Μάχη Τσίπρα για να κρατήσει τις ισορροπίες

Ρεπορτάζ για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έκανε ο δημοσιογράφος του BBC, Φρανκ Λόουεν, ο οποίος διερωτάται αν έχει τελειώσει ο μήνας του μέλιτος για τον Αλέξη Τσίπρα μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Εικόνα από το πρόσφατο παρελθόν: ο κρύος αέρας του Ιανουαρίου σάρωνε την πλατεία Ομονοίας -κατά την προτελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα- και αυτόματα υποχωρούσε λόγω του άκρατου ενθουσιασμού του συγκεντρωμένου πλήθους. Τον άκουγαν να λέει πως το μισό ελληνικό χρέος θα διαγραφεί, ότι θα τελειώσουν οι εντολές από το εξωτερικό και ότι δεν σκοπεύει να συγκυβερνήσει με αυτούς που ακολουθούν τις πολιτικές της Άνγκελα Μέρκελ. Η υποδοχή των δηλώσεών του ήταν ενθουσιώδης -στο όριο της έκστασης», αναφέρει αρχικά ο Λόουεν.

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος του BBC προσθέτει: «Κάνοντας ένα fast fowrard, έναν μήνα μετά, εκείνη η ρητορική είναι μια μακρινή θύμηση. Μετά από τρεις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα βρέθηκε στη γωνία. Οι τράπεζες κατέφυγαν στον ELA για χρηματοδότηση, οι έλεγχοι κεφαλαίων εμφανίστηκαν στο προσκήνιο εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, ενώ οι καταθέσεις έκαναν καθημερινά “φτερά” από τους λογαριασμούς. Η Αθήνα αναγκάστηκε να χορέψει στους ρυθμούς της Ευρωζώνης».

«Συνθηκολόγηση ή ρεαλιστικός συμβιβασμός; «Κάτι από τα δύο!». Αυτό που έβαλε στον… πάγο ήταν κάποια από τα βασικά της αιτήματα, όπως διαγραφή χρέους, μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων, αύξηση του ελάχιστου μισθού και επαναπρόσληψη των δημόσιων υπαλλήλων. Από την άλλη, όμως, κέρδισε ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα ως απαίτηση, έτσι ώστε να μπορέσει να προωθήσει τα προγράμματα κοινωνικής ανάγκης, μια βεβαίωση πως αν τα καταφέρει με τη φοροδιαφυγή δεν θα της επιβληθούν περισσότερα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις, αλλαγές σε λέξεις-κλειδιά όπως Τρόικα και Μνημόνιο» γράφει ο Βρετανός.

«Τι ακριβώς έχουμε αυτή τη στιγμή; Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με σιγουριά» «Μέχρι οι Έλληνες να καταλάβουν τι ακριβώς συμφωνήθηκε και μέχρι τα μέτρα να επιβληθούν, θα είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τη γενική αντίδραση. Αν και το πρόσφατο γκάλοπ, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, δείχνει πως το 80% των Ελλήνων υποστηρίζουν τις κινήσεις του πρωθυπουργού».

Οι πρώτες ενδείξεις για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό πεδίο, μετά τη συμφωνία για τετράμηνη παράταση, δεν είναι αμελητέες. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Μανώλης Γλέζος, η Σοφία Σακοράφα και ο Αλέξης Μητρόπουλος εξέφρασαν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους. Ο Λόουεν γράφει: «Αυτή η εξέγερση μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο. Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει το αριστερό άκρο του, θα κερδίσει την υποστήριξη των κεντρώων που πιστεύουν ότι το κόμμα υιοθέτησε μια ρεαλιστική πορεία έτσι ώστε να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ».

«Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης: να ικανοποιήσει τους πιστωτές και να διατηρήσει το “πρόσωπό” του μέσα στο κόμμα. Επί του παρόντος τα καταφέρνει. Καθώς όμως η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες θα εμπλουτιστεί, αφού οι προσδοκίες ορισμένων για μια επανάσταση μειώνονται και η Ελλάδα πιεστεί γύρω στο καλοκαίρι για ένα τρίτο πακέτο στήριξης, τότε ο πρωθυπουργός μπορεί να σκοντάψει.

Τότε η πραγματικότητα που θα τον χτυπήσει θα είναι τόσο κρύα όσο ο προεκλογικός», καταλήγει ο Βρετανός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα