Μπλέξιμο στη ΣΥΡΙΖΑϊκή δίνη

Κι ενώ αρχικά άλλα είχαν ανακοινωθεί, αλλού κατέληξε τελικά η ιστορία του γηπέδου της ΑΕΚ σχετικά με τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθεση λοιπόν με τα όσα είχαν ανακοινώσει οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Στρατούλης και Γιώργος Πάντζας, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, τη Δευτέρα (2/6) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου, ενώπιον του προέδρου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αλέξη Αλεξίου, ζήτησε την απόσυρση των άρθρων 81 και 82 του νομοσχεδίου για το ρυθμιστικό της Αθήνας.

Ειδικότερα, για το άρθρο 82, επεσήμανε πως προβλέπει τη δυνατότητα αποκοπής τμημάτων από πάρκα και άλση σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Είναι δυνατόν, με τόσα προβλήματα που έχει η Ανατολική Αττική, να δίνει η περιφέρεια 20 εκατ. ευρώ για να φτιαχτεί γήπεδο;» αναρωτήθηκε σχετικά ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας πως η άρση της αναδάσωσης στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Εκτός και αν πρόκειται να ακολουθηθεί η διαδικασία τύπου Mall, όπου πλέον ούτε πρόστιμο δεν μπορούμε να επιβάλουμε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η Ελένη Αυλωνίτου –επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ– έσπευσε να «μαζέψει» την τοποθέτηση του συναδέλφου της, λέγοντας πως εκφράζει προσωπικές του απόψεις.

«Έχουμε τοποθετηθεί ως ΣΥΡΙΖΑ, πως μια ιστορική ομάδα όπως η ΑΕΚ πρέπει να έχει γήπεδο και απλά προτείνουμε κάποιες βελτιώσεις για τις οποίες θεωρούμε πως έχουμε και τη συμφωνία του κ. υπουργού», ήταν η χαρακτηριστική της φράση. Βέβαια, σε προηγούμενη συνεδρίαση, η ίδια είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ στο υπό ανέγερση γήπεδο.

«Η Ερασιτεχνική δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει τα δικαιώματά της, διότι τότε θα δημιουργηθεί δεδικασμένο και για τις υπόλοιπες ομάδες. Ουσιαστικά με το σχέδιο απεμπολείται το 15% που δικαιούται η Ερασιτεχνική ΑΕΚ από τα εμπορικά έσοδα, περίπου 500.000 ευρώ τον χρόνο. Τι θα κερδίσει η Ερασιτεχνική από την παραχώρηση του 15%; Πώς χαρίζεις 500.000 ευρώ ετησίως και κρατάς απλήρωτους τους εργαζόμενους;» αναρωτήθηκε η βουλευτής.

Από ’κεί και πέρα, ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ συμφώνησε ότι «προέχει η διασφάλιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού», προσθέτοντας όμως πως η Επιτροπή της Βουλής δεν είναι αρμόδια να κρίνει ενδεχόμενες εργατικές παραβάσεις του Σωματείου, ούτε να ποινικοποιήσει το Σωματείο, ούτε να αποτελέσει εισαγγελέα της ΑΕΚ. «Επειδή, κάποιες αόριστες πληροφορίες, συγκεχυμένες και ασαφείς έχουν δοθεί στην κα Αυλωνίτου, θα πω πως η σημερινή διοίκηση έχει πληρώσει 7,5 μισθούς με μηδενικά έσοδα και πως για την οφειλή των 9 μισθών, ευθύνη είχαν παλαιότερες διοικήσεις. Να μην πω και από ποιες παρατάξεις ήσαν μέσα στελέχη…» πρόσθεσε με μπόλικους τόνους ειρωνείας.

Κατά ΣΥΡΙΖΑ και ο… Βασιλόπουλος (του Παύλου Κουστέρη)
Η παράνοια που παρατηρείται όμως στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την υπόθεσης της ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ δεν εντοπίζεται μόνο μεταξύ των βουλευτών, αφού στην εξίσωση μπήκε την Τετάρτη και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Βασιλόπουλος, που έχει τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που υπογράφεται από την παράταξη που κέρδισε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές «Δύναμη Πολιτών», εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την ανέγερση της «Αγιάς Σοφιάς» με τους υπάρχοντες όρους, αν και μερικές ημέρες νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικός για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η διαφωνία του αφορά το Άλσος της περιοχής, το οποίο –όπως υποστηρίζει– βάσει των όσων συμφωνήθηκαν κινδυνεύει, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η επιμονή της κυβέρνησης να εντάξει το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ ως άρθρο στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας είναι ενδεικτική των προθέσεών της. Ο στόχος της δεν είναι κυρίως η ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, αλλά να καταστήσει το Άλσος βορά σε μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα στα πλαίσια του γενικότερου ξεπουλήματος δασών και παραθαλάσσιων εκτάσεων της χώρας μας». Σύμφωνα με την επίσημη θέση του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των ζητημάτων που έθεσε ήταν πρώτον η προστασία και θωράκιση του δασικού χαρακτήρα του Άλσους και δεύτερον ότι το ισοζύγιο έκτασης άλσους που παραχωρείται στην ΑΕΚ, πέραν αυτού που της ανήκει, να αντιστοιχηθεί με εξαγορά ισόποσης έκτασης από την πλευρά της ΑΕΚ εντός Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία να χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστη έκταση πρασίνου ή άλσος.

Ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί για το θέμα του Άλσους (που όμως διαφωνεί ο δήμαρχός του), ενώ ακόμα και το θέμα του… ισοζυγίου είναι στον «αέρα» καθώς, όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος από την περιοχή, τέτοιος χώρος δεν υπάρχει πουθενά. Υπονοούν μάλιστα ότι η συμφωνία αυτή είναι άνευ ουσίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Άρη Βασιλόπουλου, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, όσο τουλάχιστον ήθελαν κάποιοι να παρουσιαστεί. «Αίρει (σ.σ. το νέο ρυθμιστικό σχέδιο) τον δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα του Άλσους», «παραδίδει το Άλσος σε ένα νέο φορέα αφαιρώντας το από τον Δήμο Φ-Χ και τον λαό της Πόλης μας», και «ανοίγει το δρόμο για την τσιμεντοποίηση του 5% (23,5 στρέμματα) του Άλσους», που «το απώτερο μέλλον του Άλσους με το νέο ρυθμιστικό, όπως άλλωστε φωτογραφίζεται εντός του, ακούει σε ένα όνομα, ΤΑΙΠΕΔ».

Την ίδια ώρα, η Βουλή έκλεισε νωρίτερα μέσω σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Έτσι, το νομοσχέδιο που αφορά την κατασκευή της «Αγιά-Σοφιάς» δεν θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες (όπως αναμενόταν), αλλά στην ΑΕΚ ελπίζουν το νωρίτερο σε δύο βδομάδες μέσω θερινών τμημάτων.

Παύλος Κουστέρης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα