Νέα παραπομπή σε δίκη του Βασίλη Γκαγκάτση… για κακουργηματική απιστία στην ΕΠΟ

Ήταν Οκτώβριος του 2016 όταν ο εκδότης της «Α», Βίκτωρας Μητρόπουλος, είχε πει σε συνέντευξή του σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι «με τις νέες δικογραφίες που θα έρθουν, δεν θα μείνει ούτε κλητήρας στην ΕΠΟ που δεν θα εμπλέκεται σε δίκη».

Η παραπάνω χιουμοριστική αποστροφή γίνεται σήμερα πραγματικότητα, μιας και όπως αποκαλύπτει ξανά η «Α», τον Βασίλη Γκαγκάτση περιμένει μια νέα παραπομπή στο εδώλιο αναφορικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα που διαχειριζόταν η ΕΠΟ το 2005 και τα οποία φέρονται να πωλήθηκαν έναντι πινακίου φακής στην κυπριακή offshore εταιρεία «Stadium» του γνωστού μάνατζερ –και δικηγόρου του Βασίλη ΓκαγκάτσηΠασχάλη Παπαδόπουλου.

Σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την Κάρτα Υγείας, η νέα παραπομπή Βασίλη Γκαγκάτση αποτελεί κόλαφο όχι μόνο για τον κατηγορούμενο αλλά και για εκείνους που τον επανέφεραν στην εγχώρια ποδοσφαιρική «επικαιρότητα», δίδοντάς του ηγετικές θέσεις. Ποιοι είναι αυτοί; Καταρχάς, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, γ.γ. της UEFA, που έπειτα από δική του απαίτηση επανέκαμψε ο Β. Γκαγκάτσης. Είναι, επίσης, ο υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και ο γ.γ. Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός. Όλοι οι προαναφερθέντες έκλεισαν τα μάτια, κάνοντας ότι δεν είδαν τίποτα από την παράνομη διοικητικά, αστικά και ποινικά πρόσληψη του Β. Γκαγκάτση, δίδοντάς του ταυτόχρονα την δυνατότητα να διοικεί και να εκπροσωπεί τον πρώτο τη τάξει φορέα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι εξελίξεις θα είναι πλέον καταιγιστικές για όλους. Ειδικότερα για τον πρόεδρο της Super League, Γιώργο Στράτο, και για τον νομικό σύμβουλο της Λίγκας, Γιάννη Οικονομάκη, οι οποίοι ενώ γνώριζαν την «προαγωγή» Γκαγκάτση έπαθαν αφωνία κατά τη συνεδρίαση που επικύρωσε την παράνομη πρόσληψή του.

Οι ευθύνες βαραίνουν και τον Βασίλη Γραμμένο, ο οποίος επίσης γνώριζε ότι σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΠΟ δεν μπορεί να υπάρχει σύμβαση συνεργασίας του Βασίλη Γκαγκάτση με την Λίγκα, αλλά για παραταξιακούς λόγους (σ.σ.: εξελέγη με την βοήθεια του Ιβάν Σαββίδη και του «αρχιμάστορα» Χρυσόστομου Γκαγκάτση, υιού του Βασίλη) δεν επενέβη ώστε να επιβάλει την ορθή εφαρμογή των προβλέψεων του Καταστατικού της ΕΠΟ από μέλος της, που είναι η Super League.

Πώς έχει η υπόθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

Η κρατική τηλεόραση πήρε μέρος στον διαγωνισμό της ΕΠΟ, που περιέργως κρίθηκε ασύμφορος, αλλά στη συνέχεια κατέφυγε στην παράκτια εταιρεία Stadium Sport για να αποκτήσει τα δικαιώματα. Η ΕΡΤ απέκτησε δικαιώματα στις 21 Μαρτίου 2005 από μια εταιρεία που τότε δεν είχε τίποτα, καθώς η σύμβαση παραχώρησης της ΕΠΟ στη Stadium υπογράφηκε 36 ημέρες μετά (25 Απριλίου 2005).

Η Stadium με εκπρόσωπο τον μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλο πούλησε τηλεοπτικά δικαιώματα στην ΕΡΤ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ στις 21 Μαρτίου 2005, τα οποία αγόρασε από την ΕΠΟ στις 21 Απριλίου 2005.

Στον διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου, ενώ υπήρξαν προσφορές ύψους ακόμη και 7 εκατ. ευρώ, με αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας που καλύφθηκαν από το Δ.Σ. στη συνέχεια, αυτός κηρύχθηκε άγονος. Δεν ικανοποιούσαν την Ομοσπονδία τα χρήματα αυτά… Στη συνέχεια, επικαλούμενοι ότι δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια, ενώ κωλυσιεργούσαν επί έξι μήνες περίπου, χωρίς διαγωνισμό δόθηκαν στη Stadium με ποσό έξι φορές μικρότερο. Το αδίκημα της απιστίας είναι οφθαλμοφανές, καθώς λόγω πράξης ή παράλειψης η ζημία στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήταν σε πολύ μεγάλο ύψος.

Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου των περιόδων 2004-2005 και 2005-2006, η ΕΠΟ προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό, με πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 18/05/2004.

Συμμετείχαν σε αυτόν τέσσερες εταιρείες, από την ΕΡΤ που προσέφερε συνολικό τίμημα 6.950.000 ευρώ (3.475.000 ευρώ για κάθε περίοδο), καθώς και δωρεάν διαφημιστικό χρόνο 500 μηνυμάτων, μέχρι την εταιρεία «Intervision Services» που έδινε 7.000.000 ευρώ (3.500.000 ευρώ τη σεζόν). Μετείχαν ακόμη η «NetMed Hellas AE», προσφέροντας συνολικό τίμημα 4.800.000 ευρώ, και η «Bloomberg Holdings Ltd», που έδινε 6.200.000 ευρώ. Τον Αύγουστο του 2004 με εισήγηση του Βασίλη Γκαγκάτση ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος, χωρίς όμως να επαναληφθεί!!!

Η περίφημη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΠΟ, με την οποία δόθηκε η δουλειά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στον Πασχάλη Παπαδόπουλο, έγινε στις 21/12/2004. Η απόφαση φέρεται να λήφθηκε διά περιφοράς «λόγω του εξαιρετικώς κατεπείγοντος του θέματος», από τους Βασίλη Γκαγκάτση, Βασίλη Χατζηαποστόλου, Γιώργο Σιντόρη, Ιωάννη Οικονομίδη, Γιώργο Γκιρτζίκη και Σωκράτη Παπαδόπουλο.

Με βάση αυτήν την –ερήμην του Δ.Σ.– απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και κατόπιν της εισήγησης του προέδρου, παραχωρήθηκαν στη Stadium τα τηλεοπτικά δικαιώματα που αυτός ζήτησε.

Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, για να ξεπεράσει το εμπόδιο του Δ.Σ., στη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 2005, το παραπλάνησε, καθώς όχι μόνον απέφυγε να πει ότι έδινε τη δουλειά στην εταιρεία του φίλου και πρώην πελάτη του Παπαδόπουλου, Stadium, αλλά εμφάνισε ως δήθεν αντισυμβαλλόμενη της ΕΠΟ την ΕΡΤ!!!

Τι είχε πει ο Βασίλης Γκαγκάτσης για να μην υπάρχουν αντιρρήσεις και σκαλίσει κανείς τη δουλειά των εκατομμυρίων ευρώ;

«Μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ/ΕΠΟ και μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση, προέκυψε εκ μέρους της ΕΡΤ, μέσω εταιρείας, ενδιαφέρον προκειμένου να πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα κατά αγώνα ή κατά φάση του Κυπέλλου Ελλάδος. Επειδή αυτά είναι και έσοδα των ΠΑΕ και επειδή μέχρι σήμερα δεν είχε εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον από κανένα τηλεοπτικό κανάλι, θεωρήσαμε σκόπιμο σε μία συνεδρίαση Εκτελεστικής Γραμματείας να δώσουμε αυτά και όσα άλλα μας ζητήσει η ΕΡΤ, ανάλογα και με το ποσό που προσφέρει. Υπάρχει αντίρρηση επ’ αυτού; Όχι. Επικυρώνεται το πρακτικό της Εκτελεστικής Γραμματείας».

Κατά περίεργο τρόπο, επί έξι χρόνια, από το 2002-2008, τα τηλεοπτικά κατέληγαν στην κυπριακή εταιρεία Stadium Sport Agencies. Η εταιρεία Stadium χοντρικά πλήρωσε 7 εκατ. ευρώ για ν’ αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα και στη συνέχεια τα πούλαγε κυρίως στην ΕΡΤ, περίπου 11 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας κοντά στα 4 εκατ. ευρώ! Εδώ διαπιστώνεται ζημία ύψους εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, αφού η εταιρεία που εκπροσωπούσε ο Πασχάλης Παπαδόπουλος είχε έδρα την Κύπρο, αλλά ουσιαστικά λειτουργούσε σε γραφείο των Άνω Πατησίων.

Ο Πασχάλης Παπαδόπουλος εμφανίστηκε στο προσκήνιο με την εταιρεία UFA και πήρε τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην ΕΠΟ από το 1993-2000. Τότε ο τομέας των κονδυλίων για τα τηλεοπτικά ήταν μικρός, με αποτέλεσμα να παίρνει τις δουλειές με 80 εκατ. δραχμές την τετραετία. Η πρακτική αυτή άλλαξε όταν το 2000 η ΕΠΟ πούλησε τα τηλεοπτικά με 4,5 δισ. δραχμές παρά τις προσπάθειες του Πασχάλη Παπαδόπουλου να πετύχει νέα σύμβαση με τη δική του εταιρεία υπό τον ισχυρισμό ότι υπήρχε ειδικός δεσμευτικός όρος στο προηγούμενο συμβόλαιο. Σύμφωνα με αυτόν, η Εθνική έπρεπε να δώσει 3 φιλικά στο διάστημα 1,5 μήνα που εξέπνεε η σύμβαση. Κατόπιν της άρνησης του τότε προέδρου της ΕΠΑΕ  και α΄ αντιπροέδρου της ΕΠΟ Βίκτωρα Μητρόπουλου, ο Πασχάλης Παπαδόπουλος παραιτήθηκε της ενεργοποίησης του περίεργου όρου.

Το 2001 που πρόεδρος της ΕΠΟ έγινε ο Βασίλης Γκαγκάτσης, εμφανίστηκε η εταιρεία IMG, που επίσης είχε σχέση με τον Πασχάλη Παπαδόπουλο, και πήρε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Εθνικής στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004, έναντι μόλις 603 εκατ. δρχ. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της γερμανικής εταιρείας Global Sportnet, η οποία προσέφυγε στα ελβετικά δικαστήρια μέσω του εκπροσώπου της, Τόμας Μάρτενς. Το ελβετικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 120.000 ελβετικών φράγκων στην ΕΠΟ, και τότε εμφανίστηκε η εταιρεία Stadium με εκπρόσωπο τον Πασχάλη Παπαδόπουλο, η οποία πλήρωσε το πρόστιμο(!), σύμφωνα με επίσημα έγγραφα των ελβετικών δικαστηρίων. Ακολούθησε σειρά συμβάσεων επί πέντε χρόνια με τη Stadium, όλες δε τις διαπραγματεύσεις έκανε ο Πασχάλης Παπαδόπουλος.

Η Stadium είναι μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 500 κυπριακών λιρών. Εμφάνιζε έδρα την Κύπρο, είχε εκπρόσωπο έναν δημοσιογράφο και μια γραμματέα, που ποτέ δεν εμφανίστηκαν σε διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. Όλες τις δουλειές τις έκανε ο Πασχάλης Παπαδόπουλος.

Εξ όλων των παραπάνω ευκολονόητη είναι η διαπίστωση ότι η τριγωνική σχέση ΕΠΟ, Stadium και ΕΡΤ, ζημίωσε την Ομοσπονδία με ποσόν μεγαλύτερο των 6.000.000 ευρώ. Η ζημία αυτή επετεύχθη με συνεργασία του τότε προέδρου της ΕΠΟ κ. Βασίλη Γκαγκάτση, του κ. Πασχάλη Παπαδόπουλου.

Η τότε «συνεργασία» ειδικότερα των κ.κ. Βασίλη Γκαγκάτση και Χρήστου Παναγόπουλου δημιούργησε μια σταθερή σχέση μεταξύ των δύο ανδρών, με αποτέλεσμα, την πρόταση του κ. Χρήστου Παναγόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2016, να προσληφθεί ο κ. Βασίλης Γκαγκάτσης ως διευθύνων σύμβουλος στη Super League, παρά το κώλυμα που είχε δεδομένου ότι έχει ήδη παραπεμφθεί στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων για απιστία εις βάρος της ΕΠΟ ύψους περίπου 12.000.000 ευρώ, ποσό που δαπανήθηκε για την υλοποίηση(;) των διαδικασιών για την Κάρτα Υγείας της ΕΠΟ, κατόπιν έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων (Εισ. κα Αγγελική Κουρινιώτη), παραπεμπτικής πρότασης της εισαγγελέως Εφετών (Εισ. κα Ευγενία Κυβέλου) και σχετικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.

Ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος, είχε συνηγορήσει με την πρόσληψη του κ. Βασίλη Γκαγκάτση, κάνοντας μάλιστα τις παρακάτω δηλώσεις:

«Στη Super League οι διαφωνίες είναι μεγάλες όπως και στην ΕΠΟ και παντού. Χρειάζονται άνθρωποι με εμπειρία και γνώση από το ποδόσφαιρο μήπως καταφέρουμε κάποια στιγμή να συμβιβάσουμε διαφορές και αντιλήψεις. Επειδή ο Γκαγκάτσης είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει. Ο καθένας βέβαια έχει την άποψή του. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο κ. Γκαγκάτσης μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν θέματα σε αυτά που βλέπουμε στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια και πάλι πριν από λίγες μέρες».

Για τα αρνητικά σχόλια της επιλογής Γκαγκάτση δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας. Αυτή τη στιγμή, επαναφέρεται στο ποδόσφαιρο ένας άνθρωπος που ξέρει και έχει εμπειρία και μάλιστα όχι αποτυχημένη, με στόχο να εκτονωθούν τα βαριά νοσήματα του ποδοσφαίρου».

Πέραν της ζημίας που υπέστη η ΕΠΟ από την ως άνω «τριγωνική» συνεργασία ΕΠΟ, Stadium και ΕΡΤ, ζημιώθηκε και το ελληνικό Δημόσιο, αφού με τη μη αποδοχή της πρότασης της ΕΡΤ ύψους 6.950.000 ευρώ το Δημόσιο απώλεσε φόρους (ΦΠΑ 19%) ύψους 1.320.000 ευρώ και βεβαίως το ύψος του αγγελιοσήμου (φόρου τηλεόρασης).

Η συμπαιγνία των ως άνω τριών φορέων στηρίζεται και στο γεγονός ότι αν και γνώριζαν τη διάταξη του νόμου 2725/1999, άρθρ. 84. παρ. 2, παρανόμησαν για λόγους που αναφέρονται αναλυτικά στο παραπεμπτικό βούλευμα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα