. Από ό,τι κατάλαβα, σκοπεύουν να το προωθήσουν πολύ σύντομα. Έχει αργοπορήσει για διάφορους λόγους, αλλά θα κατατεθεί πολύ σύντομα στο Κοινοβούλιο. Αυτό μου έχουν υποσχεθεί και εύχομαι να αποδειχθεί σωστό. Πρόκειται για ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Οι νόμοι προσδιορίζουν κανόνες, και αυτοί οι κανόνες είναι το θεμέλιο της ειρηνικής συμβίωσης μιας κοινωνίας», είπε και ανέδειξε τη σημασία των νόμων οι οποίοι θέτουν το πλαίσιο της συμβίωσης. «Αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καταστρέψουν αυτό το πλαίσιο, πρέπει να ψηφιστούν νόμοι που θα τους περιθωριοποιήσουν», συνέχισε, καλώντας τους πολιτικούς να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα.
«Την ακροδεξιά τη νικάς, όταν οι πολιτικοί έχουν το θάρρος να ορθώσουν δημόσια το ανάστημά τους», κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε έρευνα του Ιδρύματος για τις επίκαιρες τάσεις της ακροδεξιάς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα