Με «ξιφολόγχη» το ΣτΕ κόντρα στους δανειστές

Μεγαλύτερη πολιτική παρά εργασιακή – κοινωνική «ουρά» μοιάζει να έχει το «Ποτέ την Κυριακή», που είπε προ ημερών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 8 περιοχές της επικράτειας. Κι αυτό διότι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου αποτελεί από καιρό μία σκληρή διελκυστίνδα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσαγκατάκης

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη και συνεχή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ορθώνοντας νομικούς προβληματισμούς και εμπόδια που αφορούν σε θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, από τον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση και την υγεία έως την οργάνωση της κοινωνικής-οικογενειακής ζωής και τη θρησκευτική λατρεία, για μια ημέρα που καθιερώθηκε νομοθετικά ως αργία πριν από 118 χρόνια.

Με την υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματαρχών και εμπόρων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπ’ αριθμ. 7.7.2014 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία επιτράπηκε πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε τρεις περιοχές (και σε οκτώ υποπεριοχές) της χώρας.

Υπέρ της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης τάχθηκαν με παρέμβασή τους στο ΣτΕ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων , ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση που δόθηκε με τους νόμους 4177/2013, 4208/2013 και 4254/2014 στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος, που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις και ως εκ τούτου κρίθηκε μη νόμιμη και ακυρώθηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Το «αλλά»
Ωστόσο, οι δικαστές δεν σταμάτησαν εκεί, αφού φρόντισαν να δώσουν μια ιδέα για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν κατά το Σύνταγμα εκδίδετο Προεδρικό Διάταγμα που θα οδηγούσε στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένειά τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος). Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένειά τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».

Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει δικαστικό ανάχωμα προς όφελος της Κυβέρνησης στις απαιτήσεις των θεσμών, που επιμένουν για την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς στο τρίτο μνημόνιο προβλέφθηκε ότι η αναστολή του μέτρου μέχρι εκδόσεώς της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα