Η «Α» ΣΤΙΣ ΦΑΒΕΛΕΣ ΤΗΣ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ: Ναρκωτικά, Kalashnikov και… κλειστά στόματα

«Ο τραγικός θάνατος του 11χρονου μαθητή ήταν το θλιβερό αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης κρατικής αδιαφορίας που δημιουργούσε και δημιουργεί γκέτο, γνωστά σε όλους», δηλώνει στην «Α» ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Δυστυχώς, έπρεπε να χάσει τη ζωή του ένα παιδάκι από αδέσποτη σφαίρα για να αποφασίσει η πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το «άβατο» της Δυτικής Αττικής. Πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έδειξαν πρωτόγνωρα αντανακλαστικά, ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να λησμονεί ότι το πρόβλημα με τις συμμορίες των Ρομά και των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση δεν είναι τωρινό. Ακόμα πιο σημαντικό, βέβαια, είναι οι δράσεις που αποφασίστηκαν να μην διαρκέσουν όσο τα φώτα της δημοσιότητας είναι στο Μενίδι, αλλά για όσο χρειαστεί προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να νιώσουν και πάλι ασφαλείς.

Άλλωστε, όπως λένε πολύπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στη Δυτική Αττική, «για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το κακό χρειάζονταν σχέδιο και πόροι (ανθρώπινοι και οικονομικοί) που δεν διέθετε η πολιτεία». Ακόμη κι έτσι να είναι, ποτέ άλλοτε στο παρελθόν η παρανομία δεν είχε γιγαντωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο σήμερα, όπου το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων γίνεται σε κάθε γειτονιά του Μενιδίου, του Ζεφυρίου, της Φυλής, του Καματερού, του Κόκκινου Μύλου, με τους κάτοικους –τρομοκρατημένους– να κρατούν κλειστά τα στόματα τους.

# Αυλίζα: Πριν από περίπου 15 χρόνια η Αυλίζα ήταν μία ανερχόμενη περιοχή της Αττικής, όπου χρειάζονταν κανείς να δώσει ένα σεβαστό ποσό για να αγοράσει σπίτι. Σήμερα, οι περισσότεροι αναζητούν τρόπο ώστε να απαλλαγούν από το ακίνητο τους και να φύγουν, καθώς η πιάτσα των τοξικομανών της Ομόνοιας μεταφέρθηκε εκεί. Το κέντρο της πόλης «καθάρισε», αλλά η εμπορία μεταφέρθηκε στις παρυφές της Πάρνηθας με πολλαπλές συνέπειες. Στη συνοικία αυτή των Αχαρνών, συναντά κανείς βίλες με ψηλές αυλόπορτες που απαγορεύουν στον περαστικό να δει μέσα, κάμερες στις εισόδους και σκυλιά που γαβγίζουν προειδοποιητικά σε κάθε διαβάτη. Σχεδόν όλοι –άνδρες και γυναίκες- οπλοφορούν, ενώ οι άσκοποι πυροβολισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο. Αυλές, ταράτσες, ακόμη και δρόμοι είναι γεμάτοι από κάλυκες κυνηγετικών όπλων, πιστολιών ή ακόμα και Kalashnikov, τα οποία κυκλοφορούν εν αφθονία στους κόλπους της «Καμόρα» των Ρομά.

# Στρατόπεδο «Καποτά»: Αν και έχουν περάσει 17 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, περίπου 5.000 άνθρωποι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διαμένουν στα λυόμενα τα οποία είχαν στηθεί –προσωρινά!– δίπλα στο Στρατόπεδο «Καποτά». Κάποιοι από αυτούς τους «φτωχοδιάβολους» είναι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα κ.ά. Οι περισσότεροι, ωστόσο, είναι μέλη συμμοριών που πήγαν εκεί γιατί τους βολεύει η κατάσταση της ανομίας και της σιωπής, κάτι σαν τις «φαβέλες» στη Βραζιλία! Γι’ αυτό και δεν είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς αυτοκίνητα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ δίπλα στα παραπήγματα. Ο νόμος της μαφίας κυριαρχεί και εκεί, με πυροβολισμούς νύχτα και μέρα και δοσοληψίες με ναρκωτικά μπροστά στα μάτια πολιτών, που δεν μιλούν για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.

# Νεόκτιστα Ασπροπύργου: Οι συμμορίες των Ρομά έχουν τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής και χαρακτηρίζονται από τις πιο αδίστακτες, μη διστάζοντας να πυροβολήσουν εν ψυχρώ ακόμη και αστυνομικούς. Πρόσφατο είναι το περιστατικό με την επίθεση 30 ατόμων εναντίον ανδρών της Ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά που συμμορίες σταματούσαν εν ψυχρώ αυτοκίνητα στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και ληστεύανε τους οδηγούς. Είναι τέτοια η απόγνωση των κατοίκων (γενικότερα στη Δυτική Αττική), ώστε πριν από περίπου έναν χρόνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, με τους πολίτες να καταγγέλλουν ότι κακοποιοί εισέβαλλαν στα σπίτια τους με την απειλή όπλων και τους κλέβανε. Μάλιστα, υπήρξε και παρέμβαση του δημάρχου Ασπροπύργου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την κατάσταση, πάντως, να παραμένει ίδια και ίσως χειρότερη!

# Ζεφύρι – Άνω Λιόσια: «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών είναι τα περισσότερα σπίτια (σ.σ.: οι μαχαλάδες των Ρομά) στις δύο αυτές περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου καθημερινά εκατοντάδες χρήστες από τις γύρω περιοχές ανηφορίζουν με λεωφορεία για να βρουν τη δόση τους. «Το ουσιώδες είναι να καταφέρει η Αστυνομία να συλλάβει τους εμπόρους. Αυτό προϋποθέτει να αποκτήσει η Ασφάλεια πρόσβαση και πληροφορίες για τα πρόσωπα τα οποία δρουν στους καταυλισμούς. Πώς να γίνει, όμως, αυτό όταν υπάρχουν Τ.Α. που λειτουργούν υποτυπωδώς και χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό;», διερωτάται ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης.

Τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου
α) δημιουργία στο Δήμο Αχαρνών οργανωτικής δομής σχεδιασμού, συντονισμού και εποπτείας επιχειρήσεων στη Δυτική Αττική, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,

β) ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας,

γ) σταθερή παρουσία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), σε 24ωρη βάση, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αχαρνών,

δ) περαιτέρω ενεργοποίηση Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) σε σταθερή βάση και

ε) επαύξηση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε επιμέρους τομείς του Δήμου Αχαρνών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα