«Μπαζώνει» την… κοίτη συνεργασίας με Αλέξη και Φώφη

Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ζήτημα της εθνικής συνεννόησης το Ποτάμι απάντησε αρνητικά, εν τούτοις από το Μαξίμου οι διαρροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο κάδρο του Μαξίμου είναι και το Ποτάμι ακόμη και μετά τα όσα ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε: «Ποιο θύμα θα πέσει στην παγίδα ενός δημαγωγού που ανακάλυψε τη συνεννόηση; Το Ποτάμι πάντως όχι». Έτσι, στη Σεβαστουπόλεως προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω. Εξέδωσαν ανακοίνωση, όπου εκτός από απάντηση στους κύκλους του Μαξίμου στέλνουν κι ένα μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ. Η ανακοίνωση αναφέρει:  «Σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν το Ποτάμι (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) να απαντούν θετικά σε κάποιες από τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για συνεργασία, διευκρινίζουμε –οριστικά ελπίζουμε– τα εξής:

* Το Ποτάμι ούτε διαπραγματεύεται στα κρυφά, ούτε έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να μιλάει εξ ονόματός του. Αυτοί που θέλουν να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις του κ. Τσίπρα δε χρειάζεται να ζητούν άλλοθι από το Ποτάμι.
* Τα υπεύθυνα όργανα του Ποταμιού και οι εκπρόσωποί του έχουν από την πρώτη στιγμή απαντήσει ότι η οποιαδήποτε συνεργασία προϋποθέτει την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία αυτού που τη ζητάει. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν.
* Το Ποτάμι θα συνεχίσει με προτάσεις και επεξεργασμένες λύσεις να βοηθά τη χώρα. Αυτά δημοσίως με διάλογο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες».
Η ανακοίνωση μπορεί να απευθύνεται προς το Μαξίμου και τον Τσίπρα, αλλά είναι σαφέστατες οι αιχμές και προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Κάτι που από έμπειρους αναλυτές εκλαμβάνεται ως τελεσίδικη απάντηση στο φλερτ για συνεργασία των δύο κομμάτων υπό την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τι θα κάνει
Βέβαια στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αναγνωρίζοντας ότι αναζητεί μία εντυπωσιακή κίνηση, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση λόγω των σκληρών μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν και για τα οποία έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, η οποία εκ των μέτρων αποδεικνύεται αποτυχημένη.

Στο ενδεχόμενο που συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα συμμετάσχει κανονικά, αλλά θα υπογραμμίσει ότι δεν επιθυμεί καμία συνεννόηση από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για μικροκομματικά οφέλη.
Εάν, από την άλλη, η κυβέρνηση συστήσει επιτροπές για να τεθούν όλα τα μεγάλα θέματα επί τάπητος, το Ποτάμι θα θέσει ως προϋπόθεση οι συνεδριάσεις των επιτροπών να είναι σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη και οι πολίτες να ενημερώνονται για όλα όσα θα συζητούνται σε αυτές.
Στο μεταξύ, στη Σεβαστουπόλεως αναζητούν τρόπους για να κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό το κόμμα, καθώς εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων, τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός λόγω των σκληρών μέτρων, ενώ την ίδια ώρα η Ν.Δ., λόγω του φιάσκου των εσωκομματικών εκλογών, σπαράζεται από εμφύλιο και οι ψηφοφόροι της μάλλον ανακαλύπτουν πως δεν έχει μέλλον.

Τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα
Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του Ποταμιού, σύμφωνα με την πρόταση –εκτός του προέδρου του Κινήματος– του γραμματέα του Οργανωτικού και του γραμματέα Κοινοβουλευτικού έργου, ιδιαίτερο ρόλο αποκτούν η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών (ΕΑΑΣ) και η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ).

Η ΕΑΑΣ, όπου μετέχουν εκπρόσωποι των οργανώσεων του Κινήματος και στελέχη κύρους απ’ όλη τη χώρα, και η ΜΕΣΥΑ, όπου μετέχουν εκπρόσωποι των οργανώσεων του Κινήματος, είναι τα όργανα για τη διάχυση του πλουραλισμού καθώς σ’ αυτά θα εκπροσωπούνται με κάθε είδους κριτήριο τα μέλη του Ποταμιού.

Επίσης προβλέπονται τρεις πυλώνες οργάνωσης των μελών του Κινήματος, που είναι οι Τοπικές Ομάδες, οι Θεματικές και Νεανικές Κοινότητες και οι Τομείς Πολιτικής. Με αυτό τον τρόπο σε κάθε χωριό, πόλη ή νομό τα μέλη του Κινήματος το Ποτάμι θέτει ως στόχο την οργάνωση Ομάδων ή Κοινοτήτων και υπό την ευθύνη τους να λειτουργούν γραφεία εκπροσωπώντας το Ποτάμι.

Όσο για τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, αυτά θα γίνουν μέρος της καθημερινότητας του Ποταμιού. Τα μέλη του λαμβάνοντας μέρος στα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα μετέχουν στις αποφάσεις του Κινήματος, που είναι δεσμευτικές εφόσον σε αυτές λαμβάνουν μέρος τουλάχιστον το 70% των εθελοντών. Όμως, ακόμη και όταν λαμβάνουν μέρος λιγότεροι από το 70% των εθελοντών, οι αποφάσεις έχουν συμβουλευτικό ρόλο.

Η πρόταση για τη συγκρότηση του Ποταμιού έχει και άλλες εκπλήξεις, καθώς προβλέπει όργανα συμβουλευτικού ή επικουρικού χαρακτήρα με βάση τις αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων του Συνεδρίου και του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως είναι η Πολιτική Συνέλευση, τα Γραφεία Τεκμηρίωσης και οι Ομάδες Δράσης.

Για την πρόταση δομής του Ποταμιού, ο Στ. Θεοδωράκης την Τρίτη το βράδυ απήντησε στους εθελοντές, σε μια live streaming κουβέντα στο Διαδίκτυο. Τον διάλογο συντόνισε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος και γραμματέας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Συνεχίζονται οι επαφές με τους δημάρχους
Στην προσπάθειά του να απλώσει τα δίχτυα του και στην τοπική αυτοδιοίκηση, το Ποτάμι συνεχίζει τις επαφές του με εκπροσώπους των ΟΤΑ. Έτσι, σήμερα το πρωί στις 10.30 καλεί σε ανοιχτό διάλογο τα στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων Αττικής, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εκδήλωση, που γίνεται με πρωτοβουλία του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ποταμιού, θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44, Αθήνα).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα