«Μόνη λύση να γίνουν τώρα εκλογές»

Έχοντας ξεκινήσει από τις νεολαίες της Νέας Δημοκρατίας, εκλέγεται ανελλιπώς βουλευτής από το 1990 που πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στον νομό Ηρακλείου και έχει παραστάσεις ως υπουργός, ως γραμματέας του κόμματος και τώρα ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Αν μη τι άλλο, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης –περί ου ο λόγος– αποτελεί ένα δυνατό «γρανάζι» στη μηχανή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και επιστρέφοντας στην Ελλάδα είναι έτοιμος να κερδίσει τα κεκτημένα… Στην «Α» απαντά για όλους και όλα…

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

Κύριε Κεφαλογιάννη, η δεύτερη αξιολόγηση έχει γίνει… σίριαλ και όσο καθυστερούμε τόσο πληθαίνουν τα σενάρια για grexit. Ποιο είναι το κλίμα που αποκομίζετε από τους Ευρωπαίους συναδέλφους σας και πώς σχολιάζετε την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας;
«Κύριο χαρακτηριστικό της Αριστεράς είναι η κατασκευή φανταστικών εχθρών. Δύο χρόνια τώρα, η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού. Τον Ιούλιο του 2015 κινδύνεψε να πέσει στα βράχια. Να βρεθεί εκτός ευρώ και εκτός Ε.Ε. Δεν έφταιξε –λένε– η ανερμάτιστη πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι κακοί δανειστές, οι εσωτερικοί τους σύμμαχοι και τα δικά του στελέχη που δεν κατάλαβαν το “μεγαλείο” της πολιτικής του και την υπονόμευσαν.
»Δύο χρόνια, αφελείς τακτικισμοί από μία ανίκανη κυβέρνηση. Που δεν έχει σχέδιο. Που δεν έχει στρατηγική. Που έχει μόνο φαντασιώσεις. Επικίνδυνες… Μία κυβέρνηση που αρέσκεται να αναλώνεται σε βαφτίσια και μετονομασίες. Αφού ονόμασε την τρόικα θεσμούς, το μνημόνιο πρόγραμμα, υπέγραψε ένα τρίτο αχρείαστο βαρύ μνημόνιο. Που κόστισε κοντά στα 90 δισ. στην πραγματική οικονομία και 9 δισ. στην ελληνική κοινωνία. Τα ποσά αυτά τα έχουμε εξηγήσει και τα έχουμε αναλύσει πολλές φορές. Νομίζω ότι όλοι πλέον και τα ξέρουν και δυστυχώς τα πληρώνουν.
»Όπως ξέρουν ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί είναι ακόμη εδώ. Θηλιά, στην πραγματική οικονομία. Και φοβάμαι ότι δύσκολα θα φύγουν. Παρά τα μεγάλα λόγια των κυβερνώντων. Για όλα αυτά πάλι φταίχτες, οι “εσωτερικοί εχθροί της χώρας, οι πρόθυμοι και οι κακοί δανειστές, οι τοκογλύφοι”.
»Και κάπως έτσι πορευόμαστε προς το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Που λιμνάζει σχεδόν ένα χρόνο. Που σίγουρα κατά τον πρωθυπουργό θα έκλεινε την 5η Δεκεμβρίου. Που αν δεν έκλεινε στη συγκεκριμένη ημερομηνία θα ήταν κατά τον υπουργό Οικονομικών καταστροφικό για την ελληνική οικονομία. Και που όσο καθυστερεί, ο λογαριασμός ανεβαίνει.
»Και με την τραγική έλλειψη ρευστότητας που πλήττει την πραγματική οικονομία. Και με τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο μετά το 2018. Μέτρα που έχουν ήδη προσδιοριστεί. Και που λίγους μήνες πριν δεν υπήρχαν καν στο τραπέζι. Μείωση αφορολόγητου, περικοπές στις συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.
»Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας σαφής. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να προνομοθετήσει τα συγκεκριμένα μέτρα ώστε τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να επιστρέψουν μετά την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα για να προσδιορίσουν το ακριβές ύψος. Ούτε κουβέντα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ούτε λέξη για την ποσοτική χαλάρωση. Και ασφαλώς, καμία πολιτική συμφωνία.
»Είναι η ίδια κυβέρνηση που μας είχε ζαλίσει ότι όχι μόνο θα κλείσει την αξιολόγηση χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, αλλά και πως δεν δέχεται να προνομοθετήσει το οτιδήποτε για μετά το 2018.
»Και την ίδια στιγμή, οι “προπαγανδιστές” του Μαξίμου, τα “ονειροβατούντα” non papers βιάστηκαν να μας ενημερώσουν. Να μας πουν το δικό τους συμπέρασμα από τις αποφάσεις του Eurogroup. Να της δώσουν τον μεγαλοπρεπή τίτλο, “πολιτική συμφωνία”. Να μας ενημερώσουν: “Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα. Η λιτότητα τελείωσε. Θα υπάρχουν μόνο μέτρα δημοσιονομικά ουδέτερα”.
»Ή δεν καταλαβαίνουν τίποτα ή μας κοροϊδεύουν απόλυτα ή και τα δύο. Αλλά, και τα δύο είναι επικίνδυνα για τη χώρα, την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
»Που το μεγάλο πρόβλημά τους είναι αυτή η κυβέρνηση. Και η συνέχιση της παραμονής της στην εξουσία. Γι’ αυτό, μόνη λύση είναι οι εκλογές. Τώρα!»

Έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας ως χώρα;
«Το πιο δύσκολο έργο που έφερε εις πέρας η κυβέρνηση Σαμαρά στα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησής της ήταν η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας.
»Και ασφαλώς όλοι ξέρουμε ότι η εμπιστοσύνη όσο δύσκολα ανακτάται τόσο εύκολα χάνεται. Και από το 2015 και τη “σκληρή διαπραγμάτευση” Τσίπρα-Βαρουφάκη, η αξιοπιστία της χώρας και η εμπιστοσύνη των εταίρων μας είναι στο ναδίρ.
»Τρανό παράδειγμα ελλείμματος εμπιστοσύνης, η απαίτηση των δανειστών στην κυβέρνηση να προνομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος».

Η θητεία σας στην Ευρωβουλή ξεκίνησε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά και τώρα επί Τσίπρα. Βλέπετε διαφορές;
«Ειλικρινά, από την έναρξη της θητείας μας στα μέσα του 2014 μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά από τον ωμό πολιτικό εκβιασμό ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την προεδρική εκλογή οι συνάδελφοί μας στην Ευρωβουλή μας παρουσίαζαν σε όλες τις συσκέψεις ως παραδείγματα προς μίμηση. Στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαμε στο φιλικό κτύπημα κατανόησης στην πλάτη».

Έχετε μετανιώσει που αφήσατε την ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή και «μετακομίσατε» στις Βρυξέλες;
«Δεν μετανιώνω για αυτά που κάνω αλλά για αυτά που δεν κάνω. Σε κάθε περίπτωση δεν σας αποχαιρέτησα για την Ευρωβουλή, απλώς σας χαιρέτησα…
»Η παρουσία μου στην Ευρωβουλή είναι μία πολύ σημαντική εμπειρία. Μου έδωσε τη δυνατότητα να “χτίσω” σχέσεις με σημαντικούς Ευρωπαίους πολιτικούς. Να προεδρεύω της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας 80 Ευρωπαίων ευρωβουλευτών και Τούρκων εθνικών βουλευτών. Μια πολύ σημαντική επιτροπή που κρατάει την τύχη της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας.
»Αλλά το σημαντικότερο, η παρουσία μου στις Βρυξέλλες με βοήθησε να γνωρίσω πρακτικές που μπορούν εύκολα και ανέξοδα να μεταλαμπαδευτούν στη χώρα μας. Δεν χρειάζεται πολλές φορές να εφεύρουμε τον τροχό. Ευτυχώς τον εφηύραν άλλοι πριν από εμάς».

Θα επανέλθετε μετά τη λήξη της θητείας σας; Θα είστε υποψήφιος;
«“Κάνε με προφήτη να σου πω το μέλλον σου”. Ειλικρινά, σε αυτό το πολιτικό σκηνικό ο πολιτικός χρόνος έχει αλλάξει. Τρέχει με άλλες ταχύτητες από αυτές που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Στο ερώτημά σας τώρα. Για απλή διαχείριση της σημερινής θολής ελληνικής πραγματικότητας, σας λέω όχι. Για θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση, δηλώνω “παρών”. Σας λέω απερίφραστα ένα μεγάλο “ναι”».

Είναι έτοιμος ο Μητσοτάκης για να γίνει πρωθυπουργός;
«Ασφαλώς και είναι. Ακόμα και για τους πιο δύσπιστους είναι πολύ περισσότερο έτοιμος από ό,τι ήταν το 2015 ο κ. Τσίπρας. Που θα έσκιζε τα μνημόνια, θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, θα διέγραφε μονομερώς το χρέος, θα βαρούσε τα νταούλια και θα χόρευαν οι αγορές.
»Ο κ. Τσίπρας που δεν υπήρχε περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο –έτσι μας έλεγε– να μη δεχτεί η κα Μέρκελ το σχέδιό του. Ο κ. Τσίπρας που μας διαβεβαίωνε ότι θα μας παρακαλάνε για να μας δανείσουν. Και μετά, ανερυθρίαστος, μας δήλωσε ότι δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Μπορεί, ίσως, να είχε κάποιες αυταπάτες.
»Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν αυταπάτες. Ξέρουμε όλοι μας ότι η Ανάπτυξη για να έρθει απαιτούνται γιγαντιαίες επενδύσεις. Όπου δεν πρέπει να θρηνούμε και να μοιρολογούμε πάνω τους όπως κάνουν σήμερα οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν δεν τις ανακόπτουν με συνεχείς καθυστερήσεις “αρχαιολογικού ενδιαφέροντος”.
»Πολύ σύντομα η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένας καλός πρωθυπουργός που θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στην επόμενη μέρα. Μία μέρα καλύτερη για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Η αλήθεια για τους «υπερ-πατριώτες» της φέτας!
Πρόσφατα ψηφίσατε στο Ευρωκοινοβούλιο τη CETA. Σε αυτή περιλαμβάνεται και η φέτα, ενώ αντίστοιχα προϊόντα (ροκφόρ, παρμεζάνα) εξαιρέθηκαν. Πόσο πλήττονται τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων;
«Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να αποκαταστήσω την αλήθεια που τόσο βίαια έχει παραποιηθεί τις τελευταίες ημέρες. Μία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και την Ελλάδα παρουσιάστηκε σαν καταστροφική για την ελληνική κτηνοτροφία.
»Στο παγκόσμιο σκηνικό που στήνεται μετά την εκλογή Τραμπ, ένα νέο σκηνικό απομονωτισμού, η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά είναι η απάντηση. Μία συμφωνία συνεργασίας. Η συμφωνία CETA με τον Καναδά και TTIP με τις ΗΠΑ είναι συμφωνίες που ισοδυναμούν με το 49% του παγκόσμιου εμπορίου. Δημιουργία 100 δισ. ευρώ νέου προϊόντος στην Ευρώπη (5-8 δισ. ευρώ για Ελλάδα) και 15 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
»Η συγκεκριμένη συμφωνία που έγινε πραγματικότητα μετά από 7 χρόνια διαπραγματεύσεων θα εξοικονομήσει εκατ. ευρώ για τις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, καθώς καταργούνται οι δασμοί και οι ποσοστώσεις.
»Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά εμφανίζεται διχασμένη προσωπικότητα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί της κυβέρνησης επιχειρηματολόγησαν υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας CETA με τον Καναδά, ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών. Επίσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών. Μία απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως, καταψήφισε τη συμφωνία, μέσω των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
»Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εκλείπουν οι δασμοί 8-12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών και όχι μόνο προϊόντων. Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, οι ελιές (το σημαντικότερο εξαγωγικό μας προϊόν προς τον Καναδά, με πάνω από 20 εκατ. ευρώ πωλήσεις), τα τυριά (πωλήσεις 4 εκατ. ευρώ), οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα, το ελαιόλαδο (με πάνω από 13 εκατ. ευρώ πωλήσεις) κ.λπ.
»Άρα μία σειρά από εμβληματικά προϊόντα μας γίνονται ανταγωνιστικότερα σε μία προηγμένη αγορά 30.000.000 κατοίκων. Και από τα απολύτως θετικά στο επίμαχο θέμα της φέτας. Που έχει σηκώσει κουρνιαχτό ανησυχίας από τις φωνές του “υπερπατριωτισμού” που έβαλαν αρνητικές ταμπέλες σε Έλληνες ευρωβουλευτές. Και μιλούν για καταστροφή των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Δικαίως; Ασφαλώς όχι.
»Για την αποκατάσταση, λοιπόν, της αλήθειας και της πραγματικότητας: Η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική μας κατανάλωση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους και η παγκόσμια αγορά προσεγγίζει τους 1.000.000 τόνους ετησίως.
»Άρα έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να διαφημίσουμε και να προωθήσουμε το γνήσιο προϊόν φέτα που μόνο εμείς παράγουμε.
»Και να το πουλήσουμε με ευκολία, γιατί η ζήτησή του στην Ευρώπη μόνο είναι πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής.
»Παράλληλα, ήταν γνωστό ότι υπάρχουν εταιρείες του Καναδά, από μετανάστες Έλληνες, Ιταλούς, Γάλλους, που παράγουν τυριά και τα ονομάζουν “φέτα”, “γκογκοζόλα”, “παρμεζάνα”, ροκφόρ” κ.λπ., δηλαδή με την ονομασία ΠΟΠ της Ε.Ε.
» Όσες από αυτές τις εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή τους πριν από το 2013, θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους μόνο για την αγορά του Καναδά χωρίς παραπλανητικές ετικέτες που θα παραπέμπουν στην Ελλάδα και με ρητή ένδειξη “Made in Canada”.
»Και το σημαντικότερο.
»ΔΕΝ θα μπορούν να εξάγουν το προϊόν τους αυτό πουθενά στην Ευρώπη.
»Ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά (χωρίς πλέον δασμούς εισαγωγής)».

Δεν είναι οξύμωρο την υπογραφή στη συμφωνία να τη βάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός και να την καταψηφίζουν οι ευρωβουλευτές του κόμματός του;
«Η εποχή ΣΥΡΙΖΑ είναι η εποχή του οξύμωρου. Άλλα λένε μέσα, άλλα υπογράφουν έξω. Σε αναστολή αορίστου χρόνου, το αυτονόητο. Σε απεργία διαρκείας, η αλήθεια. Σε στάση εργασίας, η πραγματικότητα. Υπό διωγμό η ενημέρωση. Σε ομηρεία η λογική.
»Εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Μόνη παραγωγική διαδικασία, η συνεχής τροφοδότηση με non papers. Η συνεχής παραποίηση των γεγονότων. Η διαστρέβλωση.
»Εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίαρχη η λογική “αφού δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την ίδια την πραγματικότητα”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα