«Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών»

Στην κατάθεση πρότασης για μείωση του αριθμού των βουλευτών -χωρίς όμως την θέσπιση του ασυμβίβαστου υπουργού-βουλευτή αφού με την πρόταση διορισμού εξωκοινοβουλευτικών, τεχνοκρατών στην κυβέρνηση διαφωνεί απολύτως για λόγους αρχής- προχώρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού  Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος. ‘Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί «η πρόταση νόμου του κ. Π. Σιούφα, βουλευτή της Ν.Δ. ακριβώς για να καταδειχθεί στον ελληνικό λαό ότι ο πρωθυπουργός προωθεί και ψηφίζει -ακόμα και με πολιτικό τσαμπουκά- μόνον όσους νόμους έχει γράψει με το χέρι της η τρόικα των ξένων δανειστών, όπως κυνικά αποκάλυψε ο Υπουργός  Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης.»

Στις προτάσεις του κ. Νικολόπουλου συμπεριλαμβάνονται η απόσυρση των κομμάτων από κάθε στρεβλωτική παρέμβαση στους δύο πάλαι ποτέ πυλώνες της δημοκρατίας την τοπική αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό, ο δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και αυστηρός έλεγχος των οικονομικών τους, η καθιέρωση διατάξεων που θα διασφαλίζουν την εξάντληση της τετραετούς θητείας των κοινοβουλίων και θα αποτρέπουν τη διάλυση της βουλής για εντελώς προσχηματικούς λόγους με μοναδικό κριτήριο τον εκλογικό αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης και μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής σε κυβερνητικό θεσμικό όργανο από εκείνο της κυβέρνησης, η άρση του καθεστώτος της ειδικής ασυλίας των βουλευτών από τη Δικαιοσύνη, με την επιφύλαξη της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης τους και της ανεμπόδιστης άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.

Θεωρεί ακόμη σημαντικό στην παρέμβασή του ο κ. Νικολόπουλος την έναρξη δημοσίας συζήτησης για την πιθανότητα εμπλουτισμού των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως και για τον τρόπο εκλογής του, ενώ ζητά και πλήρη αναθεώρηση της διαδικασίας αναζήτησης ποινικών ευθυνών των Υπουργών (με αντίστοιχες συνταγματικές τροποποιήσεις) ώστε να ευθυγραμμιστεί η ποινική τους μεταχείριση με εκείνη των υπολοίπων πολιτών, με την επιφύλαξη της ανατροπής διώξεων για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους. «Οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι παρά ενδεικτικές και αποτελούν μία μικρή συμβολή στο σχετικό δημόσιο διάλογο για τις αναγκαίες πολιτειακές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ενόψει της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, που δε θα αργήσει» επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος.

ΣΩ. ΛΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα