Μετακομίσεις σε «ασφαλή» εκλογικά καταφύγια

Μπορεί ο πρωθυπουργός προ ολίγων ημερών να διαβεβαίωνε τους βουλευτές του κόμματός του ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και επομένως θα αποτραπεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όμως οι περισσότεροι εθνοπατέρες ήδη κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Και εάν οι υποψήφιοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορούν πιο εύκολα να πείσουν τους ψηφοφόρους με φθηνούς λαϊκισμούς, δεν ισχύει το ίδιο για τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους για να επανεκλεγούν. Μάλιστα, όπως μας έλεγε «γαλάζιος» βουλευτής τής περιφέρειας, «τώρα δεν έχεις καμία σιγουριά. Δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι. Μπορεί εσύ να πας καλά και το κόμμα σου να γνωρίσει μία βαριά ήττα, όπως έγινε με το ΠΑΣΟΚ το 2012». Έτσι γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κανένας από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν νιώθει καμία απολύτως σιγουριά και, όπως λένε οι ίδιοι στις μεταξύ τους κουβέντες, «βαδίζουμε σε κινούμενη άμμο».

Όπως, λοιπόν, ακούγεται έντονα στο κυλικείο της Βουλής, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που σκέφτονται τη μετακόμισή τους σε άλλες περιφέρειες με την ελπίδα ότι θα διασωθούν σε τυχόν άσχημο αποτέλεσμα.

Οι μετακινήσεις

Μία από τις σίγουρες μετακινήσεις στο στρατόπεδο της Ν.Δ. είναι εκείνη του Νίκου Δένδια από την Κέρκυρα στη Β΄ Αθήνας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις βλέψεις του υπουργού Ανάπτυξης. «Θέλει να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς του στο εσωκομματικό ακροατήριο και να κάνει το βήμα παραπάνω», τονίζουν άνθρωποι πέριξ του προκατόχου τού Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ωστόσο, εσχάτως δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν περί σκέψεων του Ν. Δένδια για κάθοδό του στην Α΄ Αθήνας, όπου θεωρεί πως θα τον ενισχύσουν ιδιαίτερα τα πεπραγμένα του στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και η αποχώρηση από τη συγκεκριμένη περιφέρεια του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ανέλαβε επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν. Η αποχώρηση του υπουργού από το νησί των Φαιάκων ανοίγει τον δρόμο για την εκλογική κάθοδο του πρώην υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημοσθένη Δαββέτα (στενού φίλου του πρωθυπουργού), ο οποίος βρίσκεται ήδη σε άτυπη διελκυστίνδα με τον πολιτευτή Στέφανο Γκίκα, ο οποίος ήταν από τους πλέον πιστούς της «καραμανλικής» εποχής.

Στην Α΄ Αθήνας, όμως, ακούγεται έντονα ότι θα είναι υποψήφιος και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, αφήνοντας τη σιγουριά της δεύτερης περιφέρειας, όπου καταγόταν μεταξύ των πρώτων. Η μετακόμιση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου οφείλεται σε δύο λόγους: ότι στη Β΄ Αθήνας μαζεύονται πολλοί, αλλά και ότι από τη μάχη για τη δημαρχία της πρωτεύουσας έχει πλέον έναν αξιοζήλευτο μηχανισμό.

Στη μάχη της Α΄ Αθήνας πολλά θα κριθούν και από την Ντόρα Μπακογιάννη. Θα επανέλθει σε μία περιφέρεια όπου έχει εκλεγεί κατά το παρελθόν ή θα ζητήσει από τον Σαμαρά –μετά το φιάσκο με την επιλογή επιτρόπου– να συμπεριληφθεί εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Προνομιακοί συνομιλητές της «ψηλής» επιμένουν πως στο πίσω μέρος του μυαλού τής πρώην υπουργού υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πολιτευθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Χανιά.

Από την ίδια περιφέρεια φαίνεται ότι αποχωρεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος μετά την αποχώρηση του Κωστή Μουσουρούλη βάζει πλώρη για τον τόπο καταγωγής του, τη Χίο, προετοιμάζοντας εδώ και καιρό το έδαφος για την εκλογική του κάθοδο στο νησί.

Στη Β΄ Αθήνας θα πολιτευθεί ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, που στις εθνικές εκλογές του 2012, ελέω της ιδιότητάς του ως εκπροσώπου τότε της Ν.Δ. απόλαυσε τον πολιτικό παράδεισο του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο Γ. Μιχελάκης έχει συστήσει εδώ και μήνες τους πρώτους πυρήνες του στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη μιας εξαντλητικής διελκυστίνδας μεταξύ του ίδιου και των άλλων δύο δημοσιογράφων που πολιτεύονται εκεί. Ο λόγος, βεβαίως, για τον διάδοχό του στο υπουργείο Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και για τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, με τους οποίους στοχεύει εν πολλοίς στο ίδιο κοινό.

Στον κατάλογο των υπό μετακίνηση βουλευτών της Ν.Δ. ακούγονταν μέχρι και πριν από λίγο καιρό και δύο πρώην υπουργοί, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, με τον πρώτο να «φλερτάρει» με την Α΄ Θεσσαλονίκης και τον δεύτερο με τη Β΄ Αθήνας. Όμως και για τους δύο δεν τίθεται θέμα, όπως λένε από τη Συγγρού. Για τον Ευρ. Στυλιανίδη, παρά το γεγονός ότι έχει εκνευρίσει πολλούς στο Μαξίμου με τις διαφοροποιήσεις του, λήφθηκε υπόψη το γεγονός με το σημαντικό ποσοστό που κατέγραψε στον νομό Ροδόπης το μουσουλμανικό κόμμα στις πρόσφατες εκλογές. Έτσι, άνοιξαν πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του άλλοτε προέδρου της ΟΝΝΕΔ και του συστήματος Σαμαρά.

Σε ό,τι αφορά τον Ανδ. Λυκουρέντζο, με το πέρασμα του χρόνου διαπίστωσε πως οι πολιτικοί φίλοι που απέκτησε στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας, κυρίως στη διάρκεια της θητείας του ως γραμματέας της Ν.Δ., δεν ήταν εν τέλει αρκετοί για να του εξασφαλίσουν μία κοινοβουλευτική έδρα σε ένα τόσο δύσκολο εκλογικό μέτωπο.
Οι «πράσινοι» υποψήφιοι

Μετακινήσεις θα υπάρξουν στον κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η Φώφη Γεννηματά, η οποία από την Α΄ Αθήνας και το «πράσινο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο οποίο συμμετείχε στις προ διετίας εθνικές εκλογές, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί, εξετάζει την πιθανότητα μετακόμισής της στη Β΄ Αθήνας, όπου, σύμφωνα με τις αναλύσεις του περιβάλλοντός της, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια εισόδου της στη Βουλή.

Στην ίδια περιφέρεια διαβλέπει το πολιτικό του μέλλον και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που ήδη βολιδοσκοπεί τους συνομιλητές του αναφορικά με το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την Αρκαδία και να ανοίξει νέους ορίζοντες στη σταδιοδρομία του. Ανάλογα σχέδια επεξεργάζονται και οι Θάνος Μωραΐτης και Φίλιππος Σαχινίδης. Οι ίδιοι αφήνουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να αναζητήσουν νέες συγκινήσεις σε μια πιο μεγάλη εκλογική περιφέρεια, που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις φιλοδοξίες και στοχεύσεις τους.

Σίγουρη θεωρείται η μετακίνηση του Πύρρου Δήμα, είτε στην Α΄ είτε στη Β΄ Αθήνας, αφού το ενδεχόμενο να συμμετάσχει εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο αθλητής-σύμβολο για τη χώρα μας φαντάζει απίθανο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα