Μένουν μόνο οι ανακοινώσεις

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως προτεινόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αρνήθηκε στην επίσημη ενημέρωση ότι υπάρχει συμφωνία για τον Έλληνα Επίτροπο, εν τούτοις όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έχουν έλθει σε συμφωνία, ενώ στη συζήτηση που είχαν τη Δευτέρα στην Κουμουνδούρου φέρεται πως ο Τσίπρας απέσπασε και το «οκ» από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Μπορεί ο ίδιος ο Έλληνας Επίτροπος επισήμως να τονίζει ότι δεν έχει δεχθεί πρόταση, εν τούτοις οι στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρεί εξόχως τιμητική την πρόταση, ειδικά από τη στιγμή που προέρχεται και από έναν πολιτικά αντίπαλο χώρο, οπότε το πιθανότερο είναι να την αποδεχθεί. Το εντυπωσιακό είναι ότι λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έπεσε η κυβέρνηση Σαμαρά, έγιναν εκλογές και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ότι οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ., ο Σταύρος Δήμας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μονοπωλούν το ενδιαφέρον σε αυτή την προεδρική εκλογή. Και βέβαια να τονιστεί ότι ο Αβραμόπουλος θα εκλεγεί διάδοχος του Παπούλια στις 13 Φεβρουαρίου.

Βέβαια, πριν καταλήξουν από το επιτελείο του Τσίπρα στον Αβραμόπουλο, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά το πιθανότερο ήταν απλά να διέρρευσε με στόχο να προκαλέσει εσωκομματική αστάθεια στη Ν.Δ. Και αυτό διότι με την επιλογή Αβραμόπουλου, ο Τσίπρας όχι μόνο βάζει δύσκολα στον Σαμαρά, αλλά τηρεί την παράδοση να εναλλάσσονται οι Πρόεδροι (κεντροδεξιά και κεντροαριστερά) και το σημαντικότερο αδειάζει η θέση του Επιτρόπου για να προωθηθεί εκεί, είτε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είτε ο Γιάννης Μηλιός.

Εδώ και μήνες
Η απόφαση Τσίπρα να επιλέξει τον Δ. Αβραμόπουλο δεν είναι τωρινή. Έχει ωριμάσει από την εποχή, που ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιτρόπου. Εξάλλου, κατά τη θητεία του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αβραμόπουλος αντιμετώπισε με θεσμικό τρόπο τον Τσίπρα, σε αντίθεση με το Μαξίμου που είχε επιλέξει την ψυχροπολεμική τακτική. Στην Κουμουνδούρου, πίσω από την κίνηση που απέδωσαν σε εσωκομματικές έριδες της «γαλάζιας» παράταξης, ο Αλ. Τσίπρας είδε μία χρυσή ευκαιρία να επιχειρήσει μία ανοιχτή προσέγγιση στον Δ. Αβραμόπουλο, με τον οποίο ούτως ή άλλως διατηρούσαν εξαιρετικές σχέσεις και ενώ ήδη οι συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν αρχίσει να μπαίνουν στην  ημερήσια διάταξη. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός πίσω από την πρόταση στον Ευρωπαίο Επίτροπο, είδε την ευκαιρία να ανοίξει η θέση στην Κομισιόν, στην οποία στην Κουμουνδούρου επιθυμούσαν διακαώς να τοποθετήσουν άνθρωπο της δικής τους επιλογής.

Έτσι, μόλις λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Νοεμβρίου, στις 25 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή ο Δ. Αβραμόπουλος δεν είχε να «ανησυχεί» για τυχόν αντιδράσεις, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αβραμόπουλο στο ΥΠΕΘΑ σε μία συνάντηση που συζητήθηκε πολύ, καθώς διήρκησε περισσότερες από 3,5 ώρες και προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μαξίμου και του Αντ. Σαμαρά. Εκεί είναι που σύμφωνα με πληροφορίες συναποφασίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία στον Δ. Αβραμόπουλο. Έκτοτε, ο επίτροπος έχει σε πολλές περιπτώσεις παράσχει «άτυπα» μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων τη στήριξή του στον Αλ. Τσίπρα, ενώ έδωσε με τη δήλωσή του για ελάφρυνση του συμφώνου σταθερότητας λαβή στον ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει προεκλογικά τα βέλη του στον Αντ. Σαμαρά για την πιστή εφαρμογή της λιτότητας που επιτάσσει το Βερολίνο.

Από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και την 29η Δεκεμβρίου, που απέτυχε και η τρίτη προσπάθεια εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την υποψηφιότητα Δήμα, στην Κουμουνδούρου «έβλεπαν» ότι δεν μπορεί να προκύψει νέος Πρόεδρος. Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι στους 162 βουλευτές του κυβερνητικού σχήματος θα προστεθούν και οι βουλευτές της Ν.Δ., καθώς θεωρείται πολύ δύσκολο να μην υποστηριχθεί η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου από τη Συγγρού, όσες αντιδράσεις και αν έχει προκαλέσει στη νυν ηγεσία του κόμματος η στάση του πρώην υπουργού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να πετύχουν και το μήνυμα της ευρύτερης συναίνεσης, έχοντας ως κεντρικό προεκλογικό αλλά και μετεκλογικό ενωτικό σύνθημα τον σχηματισμό κυβέρνησης «όλων των Ελλήνων».

Βέβαια, κάποιοι εκ των συνεργατών του Σαμαρά έχουν διαρρεύσει ότι η Ν.Δ. θα εμμείνει στην υποψηφιότητα Δήμα και στη δεύτερη ψηφοφορία θα αποχωρήσει ως διαμαρτυρία για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Προέδρου τον Δεκέμβριο. Όμως ήδη ο Σταύρος Δήμας έχει διαμηνύσει πως δεν θα δεχθεί να είναι υποψήφιος εάν η κυβέρνηση Τσίπρα επιλέξει τον Αβραμόπουλο, ενώ ήδη με παρεμβάσεις τους οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος και Γεράσιμος Γιακουμάτος ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν με χέρια και πόδια τον Αβραμόπουλο. Μάλιστα, ο Μεϊμαράκης στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Σαμαρά, την Τετάρτη το απόγευμα, ξεκαθάρισε ότι ακόμη κι εάν αποχωρήσει όλη η Κ.Ο. της Ν.Δ., αυτός θα παραμείνει στην αίθουσα για να ψηφίσει τον Αβραμόπουλο. Ανάλογα θα πράξουν όχι μόνο οι προαναφερόμενοι, αλλά τουλάχιστον τα δύο τρίτα των βουλευτών της Ν.Δ.

Η Κομισιόν
Στο μεταξύ, για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου ήδη έχουν αρχίσει τα δημοσιεύματα στην Ευρώπη. Στην ηλεκτρονική έκδοση του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης «Europolitics», δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Φήμες για αποχώρηση του επιτρόπου Αβραμόπουλου» και υπότιτλο «Το όνομά του αναφέρεται για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας». Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι σύμφωνα με πολιτικούς υπολογισμούς, όσον αφορά τη μετεκλογική κατάσταση στην Ελλάδα, υπάρχουν αναφορές για πιθανή υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η αποχώρησή του από την Ε.Ε. αναμένεται τον Φεβρουάριο, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να προχωρήσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής, επισημαίνεται.

Πάντως ήδη στους κόλπους της Κομισιόν υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, καθώς εάν τελικά ο Αβραμόπουλος είναι ο διάδοχος του Παπούλια, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα αναγκαστεί να έχει στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση έναν αριστερό με το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση. Κάτι που δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιέζει και τον Σαμαρά να κάνει όλα τα απαιτούμενα για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά όπως λέγεται πολύ δύσκολα θα τα καταφέρει. Και αυτό διότι, πέραν της κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και το Ποτάμι έχει συμφωνήσει να υπερψηφίσει τον Αβραμόπουλο, αν και ο Θεοδωράκης θα ήθελε ως υποψήφιο τον Κώστα Γαβρά. Οπότε, τα τρία κόμματα ήδη έχουν 179 ψήφους και αναζητούν άλλη μία. Η οποία ότι και εάν γίνει τελικά θα είναι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Πέμπτη τόνισε στα κομματικά όργανα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει υπέρ του Αβραμόπουλου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι 12 βουλευτές του Κινήματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα