«H Γερμανία επωφελείται από μία δυσλειτουργική Ευρωζώνη»

“Χέρι” στην Άνγκελα Μέρκελ έβαλε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Quest-France» και σε 12 γερμανικές εφημερίδες του ομίλου «Funke Mediegruppe» καλώντας την  παράλληλα να ρίξει λεφτά στην Ευρώπη.Ο Γάλλος Πρόεδρος  έστειλε έτσι ένα μήνυμα προς την Άνγκελα Μέρκελ  λίγες ώρες πριν την πρώτη από τον περασμένο Απρίλιο συνεδρίαση Γάλλων και Γερμανών υπουργών στο Παρίσι.

Η Γερμανία «θα πρέπει να φροντίσει για την ανάκαμψη των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη» και να κινηθεί για να διορθώσει «τις δυσλειτουργίες» της ευρωζώνης και να της προσφέρει «το μέλλον που αξίζει»,τόνισε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος.

“Η Γερμανία έκανε φοβερές μεταρρυθμίσεις αλλά έχει δημογραφικές αδυναμίες”

«Η Γερμανία έκανε φοβερές μεταρρυθμίσεις, διαθέτει μια ισχυρή οικονομία, αλλά έχει δημογραφικές αδυναμίες, οικονομική και εμπορική ανισότητα με τους γείτονές της και κοινή ευθύνη να προσφέρει στην ευρωζώνη το μέλλον που της αξίζει», εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος που θα προεδρεύσει σήμερα του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν επέκρινα ποτέ τη Γερμανία επειδή είναι ανταγωνιστική», τόνισε. «Όμως μέρος της ανταγωνιστικότητάς της οφείλεται στις δυσλειτουργίες της ευρωζώνης και την αδυναμία άλλων οικονομιών», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Εμμανουέλ Μακρόν, η ευρωζώνη έχει ανάγκη «πιο ισχυρών μηχανισμών αλληλεγγύης», οι οποίοι θα περνούν από έναν «προϋπολογισμό» της ευρωζώνης, «μια κυβέρνηση η οποία θα αποφασίζει την κατανομή του προϋπολογισμού αυτού και έναν δημοκρατικό έλεγχο ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

Ωστόσο ο Μακρόν επανέλαβε ότι δεν τάσσεται υπέρ της κοινοτικοποίησης των εθνικών χρεών των χωρών της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε όμως ότι θα πολεμήσει τη στάση που έχει υιοθετήσει ο Τραμπ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.

Επίσης ο Μακρόν εκτίμησε ότι έχει αναγεννηθεί στις ΗΠΑ μια τάση υπέρ του προστατευτισμού και παρά τις διαφωνίες Παρισιού και Ουάσινγκτον για το ελεύθερο εμπόριο, υπάρχει ακόμη χώρος «να βρεθεί μια κοινή θέση για να αντιμετωπιστούν οι απαράδεκτες πρακτικές, όπως το ντάμπινγκ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα