Mission impossible για την Ελλάδα

Επιφυλακτική απέναντι στις αποφάσεις της Συνόδους Κορυφής, εμφανίζεται η βρετανική εφημερίδα Financial Times γράφοντας πως «η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ε.Ε. και Τουρκία προκειμένου να προσπαθήσουν να περιορίσουν την επικών διαστάσεων μεταναστευτική κρίση ήταν απίθανη».

«Τώρα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πρόκληση που μπορεί να αποδειχθεί αδύνατη: να εφαρμόσει τη συμφωνία», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. «Το σχέδιο για την επιστροφή χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που καταλήγουν στα ελληνικά νησιά, πίσω στην Τουρκία, αποτελεί μια υλικοτεχνική και νομική δοκιμασία που θα απαιτήσει συνοχή και ικανότητα που σπανίως έδειξαν τα κράτη μέλη ή οι θεσμοί της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ως πρώτο βήμα, οι ελληνικές αρχές πρέπει να “ξεκαθαρίσουν” περίπου 8.000 πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου. Θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί το σύστημα ασύλου ώστε να μπορέσει να επεξεργάζεται έως και 10.000 νέες αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα», εξηγούν οι Financial Times.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα πως «στη συνέχεια, χιλιάδες μετανάστες -πολλοί εκ των οποίων ευάλωτοι- θα πρέπει να περάσουν από επεξεργασία και να μετακινηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας προτού επιστρέψουν στην Τουρκία, πιθανότατα ενάντια στη θέλησή τους. Αν και η συμφωνία για το μεταναστευτικό βρίσκονταν για καιρό υπό συζήτηση, η εφαρμογή της θα είναι ταχεία: οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν πως από ένα σημείο και μετά, οποιοσδήποτε φτάνει στα ελληνικά νησιά θα έρχεται αντιμέτωπος με την προοπτική επιστροφής στην Τουρκία. Οι επιστροφές των προσφύγων που διακινδύνεψαν και που ξόδεψαν τόσα πολλά για να φτάσουν στην Ελλάδα, θα αρχίσουν στις 4 Απριλίου».

Σύμφωνα με τους Financial Times «η υποστελεχωμένη υπηρεσία ασύλου της Ελλάδας ετοιμάζεται για αύξηση των αιτήσεων, απευθύνοντας έκκληση για επιπλέον 2.500 άτομα προσωπικό από άλλα κράτη μέλη ώστε να μπορέσει να χειριστεί τους αυξημένους αριθμούς αιτήσεων. Χωρίς βοήθεια, το ελληνικό σύστημα ασύλου κινδυνεύει να καταρρεύσει, προειδοποιούν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η Ελλάδα χειρίστηκε μόλις 2.000 αιτήσεις ασύλου το περασμένο έτος, και η διαδικασία για την κάθε αίτηση χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί, ανέφερε έλληνας αξιωματούχος. Με το παρόν σχέδιο, θα πρέπει να χειρίζεται αυτόν τον αριθμό αιτήσεων κάθε μέρα, διαφορετικά θα υπάρξει επικίνδυνη αύξηση των καθυστερήσεων».

Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας πως «αν η προβλεπόμενη διαδικασία εμφανίσει ελλείψεις, τότε το σχέδιο θα μπορούσε να καταρριφθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αυτό που κάνει την πρόκληση για την Αθήνα ακόμα μεγαλύτερη, είναι ότι θα πρέπει να παράσχει μακροχρόνια στέγαση και επίσημο άσυλο σε περίπου 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί από το κλείσιμο τον περασμένο μήνα της Βαλκανικής μεταναστευτικής οδού προς τη Γερμανία. Οι μετανάστες αυτοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, σύμφωνα με τη νέα συμφωνία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα