Νέες ζυμώσεις (επί δύο) στην Κεντροαριστερά

Η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους «άστεγους» σχηματισμούς του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, δηλαδή τα κόμματα του χώρου που είτε έχουν μικρή κοινοβουλευτική δύναμη είτε είναι εκτός Βουλής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η παραπάνω κινητικότητα δεν σημαίνει, απαραιτήτως, ότι θα οδηγήσει σε μία συνεργασία ή σε έναν νέο πολιτικό φορέα, καθώς ο δρόμος της σύγκλισης που πρέπει να διανυθεί είναι μακρύς και κακοτράχαλος όπως αποδείχθηκε και στον περιβόητο διάλογο ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού. Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαφορετικές προσπάθειες. Η μία είναι από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΙΔΗΣΟ. Στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι να επιτευχθεί αυτή η συμπόρευση. Την ίδια ώρα και στο ΚΙΔΗΣΟ βλέπουν πως δεν έχουν μεγάλη τύχη εάν προχωρήσουν μόνοι τους και όπως έγινε γνωστό σε κλειστή σύσκεψη Παπανδρέου, Ελενόπουλου, Καρχιμάκη και Σαχινίδη προέκριναν τη λύση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διατηρώντας παράλληλα την αυτοτέλεια του κόμματος.

Οι παλιοί
Η άλλη κίνηση γίνεται από πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία προκρίνουν τη λύση της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των άλλων κινήσεων που βρίσκονται στον ίδιο πολιτικό χώρο. Επί της ουσίας προσπαθούν να υλοποιήσουν την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, την οποία είχε καταθέσει στη Φ. Γεννηματά και αποτέλεσε την αιτία του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων.  Μια τέτοια λύση «φωτογράφισε» και ο Γιάννης Δατσέρης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι ήταν ο βασικός εκπρόσωπος της κας Γεννηματά στην επιτροπή διαλόγου ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού. Σε εκδήλωση στην οποία παρέστη και ο βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας, ο κ. Δατσέρης όχι μόνο μίλησε για την ανάγκη ενός νέου ενιαίου κόμματος της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά κράτησε σαφείς αποστάσεις από την κα Γεννηματά. Αφού χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» το πρόσφατο ναυάγιο ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού, το απέδωσε «στη δυσκολία προσαρμογής των ηγεσιών στις σύνθετες απαιτήσεις μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης εξουσίας», προσθέτοντας μάλιστα τη φράση «μικροί αρχηγοί σε μεγάλες παρατάξεις υπήρξαν και θα υπάρξουν, μεγάλοι ηγέτες σε μικρά κόμματα δεν περιγράφονται».

Πρωταγωνιστές της προσπάθειας για την αναδιάταξη του χώρου μέσω ενός πολιτικού φορέα φέρονται να είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιάννης Ραγκούσης. Τρεις από τους προαναφερόμενους είχαν μετάσχει στο περιβόητο δείπνο στην οικία του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου με τη συμμετοχή τόσο του Κώστα Σημίτη, όσο και του Θεόδωρου Πάγκαλου (σ.σ. τώρα προτείνει συμπόρευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) με στόχο να πιέσουν έναν άλλο συνδαιτημόνα, τον Γιάννη Στουρνάρα να ηγηθεί του νέου φορέα.

Η τετράδα, λοιπόν, έχει κινητοποιηθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος το οποίο, όπως λέγεται, αν ελάμβανε τη στήριξη μιας ομάδας 100 ανθρώπων του χώρου, θα μπορούσε να απολήξει στην εκλογή της ηγεσίας του από τη βάση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα σχετικά δημοσιεύματα έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει εμμέσως ο Σταύρος Θεοδωράκης (παρέστη σε εκδήλωση με την Άννα Διαμαντοπούλου, τη Νίκη Κεραμέως και τον Γ. Παγουλάτο επ’ αφορμή του νέου βιβλίου του Θανάση Διαμαντόπουλου), υπενθυμίζοντας ότι εκείνος είναι που πρώτος έκανε την πρόταση (και στους προαναφερθέντες υπουργούς), καλώντας τους να συμπαραταχθούν μαζί του και να συμφωνήσουν όλοι μαζί τα επόμενα βήματα για τη μετεξέλιξη του Ποταμιού σε ένα νέο, ευρύτερο πολιτικό σχήμα, το οποίο θα εκλέξει τον αρχηγό του από τους πολίτες.

Ευθύνες
Πάντως η τετράδα, αλλά και άλλοι παράγοντες του χώρου αποδίδουν ευθύνες στη Φ. Γεννηματά (περισσότερες) και στον Στ. Θεοδωράκη (λιγότερες) για το γεγονός ότι δεν προχώρησε η ενοποίηση του χώρου. Ειδικά ο Γ. Δατσέρης, επί χρόνια στενός συνεργάτης του Ευάγγελο Βενιζέλου, στην παρέμβασή του σε εκδήλωση του Δικτύου Σύγχρονων Δημοκρατών είπε ότι «δεν υπάρχει ούριος άνεμος για όποιον δεν γνωρίζει πού θέλει να πάει». Και τόνισε ότι απέτυχε η προσπάθεια σύγκλισης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς την οποία απέδωσε σε αποτυχία των ηγετών. Το νέο κόμμα της Προοδευτικής Παράταξης, κατά τον κ. Δατσέρη, θα πρέπει να επιδιώξει να γίνει πρωτεύουσα δύναμη, και όχι συμπλήρωμα άλλων, για να πρωτοστατήσει στη νίκη κατά του λαϊκισμού και να επιβάλει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Εκτός από τον Δατσέρη την ίδια ώρα υπάρχουν στο διαδίκτυο κείμενα που αναφέρονται στον Θεοδωράκη και στον νέο φορέα. Και τονίζουν μεταξύ άλλων:  «Δικαιώθηκε η απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να ιδρύσει το ΠΟΤΑΜΙ γιατί προσέφερε μια νέα, περισσότερο αξιόπιστη αφήγηση για την πορεία των τελευταίων ετών, για την κρίση και τη διαχείρισή της.

»Αποενοχοποίησε και ενθάρρυνε τον φιλελευθερισμό και την επιχειρηματικότητα. Εντόπισε και σε ένα βαθμό επέβαλε στην εγχώρια πολιτική κουλτούρα πως το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι στη μη παραγωγή, και όχι στην αναδιανομή που προτιμούσαν οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις. Οι πολιτικές προτάσεις του για την προστασία των οικονομικά αδυνάτων, τα ατομικά δικαιώματα, την παιδεία, τη δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση δείχνουν το μέλλον της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτύπωμα που άφησε ο Θεοδωράκης είναι θετικό και επηρέασε πολύ περισσότερο συγκριτικά με το εκλογικό του ποσοστό. Τίποτα στο μέλλον δεν θα είναι το ίδιο, όπως ήταν πριν το Ποτάμι, και αυτό από μόνο του αποτελεί μια αισιόδοξη προοπτική. Όχι όμως για το Ποτάμι, αλλά για τη γέννηση μιας νέας Μεταρρυθμιστικής Παράταξης του Κέντρου, πραγματικά νέας, που δεν θα αναβιώνει το ΠΑΣΟΚ και στην οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μπορούσε να είναι ηγετικό στέλεχος, όχι όμως επικεφαλής».

Όσοι, πάντως, παρακολουθούν και τις νέες αυτές διεργασίες κρατούν πολύ μικρό καλάθι για το ενδεχόμενο συνένωσης του χώρου με όλα αυτά τα πρόσωπα σε κοινή στέγη, ενώ για κάποιους από αυτούς δεν αποκλείουν και τη συμπόρευση τελικά με τη Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα