ΜΙΝΩΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Ο άνθρωπος που άλλαξε την τηλεόραση

Ένας από τους θεμελιωτές της ιδιωτικής τηλεόρασης, ένας πραγματικός πρωτοπόρος και ένας ευφυέστατος επιχειρηματίας, ο Μίνως Κυριακού, δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι σε ηλικία 75 ετών, αφήνοντας πλούσιο έργο πίσω του, τόσο στο χώρο των media όσο και στον εφοπλιστικό. Ένας από τους θεμελιωτές της ιδιωτικής τηλεόρασης, ένας πραγματικός πρωτοπόρος και ένας ευφυέστατος επιχειρηματίας, ο Μίνως Κυριακού, δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι σε ηλικία 75 ετών, αφήνοντας πλούσιο έργο πίσω του, τόσο στο χώρο των media όσο και στον εφοπλιστικό. 

Της Αντωνίας Μαραγούσια 

Ο ισχυρός άνδρας του ΑΝΤ1, άφησε την τελευταία του πνοή ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του, όπου πέρασε τις τελευταίες ευτυχισμένες στιγμές της ιδιαίτερης ζωής του. Η τελευταία του «γεύση» από αυτή η βάπτιση της εγγονής και ο γάμος του διαδόχου του στον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, Θοδωρή, με την Δήμητρα Μπιθαρά. Δεν θα μπορούσε με τίποτα να απουσιάσει από αυτά τα δύο χαρμόσυνα γεγονότα όσο βεβαρημένη κι αν ήταν η υγεία του. Έτσι χαρούμενος, ήρεμος αλλά και πλήρης, ο Μίνωας Κυριακού άφησε την τελευταία πνοή του στο ησυχαστήριό του στον Άγιο Αιμιλιανό. Είναι σίγουρο πως ούτε και τώρα θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, εκεί που πηγαίνει…

Γεννημένος επιχειρηματίας
Όντας οξυδερκής, ριζοσπαστικός και παραδοσιακός ήταν άνθρωπος αποφασιστικός που υλοποίησε τις ασύλληπτες ιδέες που γεννούσε κατά καιρούς το μυαλό του. Ένα μυαλό που στα πρώιμα του ακόμα στάδια, χρειάστηκε να δουλεύει στο 100πλάσιο σε σχέση με των συμμαθητών του, καθώς σε ηλικία 17 ετών, χρειάστηκε να ασχοληθεί με τη ναυτιλία.

Το πάθος του για μάθηση και ο ενθουσιασμός του για δημιουργία, τον χαρακτήριζαν σε εκείνα τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης του με το χώρο του εφοπλισμού. Εξάλλου, όντας γόνος εφοπλιστών, το επιχειρηματικό δαιμόνιο ήταν μάλλον «φυτευμένο» στο dna του. Απόδειξη αυτού, ότι στα 23 του, το 1965, ίδρυσε την Athenian Tankers, η οποία εξειδικεύεται στις μεταφορές αργού πετρελαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1981 είχε στο στόλο του 12 πλοία και τέσσερα χρόνια αργότερα 16, ενώ το 1977 η εταιρεία του πραγματοποιούσε με το στόλο της το 47% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ένα χρόνο νωρίτερα (1976) είδε ιδρύσει δύο εταιρείες εμπορίου πετρελαιοειδών την Bacoil International και την Athenian Oil Trading Inc. Ακολούθησε, η ενασχόλησή του με το εμπόριο και η συμμετοχή σε φυτείες καρύδας και φοινίκων στην Ινδία και τις Φιλιππίνες, γιατί είπαμε επρόκειτο για έναν ευφυέστατο άνθρωπο.

Το έγκαιρο… μπάσιμο στα ΜΜΕ
Πιάνοντας τον παλμό της εποχής, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έκανε εγκαίρως ένα δυναμικό άνοιγμα στα ΜΜΕ με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΝΤ1 FM 97,2, ενώ ακολούθησε η τηλεόραση του ΑΝΤ1 το 1989. Η παραμονή πρωτοχρονιάς του 1990 ήταν τελείως διαφορετική, καθώς ο νεοσύστατος σταθμός εξέπεμψε για πρώτη φορά, κερδίζοντας από το ξεκίνημα κιόλας χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι τελευταίοι ανυπομονούσαν να εξερευνήσουν το άγνωστο (βλ. ιδιωτική τηλεόραση) και ο αυτοδημιούργητος Μίνωας Κυριακού ήξερε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει. Καθημερινές σειρές (οι λεγόμενες σαπουνόπερες), μαραθώνιες ενημερωτικές εκπομπές σε κρίσεις και πολέμους και φυσικά πολλά ψυχαγωγικά σόου, είχαν την τιμητική τους.

Η φιλία του με τον παγκοσμίου βεληνεκούς μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ έπαιξε το ρόλο της, ωστόσο πολλά από τα προγράμματα που παρουσίασε ο ΑΝΤ1 τα πρώτα χρόνια προβολής του, ήταν δικής του αποκλειστικά έμπνευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι το κανάλι του ήταν από τα πρώτα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο που μπήκαν στο Κουβέιτ στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου και το εμιράτο του απένειμε την ύψιστη τιμή, το Χρυσό Ξίφος του Κουβέιτ.

Και εγένετο ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ
Παρ’ όλα αυτά, ο χώρος των ΜΜΕ στην Ελλάδα ήταν πραγματικά πολύ μικρός για να χωρέσει τις ιδέες και τις φιλοδοξίες του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 (1999) έκανε ένα μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα, ιδρύοντας τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ. Έτσι, οι δραστηριότητές του στο χώρο των media απλώθηκαν πολύ πιο πέρα από τα στενά όρια της χώρας μας. Απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εταιρείες, έκανε επενδύσεις και συνεργασίες σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα σήμερα να δραστηριοποιείται συνολικά σε 12 κλάδους και 20 χώρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ασία.

Έχοντας πετύχει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν εφησυχάζει ποτέ και αναζητά πάντα νέα πρότζεκτ που θα μπορούσε να υλοποιήσει. Το μυαλό του ακούραστος εργάτης, συνεχίζει να του χαρίζει μεγάλες και πρωτοποριακές ιδέες.

Μεγάλη του αγάπη ο Πανελλήνιος
Προς έκπληξη πολλών, το 1997 ο ανέλαβε τη διοίκηση του Πανελληνίου Γ.Σ. και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση του διεθνούς αθλητικού μίτινγκ «Τσικλητήρια». Ήταν τόσο μεγάλη η προβολή του εν λόγω μίτινγκ και τόσο σημαντικές οι συμμετοχές κορυφαίων αθλητών του στίβου, που το 2002 εντάχθηκε στην κατηγορία Super Grand Prix της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού. Η αγάπη του άλλωστε για τον κλασσικό αθλητισμό ξεκινούσε από τα παιδικά του χρόνια, όταν ο ίδιος ήταν αθλητής του Πανελληνίου. Από το 2004 έως το 2009 διατέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ υπήρξε και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF).

Στην υπηρεσία του πολιτισμού
Η προσφορά του στον αθλητισμό συνυπήρξε με τις πρωτοβουλίες του στον πολιτισμό. Ήταν εκείνος που με το αστείρευτο πάθος του για την Ελλάδα, βοήθησε τα μέγιστα στην έλευση της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, που θεωρήθηκε όχι άδικα τομή για τα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα. Πολλές φορές ανέλαβε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες προς κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης βοήθησε πολύ κόσμο, κυρίως αθόρυβα. Η φιλανθρωπική του δράση ήταν συνεχής όλα τα χρόνια, ενισχύοντας το έργο κοινωφελών σωματείων που προσέφεραν βοήθεια σε όσους είχαν ανάγκη.

Το ίδιο ισχύει και για την εκπομπή που παρουσίαζε η πρώην σύζυγός του, Μαρί, μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο, καθώς μέσα από την εκπομπή της «Με αγάπη», συνέδραμε, φέρνοντας στο φως το έργο ιδρυμάτων και οργανώσεων, αφυπνίζοντας το κοινό.

Αντί επιλόγου, να σημειωθεί ότι η οικογένεια του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ δε θρηνεί την απώλεια ενός απλού ιδρυτή, αλλά ενός οραματιστή. Το βάρος για να συνεχιστεί με αξιοπρέπεια η ίδια πορεία χωρίς παρεκκλίσεις είναι δυσβάσταχτο και μακάρι τα παιδιά του να είναι άξιοι συνεχιστές του έργου του…

Αγαπητός εργοδότης, αντικειμενικός καναλάρχης

Κάνοντας κανείς μία βόλτα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης μετά το θάνατό του, ήταν πολύ εύκολο να αντιληφθεί ότι κανείς από τους εργαζόμενους που πέρασαν από τον ΑΝΤ1 δεν είχε να πει μία κακή κουβέντα για τον Μίνωα Κυριακού. Ακριβοδίκαιος, απαιτητικός αλλά και προστατευτικός απέναντι στους υπαλλήλους του καναλιού του, ήταν πάντα ενήμερος για όλα. Στάθηκε στο πλευρό τους, όταν χρειάστηκαν βοήθεια σε θέματα υγείας και τους αντιμετώπιζε όλους ως μέλη της οικογένειάς του, της οικογένειας του ΑΝΤΕΝΝΑ, όπως πολύ εύστοχα αποκαλείται… Με κόσμιες παρατηρήσεις στα λάθη και πολλά αυθόρμητα μπράβο στις επιτυχίες, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Δεν δίστασε να δαπανήσει πακτωλό χρημάτων για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που ονειρευόταν και ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος με τους συνεργάτες του.

Διορατικός, έβλεπε μπροστά και δε χρειαζόταν πάνω από πέντε λεπτά με τον καθέναν που του ζητούσε δουλειά για να καταλάβει αν θα μπορούσε να τον εμπιστευτεί επαγγελματικά ή σε ποια θέση θα ήταν πιο χρήσιμες. Έδινε πολλές ευκαιρίες στους εργαζομένους του, ήταν υπομονετικός, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν άνθρωπος.

Ένας ιδεαλιστής που ήθελε να προσφέρει αντικειμενική ενημέρωση μέσα από τα δικά του ΜΜΕ και σ’ αυτήν του την επιθυμία δεν έκανε ποτέ καμία έκπτωση…

Ποτέ δεν χαρίστηκε σε πολιτικά πρόσωπα ή καταστάσεις και ήταν πρεσβευτής του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στα μίντια. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως στόχος του μπαίνοντας στο χώρο των ΜΜΕ δεν ήταν να μετατραπεί σε έναν απλό καναλάρχη που να εξυπηρετεί τον εκάστοτε ισχυρό και να έχει πρόσβαση στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Από τα πρώτα κιόλας βήματά του στο τηλεοπτικό πεδίο, διατυμπάνιζε πως οραματιζόταν έναν πολυσχιδή όμιλο με παρουσίες σε χώρες και των πέντε ηπείρων, προκειμένου να προβάλλεται η εικόνα της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο. «Δουλειές» με το κράτος δεν είχε και ούτε προσδοκούσε να έχει, παρέμεινε μακριά από οποιαδήποτε συμμετοχή στη διεκδίκηση ή ανάληψη δημόσιου έργου.

Με βενιζελικές καταβολές και πρωθυπουργικές ρίζες… 

Γεννήθηκε τον Μάιο του 1942 στον Πόρο, και λίγο αργότερα βαπτίστηκε Μηνάς και όχι Μίνωας, όπως έγινε ευρύτερα γνωστός. Ο πατέρας του καταγόταν από τα Μέθανα από οικογένεια με βενιζελικές καταβολές, ενώ ένα από τα αδέλφια του πολέμησε στον εμφύλιο της Ισπανίας.

Εντύπωση προκαλεί το γενεαλογικό του δέντρο, καθώς ένας από τους προπάππους του ήταν ο Υδραίος αγωνιστής του 1921 και πολιτικός, Δημήτριος Βούλγαρης, που είχε διατελέσει 8 φορές πρωθυπουργός της χώρας. Επίσης, πρόγονος του ήταν και ο Αλέξανδρος Κορυζής, ο πρωθυπουργός του δεύτερου «Όχι» κατά την περίοδο 1940-1941, λίγες ημέρες πριν από την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, αυτοκτόνησε δίνοντας τραγικό τέλος στη ζωή του.

Ο πατέρας του Ξενοφών, εργάστηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα πολωνικά ναυπηγεία του Γκντανσκ, του μετέδωσε το μεράκι της ναυπήγησης πλοίων. Μεταπολεμικά ούτως ή άλλως, δεν είχε μείνει και τίποτε άλλο να του κληροδοτήσει, καθώς οι περιουσίες είχαν απαλειφθεί. Με μοναδικό όπλο το κύρος του ονόματος, τις αρχές και τα ιδανικά του Μίνωα Κυριακού, τα έφτιαξε όλα από την αρχή χάρη στην ευφυΐα του και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Αυτοδημιούργητος λοιπόν, έστησε έναν ολόκληρο κολοσσό, αποτελούμενο από δεκάδες εταιρείες που ίδρυσε στο πέρασμα των χρόνων.

Πατέρας τριών παιδιών, του Θοδωρή, της Αθηνάς και του Ξενοφώντα, όλα από τον πρώτο του γάμο με την Άννα Τεχλεμτζή, άρχισε να προετοιμάζει από χρόνια τη διάδοχη κατάσταση. Ειδικά, ο πρώτος, βρίσκεται μπροστά από τα φώτα, έχοντας αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ. Πριν από έναν χρόνο άλλωστε, προαισθανόμενος το τέλος και με δεδομένο ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταβίβασε όλες τις εταιρείες στα παιδιά του και αραίωσε κατά πολύ τις επισκέψεις στο γραφείο του.

Το 2004 παντρεύτηκε την Μαρί Κωνσταντάτου με την οποία τον συνέδεε μία βαθιά φιλία. Το ζευγάρι επισημοποίησε τη σχέση του τον Δεκέμβριο εκείνου του έτους και παρέμειναν μαζί για 13 χρόνια, πριν χωρίσουν αιφνιδίως τον Μάρτιο του 2017.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα