«Να καείς, ρε!»

Ήταν 5 Μαΐου 2010. Η Ελλάδα διήνυε τις πρώτες ημέρες του Μνημονίου. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας το οποίο έμελλε να έχει την πιο τραγική κατάληξη, αυτή του θανάτου των υπαλλήλων της Μαρφίν.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Χρειάστηκε μία χούφτα ανεγκέφαλων να πυρπολήσει με μολότοφ πρώτα το κτίριο του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ» και μετά το υποκατάστημα της Μαρφίν, για να επικρατήσει το χάος στο κέντρο της πόλης. Η 32χρονη έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια και ο 36χρονος συνάδελφός τους Επαμεινώνδας Τσακάλης εγκλωβίστηκαν στο κτίριο της τράπεζας όταν ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε με κοντάρια τις τζαμαρίες του ισογείου και εκτόξευσε στο εσωτερικό του υποκαταστήματος βόμβες μολότοφ.

Η φωτιά εξαπλώθηκε αμέσως, με τους εργαζόμενους να τυλίγονται στους καπνούς αναζητώντας απεγνωσμένα διέξοδο. Κάποιοι πρόλαβαν να βγουν, κάποιοι άλλοι κατόρθωσαν να ανέβουν στην ταράτσα του κτιρίου περιμένοντας την άφιξη της πυροσβεστικής. Οι εικόνες από το φλεγόμενο κτίριο με τους υπαλλήλους να βρίσκονται στο μπαλκόνι και να μην μπορούν να αναπνεύσουν από τους καπνούς, δύσκολα θα ξεχαστούν από τη μνήμη των πολιτών καθώς συγκλόνισαν το Πανελλήνιο. Για το γεγονός πως στο υποκατάστημα της τράπεζας δεν υπήρχαν μέτρα πυροπροστασίας ή εκκένωσης του φλεγόμενου κτιρίου, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας καταδικάστηκαν τρία στελέχη της Marfin σε πολυετείς ποινές.

Μετά από πέντε αναβολές άρχισε η δίκη
Πριν από λίγες ημέρες άρχισε η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε μετά από πέντε αναβολές, οι οποίες είχαν δοθεί είτε λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια είτε λόγω των κινητοποιήσεων των δικηγόρων.

Οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στο υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν και της αντίστοιχης χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο 34χρόνος Θεόδωρος Σίψας αρνήθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που αντιμετωπίζει για την εμπρηστική επίθεση στη Μαρφίν, λέγοντας πως από το 2011 την έχει καταδικάσει δημόσια. «Αρνούμαι τις κατηγορίες, έχω καταδικάσει τέτοιες ενέργειες. Δεν έχω καμία σχέση με τον εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν», είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παύλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ, o οποίος κατηγορείται για την αντίστοιχη επίθεση χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ».

Συγκλονιστικές περιγραφές…
Κανένας από τους μάρτυρες που κατέθεσαν στην πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου δεν αναγνώρισε τους κατηγορούμενους. Ωστόσο, οι περιγραφές των εγκλωβισμένων υπαλλήλων της Μαρφίν για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα ήταν συγκλονιστικές. Υπάλληλος της τράπεζας Μαρφίν, ο οποίος βρισκόταν στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, περιέγραψε στο ακροατήριο τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του στους δράστες να σταματήσουν να πυρπολούν το υποκατάστημα της οδού Σταδίου. «Τους φώναζα ότι υπάρχει κόσμος και τους φώναζα “σταματήστε, υπάρχει κόσμος εδώ!”. Θυμάμαι ότι είχα πάρει μια κούτα Α4 και τους απειλούσα ότι θα την πετάξω, είδα να βαράνε τα τζάμια. Είδα μαυροντυμένους, κάποιος μου φάνηκε ότι είχε κάτι άσπρο στα χέρια, δεν θυμάμαι αν ήταν γάντια ή κάτι άλλο…» κατέθεσε, προσθέτοντας πως όταν φώναζε στους δράστες να σταματήσουν, κάποιοι φώναζαν «να καείς, ρε!».

Άλλη υπάλληλος περιέγραψε πως «δεν μπορούσα να μιλήσω, ήμουν μέσα στο καπνό. Επιχείρησα να κλείσω την τζαμένια πόρτα εισόδου στον πρώτο όροφο και μου έκαψε τα μαλλιά. Από συναδέλφους μου άκουσα που τους έβριζαν και πέταγαν διάφορα αντικείμενα. Κάποιοι συνάδελφοι επιχείρησαν να σβήσουν φωτιά με πυροσβεστήρα αλλά δεν μπορούσα να κάνουν κάτι».

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες συνεδριάσεις και στο εάν θα υπάρξουν μάρτυρες που θα αναγνωρίσουν τους δύο κατηγορούμενους ως δράστες των επιθέσεων, καθώς αυτό θα κρίνει και εν πολλοίς την ποινική τους μεταχείριση. Οι δύο κατηγορούμενοι μετά τις απολογίες τους είχαν τελικά αφεθεί ελεύθεροι. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ προανακριτικά υπήρχαν μάρτυρες που είχαν προβεί σε αναγνώριση των κατηγορουμένων, στη συνέχεια οι καταθέσεις αυτές ενώπιον του ανακριτή που χειρίστηκε στην υπόθεση αναιρέθηκαν. Μένει να φανεί τι ακριβώς θα υποστηρίξουν ενώπιον του δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα