Μυστικοπάθεια της ΕΔΕΚΤ (για Attica Bank και ΤΣΜΕΔΕ)

Την ώρα που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (αμκ) της Attica Bank να διαμορφωθεί στα 434.000.000 ευρώ (σ.σ. ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου των stresstestτης Τράπεζας της Ελλάδος), πολλαπλασιάζεται κι ο αριθμός των μεγάλων επενδυτικών funds που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτή.

 

Του Γιάννη Συμεωνίδη

 

Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 15 διαχειριστές κεφαλαίων και οι πιο απαισιόδοξες για τρία, ο κοινός παρονομαστής ωστόσο είναι πως το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αμκ. Παραλλήλως, αυξάνονται και οι ενστάσεις για τη συμμετοχή τού σημερινού βασικού μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών), από τη στιγμή που είναι πιθανό να τεθεί ζήτημα παράνομης κρατικής ενίσχυσης…

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αρκετά ξένα funds διενεργούν «due diligence» (έλεγχος οικονομικών στοιχείων τής τράπεζας από ορκωτούς λογιστές). Υπενθυμίζουμε πως με βάση αποφάσεις τής διοίκησης η αμκ θα καλυφθεί κατά 85% από ξένους επενδυτές, μέσω βιβλίου προσφορών, και το υπόλοιπο 25% θα διατεθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Από τα «stress tests» που είχε διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την BlackRock οι κεφαλαιακές ανάγκες τής AtticaBank για την περίοδο 2014-2016 είχαν υπολογιστεί στα 390.000.000 ευρώ στο βασικό σενάριο και στα 434.000.000 ευρώ στο δυσμενές.

Στο μεταξύ, το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει πάρει ακόμα θέση για το αν κατά την ανακεφαλαιοποίηση θα περιοριστεί στο 34% από το 51% των μετοχών που κατέχει σήμερα, όπως είναι η ανεπίσημη «εντολή» τής Τραπέζης της Ελλάδος. Μια πιθανή, εξάλλου, ενοποίηση του ταμείου των μηχανικών, το οποίο έτσι κι αλλιώς ανήκει πλέον στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ), με τον ΟΑΕΕ, ο οποίος επίσης χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενισχύει το σενάριο της κρατικής ενίσχυσης.

 

Έχει ζητηθεί η άποψη της ΕΔΕΚΤ για ΤΣΜΕΔΕ;

Σε αυτό το πλαίσιο, ασφαλείς πληροφορίες τής «Α» αναφέρουν πως ελβετική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων («assetmanagement»), η οποία πρόσφατα εξαγόρασε αντίστοιχη ελληνική, ενδιαφέρθηκε για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τής AtticaBank. Κύκλοι των υπουργείων Οικονομικών κι Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν με ενδιαφέρον την όλη διαδικασία, καθώς σε περίπτωση μη συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων από επενδυτές η κάλυψη της αύξησης από το ΤΣΜΕΔΕ αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη δυσπιστία. Η διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης της AtticaBank αποτελεί γι’ αυτόν τον λόγο βασική προϋπόθεση για την αυτόνομη ανάπτυξή της.

Πέραν των παραπάνω, η μετοχική έκθεση του ΤΣΜΕΔΕ στην AtticaBank κρίνεται ήδη υπερβολική με βάση τα διεθνή πρότυπα διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, τα οποία επιβάλλει η χρηστή διαχείριση των διαθεσίμων ασφαλιστικών ταμείων. Θυμίζουμε πως στα θέματα επενδυτικής στρατηγικής ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να ζητείται η επαγγελματική αξιολόγηση της Εταιρίας Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης (ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ), η οποία διατηρεί ηγετική θέση στη διαχείριση αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία τής ΕΔΕΚΤ, η μακροπρόθεσμη απόφαση κατανομής των επενδύσεων πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις αποδόσεις και τον επενδυτικό κίνδυνο, αλλά και τις υποχρεώσεις τού επενδυτή. Γι’ αυτό και η απόφαση της στρατηγικής κατανομής επενδύσεων είναι πιο σημαντική από ό,τι οι βραχυπρόθεσμες τακτικές κινήσεις ή η επιλογή χρεογράφων.

Για όλα αυτά τίθεται ευλόγως το ερώτημα αν έχει ζητηθεί η άποψη της ΕΔΕΚΤ για τη συμμετοχή τού ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής. Σε επικοινωνία τής «Α» μαζί της επέλεξε να κρατήσει μια στάση μυστικοπάθειας, τονίζοντας πως είναι πολιτική της να μη δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν πελάτες της. Όταν γεννάται, ωστόσο, ζήτημα διαχείρισης δημόσιου χρήματος, τα πάντα θα έπρεπε να βρίσκονται υπό το φως των προβολέων και τίποτα να μη συσκοτίζεται…

 

 

Εντός τής εβδομάδας η γνωμοδότηση

Υπενθυμίζουμε πως κύκλοι τού γραφείου τού υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Αντώνη Μπέζα, είχαν ενημερώσει την «Α» πως ζητήθηκε η συνδρομή ειδικού χρηματοπιστωτικού συμβούλου, ο οποίος θα κατέθετε τη «γνωμοδότησή» του για τις προϋποθέσεις και το διαδικαστικό πλαίσιο εντός τού οποίου το Ταμείο των Μηχανικών θα μπορούσε να συμμετάσχει στην αμκ. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός τής επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να συγκληθεί στη συνέχεια και να αποφασίσει επί του θέματος το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ, στο οποίο είναι ενταγμένο το ΤΣΜΕΔΕ. Σημειώνεται πως η έκθεση του χρηματοπιστωτικού συμβούλου δεν είναι δεσμευτική, ωστόσο θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στη λήψη τής απόφασης, ενώ τον εποπτικό της ρόλο σε όλη την ιστορία ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα