«Να μείνει το χαράτσι της ΔΕΗ»

Την χρυσή τομή αναζητούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με το νέο φόρο ακινήτων, που έχει προγραμματιστεί να ισχύσει για το 2014. Οι δύο αρχηγοί προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο μετά την αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ. που χαρακτηρίστηκε ως το «κίνημα της στάνης».

Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς κατά τη συνάντηση των βουλευτών με τον υπουργό Οικονομικών διαπίστωσαν, ότι η νίκη της Τρίτης ήταν πύρρεια, αφού κλήθηκαν από τον «τσάρο της οικονομίας» να προτείνουν οι ίδιοι άλλα ισοδύναμα μέτρα, ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Έτσι προς γενική έκπληξη οι «αντάρτες» δεν είναι καθόλου αρνητικοί με την διατήρηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ.

Βέβαια όπως τους επεσήμανε και ο Γ. Στουρνάρας ενδεχόμενη παράταση θα γεννούσε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ωστόσο είναι σαφές ότι η τελική απόφαση αφορά στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Πολλώ δε μάλλον που το ΠΑΣΟΚ έσπευσε ήδη, μέσω διαρροών, να σημειώσει ότι δεν θα αρνείτο να υποστηρίξει μία σχετική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Είναι δε εξόχως πιθανό ότι ιδιαιτέρως θετική έναντι του σεναρίου αυτού θα ήταν και η τρόικα αφού το τέλος μέσω ΔΕΗ εξασφαλίζει πολύ υψηλότερο βαθμό εισπραξιμότητας, γεγονός που εξηγεί την εμμονή των εκπροσώπων των πιστωτών με το «χαράτσι της ΔΕΗ» που εισηγήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από το Μαξίμου, καθώς κινδυνεύει να ανατραπεί πλήρως ο σχεδιασμός για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, προκρίνοντας μικρές σε έκταση και σε δημοσιονομικό αποτέλεσμα βελτιώσεις. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το συμπέρασμα απ’ όσα είπε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν αρνούνταν ότι υπό προϋποθέσεις η διατήρηση του τέλους θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητική επιλογή.

Ο Πρωθυπουργός έχει να σταθμίσει το εύρος της αποδοχής που θα έχει, τελικά, η πρόταση για διατήρηση του ΕΕΤΑ και η οποία δεν περιορίζεται μόνον σε όσους την εισηγήθηκαν κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, να αξιολογήσει αν μία αλλαγή τώρα, όπως την εισηγήθηκαν οι βουλευτές, θα λειτουργήσει εκτονωτικά για την κυβέρνηση (ο φόρος μέσω ΔΕΗ θεωρείται ότι έχει γίνει «αποδεκτός» από την κοινή γνώμη) ή αν αντιθέτως θα συνιστά δείγμα ανακολουθίας για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και απόδειξη αποτυχίας για την κυβέρνηση που, εδώ και ένα χρόνο, δεν κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα αποδεκτό πλαίσιο φορολόγησης ακινήτων.

Υπό προϋποθέσεις, δε, ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης – που πάντως δεν έμοιαζε η πλέον πιθανή εκδοχή – μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα ακόμη πλήγμα εις βάρος του Γ. Στουρνάρα (ο στενός συνεργάτης του οποίου Νικ. Καραβίτης θεωρείται ο εμπνευστής του νόμου) πυροδοτώντας μέχρι και σενάρια αλλαγών στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών.

Επιθετικότητα
Η σύσκεψη των 70 βουλευτών με τον Στουρνάρα έγινε σε βαρύ κλίμα προδιαγράφοντας τις δύσκολες στιγμές που θα περάσει η κυβέρνηση μέχρι να ψηφιστεί. Ο τρίτος όροφος του Υπουργείου Οικονομικών θύμιζε πλατεία Συντάγματος με «αγανακτισμένους» βουλευτές που θα συναντούσε για πρώτη φόρα-τόσο μεγάλη ομάδα- ο Υπουργός Οικονομικών. Επιθετικά μπήκαν από την αρχή οι Τζαμτζής και Βλάχος ενώ δεν χαρίστηκαν στον Γιάννη Στουρνάρα η Ντ. Μπακογιάννη, η Φ. Πιπιλή αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής έως το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας, προγραμματισμένης ημέρας έλευσης της τρόικας και η ψήφιση του αν δεν υπάρξουν ανατροπές μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οι «γαλάζιοι» ζήτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές ενώ δεν έλειψαν οι «βαριές» εκφράσεις.

Παρέμβαση υπέρ των αγροτών υπήρξε από τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, ενώ ο Δημήτρης Σταμενίτης σημείωσε: «Πώς πάτε να φορολογήσετε αυτούς που έκτισαν ακίνητα και δεν τα πούλησαν; Τι θα κάνετε με όσους έχουν εισόδημα 15.000 ευρώ και ο φόρος που τους αναλογεί είναι 10.000 ευρώ;». Όσο περνούσε η ώρα τόσο φορτιζόταν το κλίμα με τον Δημήτρη Σαμπατζιώτη να λέει «θα μας στείλετε όλους με έμφραγμα» και τον Χρήστο Κέλλα να διερωτάται: «θα μας φορολογήσετε και τον αέρα;» Οι βουλευτές «ξέσπασαν» κατά του συμβούλου του Υπουργού Οικονομικών Νίκου Καραβίτη ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων είναι πολύ πιο δίκαιος από το χαράτσι.

Κι «εμφύλιος»
Πάντως το «κίνημα της στάνης» έχει να αντιμετωπίσει και την δυσαρέσκεια συναδέλφων τους που εκλέγονται σε αστικές περιφέρειες, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τις αλλαγές, καθώς φοβούνται ότι εάν εξαιρεθούν οι αγροτικές περιοχές, τότε το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα αστικά κέντρα.

Το στίγμα των διαφωνιών έδωσε πρώτη από όλους η Φωτεινή Πιπιλή (Α΄ Αθήνας) με την εξής –άκρως χαρακτηριστική– φράση: «Κατανοώ τους βουλευτές της περιφέρειας αλλά τι θα γίνει με την εξωφρενική φορολόγηση των ακινήτων στο Παλαιό Ψυχικό», προσθέτοντας «έλεος πια με την αστική τάξη». Οι βουλευτές της Αττικής πρότειναν ο φορολογικός συντελεστής στα μεγάλα χωράφια να αυξάνεται όσο αυξάνεται η έκτασή τους, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών της περιφέρειας.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι «ήταν η πρώτη σύσκεψη που δεν υπήρξε μπουρδολογία. Το κλίμα στη σύσκεψη των βουλευτών της ΝΔ με τον Γιάννη Στουρνάρα δεν ήταν κλίμα προθέσεων για να γίνει ζημιά στην κυβέρνηση» είπε, σημειώνοντας ότι «οι βουλευτές που πήγαν στη συνάντηση και στον υπουργό Οικονομικών πήγαν, με επεξεργασμένες προτάσεις για τις αδικίες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Αυτό που δεν έκαναν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ το έκαναν οι βουλευτές. Οι συνάδελφοι ήταν καλά προετοιμασμένοι σε αυτά που προτείνουν, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι όλοι οι βουλευτές συμφωνούν ότι «πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα