Να τα πάρει το… ποτάμι;

Άντε και το βρήκαμε, άντε και το ελέγξαμε, να δούμε τώρα πού θα το καταστρέψουμε! Περίπου αυτή είναι η συλλογιστική της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, το οποίο βάσει του σχεδιασμού πρέπει να καταστραφεί, αλλά το «πού» παραμένει ένας δυσεπίλυτος γρίφος. Κι αυτό γιατί η μία χώρα μετά την άλλη αρνείται να αναλάβει την αποστολή, με αποτέλεσμα οι δυτικοί αξιωματούχοι και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων να εξετάζουν –σύμφωνα με πληροφορίες- το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η «βρώμικη δουλεία» σε διεθνή θαλάσσια ύδατα.

Νορβηγία, Βέλγιο, Αλβανία έχουν ήδη απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ κάνοντας λόγο για έλλειψη υποδομών. Ειδικά για την τελευταία, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η αλβανική κυβέρνηση αρχικά είχε δεχθεί την αμερικανική πρόταση, αλλά εξαιτίας του κύματος διαμαρτυριών που σημειώθηκε τα Τίρανα αναθεώρησαν τη στάση τους. Άλλες πληροφορίες θέλουν την Ουάσιγκτον έχει απευθυνθεί στο Παρίσι, ζητώντας την αρωγή του για την καταστροφή του συριακού οπλοστασίου.

Με αυτά τα δεδομένα έχει πέσει στο τραπέζι η σκέψη να καταστραφούν τα συριακά χημικά όπλα εν πλω σε διεθνή ύδατα. Οι ειδικοί επί του θέματος λένε ότι το εγχείρημα είναι μεν τεχνικά εφικτό (σ.σ.: έχει επαναληφτεί από την Ιαπωνία) αλλά παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία. Ο λόγος; Το συριακό χημικό οπλοστάσιο αποτελείται από αποθέματα «προδρόμων» στοιχείων τα οποία έχουν αποθηκευτεί ώστε σε άλλο στάδιο συνδυαζόμενα να συνθέσουν το τελικό προϊόν (όπως λ.χ. μια χημική βόμβα). Η καταστροφή των «προδρόμων» παραγόντων, είτε μέσω υδρόλυσης, είτε μέσω καύσης, θα παρήγαγε μεγάλες ποσότητες τοξικών αποβλήτων, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν προβλήματα περιβαλλοντικής μόλυνσης που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Σημειώνεται ότι οι ποσότητες χημικών όπλων (π.χ. σαρίν και αέριο μουστάρδας) που πρέπει να καταστραφούν ξεπερνούν του 1.000 τόνους, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την μεταφορά των τοξικών ουσιών εκτός Συρίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους χρόνου και την καταστροφή τους μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Τα υπόλοιπα χημικά όπλα θα πρέπει να καταστραφούν μέχρι το τέλος του 2014.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα