«Μην ξανοίγεστε στα… βαθιά του λιμανιού»

Η περίοδος μετά τις εκλογές είναι η πιο δύσκολη για τους νικητές τους. Κι αυτό γιατί καλούνται να σταθούν στο ύψος των υποσχέσεων που είχαν δώσει στους ψηφοφόρους τους πριν ανοίξει η κάλπη…

Το παραπάνω αξίωμα αφορά φυσικά και τον νέο δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, που όμως στα πρώτα δείγματα γραφής του δείχνουν πως ότι είπε προεκλογικά το εννοούσε και σκοπεύει να το κάνει πράξη μετεκλογικά.

Ως γνωστόν, ο Γιάννης Μώραλης είχε ταχθεί κατά τής ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) πριν από τις εκλογές, και μένει σταθερός σε αυτήν τη θέση του και τώρα που έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός τής σκληρής προεκλογικής μάχης.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος να κάτσει… ήσυχος το καλοκαίρι, βλέποντας το λιμάνι του Πειραιά να έχει μπει στις ράγες της αποκρατικοποίησης και τους ξένους επενδυτές να ορέγονται τα «ασημικά» –ανάμεσά τους και ο ΟΛΠ– της δημόσιας περιουσίας. Αυτήν την εβδομάδα ο Γ. Μώραλης συμμετείχε στην κοινή σύσκεψη για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ με αιρετούς και φορείς τού Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Οργανισμού. Ο κ. Μώραλης και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες συζήτησαν τις πρωτοβουλίες που οφείλουν να αναληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποτραπεί η πώληση του ΟΛΠ.

 

«Θέλουμε τους πολίτες δίπλα μας»

«Έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα την άποψή μας προεκλογικώς. Δεν θέλουμε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Πόλη και λιμάνι για εμάς είναι έννοιες ταυτόσημες και συνδεδεμένες. Μελετήσαμε προεκλογικώς το ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα και διαπιστώσαμε για ακόμα μια φορά πως το μοντέλο που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο λιμάνι τού Πειραιά αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν έχω λόγο να μην καλωσορίσω τον πρωθυπουργό τής Κίνας και τη θεμιτή του επιθυμία για συνέργειες με την Ελλάδα, ωστόσο είναι σαφές ότι ο Πειραιάς είναι ενιαία αντίθετος με τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που προωθεί η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Μώραλης.

Ο νέος δήμαρχος Πειραιά πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με την κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για τις εξελίξεις στο λιμάνι: «Οι Πειραιώτες πιστεύουν ότι πρόκειται για μια αντιπαράθεση εργαζόμενων του λιμανιού και της κυβέρνησης. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Τους θέλουμε δίπλα μας. Τους πολίτες     εκπροσωπούμε και γι’ αυτούς θα παλέψουμε». 

Τα έλεγε και προεκλογικά

Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Μώραλης είχε ταχθεί κατά τής ιδιωτικοποίησης και στη συνάντηση που είχε προεκλογικώς με τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη, παρουσία τού ιδιοκτήτη τής ΠΑΕ Ολυμπιακός και νυν δημοτικού συμβούλου Βαγγέλη Μαρινάκη. Τότε είχε δηλώσει πως προέκυψε ταύτιση απόψεων σε τρία βασικά σημεία, τα οποία αποτυπώθηκαν και στο πρόγραμμα της παράταξής του «Πειραιάς Νικητής»: πρώτον, στο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η ανάπτυξη της πόλης με την ανάπτυξη του λιμανιού. Δεύτερον, στο ότι θα πρέπει το ελληνικό λιμενικό σύστημα να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό, το οποίο σημαίνει ότι οι μετοχές θα πρέπει να παραμείνουν στο Δημόσιο, στην αυτοδιοίκηση και στα επιμελητήρια. Τρίτον, στο ότι οφείλεται να γίνονται παραχωρήσεις για χρήση σε πολλούς διαφορετικούς ιδιώτες.

Οι επιστολές προς τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Μώραλης είχε θέσει το λιμάνι στην πρώτη γραμμή και στην επιστολή με τις προγραμματικές του θέσεις, την οποία είχε αποστείλει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην Χρυσής Αυγής: «Εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για τον Πειραιά, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς τής πόλης, στο επίκεντρο του οποίου θέσαμε την ανάδειξή του σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, σε διεθνή κόμβο συγκοινωνιών, επικοινωνιών, logistics κι εμπορίου και σε λιμάνι αφετηρίας για την κρουαζιέρα. Πρόκειται για στόχους που θα επιφέρουν πόρους στον Πειραιά πλέον των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και συνακολούθως 35.000 νέες θέσεις εργασίας», υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ο νέος άρχοντας του Μεγάλου Λιμανιού.

Αίτηση ακύρωσης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Ένωση Μονίμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της «Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ». «Ελπίζουμε πως η Δικαιοσύνη θα ισχυροποιήσει και θα επιβεβαιώσει παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις της, που αναγνωρίζουν και κατοχυρώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΟΛΠ, ο οποίος δεν μπορεί να εκχωρηθεί ούτε στον ήδη παρόντα στον Πειραιά αλλοδαπό ιδιωτικοκρατικό φορέα ούτε σε άλλους επίδοξους “επενδυτές”», αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση των εργαζόμενων.

 

ΤΑΙΠΕΔ

«Ο ΟΛΠ θα πουληθεί και μάλιστα σύντομα»

Ανεξάρτητα με τις θέσεις που έχει εκφράσει ο νέος δήμαρχος Πειραιά και στις οποίες επιμένει, η διαδικασία πώλησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει κανονικά. Όπως λέγεται, μάλιστα, θα ακολουθηθεί η διαδικασία του… κατεπείγοντος, προκειμένου το όλο ζήτημα να «κλείσει» το συντομότερο δυνατό. Άλλωστε στην Κυβέρνηση χρησιμοποιούν ως επιχείρημα το γεγονός ότι τα έσοδα του λιμανιού που προέρχονται απο την COSCO είναι ζωτικής σημασίας για την κερδοφορία του λιμανιού. Χωρίς αυτά  ο οργανισμός θα ήταν ζημιογόνος. Ως παράδειγμα αναφέρουν τα οικονομικά του περασμένου έτους, όπου η COSCO κατέβαλε 20 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΠ σημείωσε κέρδη 4 εκατ. ευρώ. Άρα –κατά το ΤΑΙΠΕΔ– χωρίς την COSCOο ΟΛΠ θα είχε ζημία 16 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το περιβάλλον του ΤΑΙΠΕΔ, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δεν πρόκειται να κάνει πίσω από το προαποφασισμένο πλάνο της, ενώ δεν τίθεται θέμα «σπασίματος» του λιμανιού σε κομμάτια, καθώς, όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό. Οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα είναι άμεσες, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα